Büyük başarılar normal çabayla ortaya çıkmazlar ve sizlere bu yazımızda anlatacak olduğumuz başarı normal bir çabanın ürünü değil. Türkiye’nin yerli ve milli savaş uçağı KAAN, Türk savunma sanayisinde önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.
KAAN, TUSAŞ tarafından Türk Hava Kuvvetleri Komutanlıklarındaki F-16 uçaklarının yerini alabilmesi ve savunma sanayisinde yerli ve milli askeri araçlara geçilebilmesi adına 2030 yılına kadar envanterdeki yerini alması planlanan Türkiye’nin yerli ve milli savaş uçağıdır. Türk Havacılık Uzay Sanayi’nin yüksek hayatta kalma kabiliyetine sahip atik savaş uçağı KAAN; sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaş makinesidir.
TUSAŞ, projenin ana hedefi doğrultusunda ülkemizin muharip uçak tasarımı, üretimi, entegrasyonu, bakım ve yönetilmesine yönelik bilgi ve tecrübesini artırmak için tüm yerli imkânlardan yararlanma yönünde 2016’dan beri yüksek bir gayret göstermektedir.
KAAN mutlak hava üstünlüğünü aşağıdaki özellikleri ile sağlamaktadır.
– Son Teknoloji Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzil
– Yüksek Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Noktasal Vuruş
– Yapay Zekâ İle Arttırılmış Savaş Gücü
Bu yerli ve milli projede günümüz yüzyılına uygun bir savaş uçağında olması gereken düşük görünürlük, yüksek hareket kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi yeni nesil teknolojik alanlarda kazanılacak kabiliyetleri bünyesine ekleyerek Türkiye; dünyada ABD, Rusya ve Çin gibi beşinci nesil bir savaş uçağı üretimi yapabilecek altyapı ve yüksek teknolojiye sahip sayılı sayıdaki ülkeler arasında yerini alacaktır.
TUSAŞ tarafından geliştirilen ve yönetilen bu beşinci nesil çok yönlü savaş uçağı, hem hava-hava hem de hava-kara muharebeleri için üstün performans gösterecek şekilde tasarlanmıştır. KAAN’ın geliştirilmesi süreci, milli güvenlik konusunda ülkemizi çok rahatlatacak olan bir projedir.
21 Şubat 2024 tarihinde saat 08:50’de ilk uçuşunu gerçekleştirerek 13 dakika boyunca havada kalan KAAN bu uçuşta 8000 feet yüksekliğe çıktı ve 230 knot hıza ulaştı. 6 Mayıs 2024 tarihinde ikinci kez uçuşunu gerçekleştirdi. İlk etapta 2028’e kadar 20 adet uçağın Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmiş olması ve 2030’dan itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan F4 ve F-16 tipi eski uçakların yerini alması beklenmektedir.
İlginizi Çekebilir: Uzaya Çıkan İlk Türk: Alper Gezeravcı
Merhaba sevgili KalemlİK okurları! 2024’ün son ayına geldik; kimileri için mutluluklarla dolu, kimileri içinse zorluklarla…
Her yılın sonunda bir gelenek haline gelen ve dinleyicilere o yılki dinleme yolculuğunu bir özet…
Günlük hayatın stresinden ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmak istediğiniz zaman tercih edebileceğiniz, doğa harikası olan Kelebekler…
Tarih boyunca Eski Mısır, Hindistan, Çin ve Yunan gibi birçok kültürde varlığını sürdüren astral seyahat;…
Bazen çok sevmemize ve değer vermemize rağmen bizim için anlamı ve kıymeti çok büyük olan…
Elbet bu zamana kadarki hayatımızda yolunda giden gitmeyen birçok olay yaşamışızdır. Bu olaylardan bazısının olumlu…