Mekan

İstanbul’un Semtlerinin Ardındaki Hikayeler

İstanbul, tarih boyunca sayısız medeniyete ev sahipliği yapmasıyla, farklı kültürlerin buluşma noktası olmasıyla zengin tarihe sahip bir şehir. Günlük hayatta sıkça kullandığımız semt isimleri ise bu zengin tarihin izlerini taşıyor. Semtler isimlerini bazen tarihi bir olay veya kişiden bazen de efsanelerden alıyor. Sevgili KalemlİK Okurları, bu yazıda semtlerin isimlerinin ardındaki hikayelere yolculuk yapacağız. Keyifli okumalar!

Üsküdar

Üsküdar, birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış ve konumu sebebiyle sayısız istilaya uğramış. Antik çağda bugünkü Üsküdar’ın bulunduğu yer ‘Hrisopolis’ yani ‘Altın Şehir’ olarak adlandırılıyordu. Bunun bir nedeni İranlıların bölgeye yerleşince hazinelerini buraya kurmaları, diğer nedeni de güneş batarken Sarayburnu tarafından Üsküdar’ın altın renginde görünüyor olmasıydı. Osmanlılar İstanbul’u fethettiğinde ise buraya Scutari deniyordu ve  bu Türkçeye Üsküdar olarak çevrildi. Evliya Çelebi’ye göre ise bu semte Üsküdar adı, dar sokaklardan dolayı verilmiştir.

Beyoğlu

Beyoğlu’nun adıyla ilgili çeşitli rivayetler bulunuyor. Rivayetlerden birine göre Kanuni Sultan Süleyman döneminde Venedik elçisinin oğlunun bu semtte yaşaması ve Türkler tarafından kendisine ‘Bey Oğlu’ denmesinden dolayı semt bu adı almıştır. Bu bölgeye Pera dendiğini de duymuş olabilirsiniz. Bunun nedeni de Bizans döneminde buraya Yunanca diğer taraf anlamına gelen ‘Peran’ denmesidir.

Nişantaşı

İstanbul’un gözde semtlerinden Nişantaşı, adını Osmanlı’da yaygın bir spor olan okçulukta kullanılan nişan taşlarından alıyor. Nişan taşları okçulukta atılan okların mesafesini belirlemek ve hedef doğruluğunu ölçmek için kullanılırdı. Nişan taşları, en uzağa atılan okun düştüğü konuma padişah tarafından diktirilirdi. İlk nişan taşı da bugün Teşvikiye Camii’nin bulunduğu yere  III.Selim’in talimatıyla diktirilmiştir. Nizam-ı Cedid döneminde ordunun okçuluk talimleri için kullandığı bu bölge, birçok önemli tarihi olaya şahit olmuştur.

Eyüpsultan

Eyüpsultan, İstanbul’un en eski ilçelerinden biridir ve semtin ismi bölgenin tarihi ve diniyle bağ kurmaktadır. Semt, ismini İslam’da önemli yeri olan Eyüp Sultan’dan almıştır. Bu semt, Eyüp Sultan’ın türbesine ev sahipliği yapmaktadır ve bu türbe Müslümanlar için kutsal bir ziyaret noktasıdır. 2012’de semtin resmi adı ‘Eyüp’ yerine ‘Eyüpsultan’ olarak değiştirilmiştir.

Bebek

Bebek semtinin isminin nereden geldiği hakkında birkaç rivayet bulunuyor. Rivayetlerden birine göre, semtin adı, Fatih Sultan döneminde bölgeye atanan Bebek Çelebi lakaplı bir askerden geliyor. Bir diğer rivayete göre bölgenin bebekliğe uygun doğal güzelliklere sahip olmasından dolayı semte Bebek deniyor.

Kadıköy

Kadıköy semtinin tarihi çoğumuzun bildiğinden daha eskiye dayanıyor. Öyle ki Fikirtepe kazılarında M.Ö.3000 yılına ait aletler bulunmuş. Semtin adı ise ilginç bir hikayeye dayanıyor. Hikayeye göre milattan önce yedinci yüzyılda bir kavim kendisine yeni yerleşim bölgesi arar ve bir kahine danışır. Kahin, kavime ‘Körler ülkesinin karşısındaki yerler size yurt olacak’ diyerek kehanetini söyler. Kavim, İstanbul’a varır ve Sarayburnu’nun güzelliğinden çok etkilenir. Bu kadar güzel bir yer varken karşıda yaşayanlar kör olmalı diye düşünür ve Kadıköy’e ‘Khalkedon’ yani Körler Ülkesi ismini verir.

İlginizi Çekebilir: Vazgeçilmez Yönleriyle İstanbul

Nil Ergün

Recent Posts

Vision Board Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bir şeyi hayata geçirebilmek için ilk olarak hayalini kurmalısınız. Her şeyin başında hayallerinizi belirleyip kaydetmeniz,…

2 gün ago

Sümela’nın Şifresi

Gizemli bir yerin hikayesine hazır mısınız Kalemlik okuyucuları? Bu yazıda sizlere Karadeniz’in hayranlık uyandırıcı yeri,…

5 gün ago

Cilt Bakımında Püf Noktalar

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Bugün sizlere son zamanlarda sosyal medyada fazlasıyla karşımıza çıkan cilt bakımında…

2 hafta ago

İçsel Dünyanızı Anlamak: 16 Personalities

Merhaba sevgili kalemlik okuyucaları; bu yazıyla beraber dünyayı nasıl algıladığımızı, ilişkilerdeki tutumlarımızı, güçlü ve zayıf…

2 hafta ago

Aralık Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! 2024’ün son ayına geldik; kimileri için mutluluklarla dolu, kimileri içinse zorluklarla…

3 hafta ago

Spotify Wrapped Hakkında Her Şey

Her yılın sonunda bir gelenek haline gelen ve dinleyicilere o yılki dinleme yolculuğunu bir özet…

3 hafta ago