Medusa, Gorgon kardeşlerin tek ölümlü olanı… Yılan saçları, keskin dişleri, tek bakışıyla taşa çeviren gözleriyle Yunan mitolojisinin dişi canavarı… Vücudunun sağ tarafından akan kan zehir, sol tarafından akan kan panzehir… Mitolojinin büyüleyici varlığı Medusa’nın hikâyesini bu yazımızda sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz!
Gorgon kardeşlerden tek ölümlü olanı, kâinatın en güzel kadını olarak tanınan Medusa; Athena’nın tapınağında yaşamaktaymış. Yeryüzündeki bütün kadınlar Medusa’nın güzelliğini kıskanır ve özenirlermiş. Athena da Medusa’nın güzelliğinden etkilenmekteymiş fakat kendisinin daha güzel ve daha zeki olduğunu düşündüğü için Medusa’yı kendisine bir rakip olarak görmemekteymiş. Athena da Baş Tanrı Zeus’un kardeşi denizlerin tanrısı Poseidon ile birlikteymiş. Poseidon da içten içe Medusa’yı sevmekteymiş. Athena durumdan şüphelenmiş fakat Poseidon bunu şiddetle reddetmiş. Denizler tanrısının ölümlü bir insana karşı duygular beslemesinin tanrılar âleminde hoş karşılanmayacağını ve hatta alay konusu olacağını düşünüp hiç kimseye Medusa’ya duyduğu ilgiden bahsedememiş.
Poseidon her ne kadar durumu inkâr etse de güzeller güzeli Medusa’ya olan tutkusunu aşamıyormuş. Bir gün tutkusuna yenik düşen Poseidon, Athena’nın tapınağına giderek ondan zorla faydalanmış. Bu olay Athena’nın kulağına gitmiş ve Athena kendini aşağılanmış, küçük düşürülmüş hissetmiş. Önce Medusa’ya karşı büyük bir kıskançlık hissetmiş fakat zamanla kıskançlığı içinden çıkılmaz bir öfkeye dönmüş. İçinden atamadığı öfke bir ateş olmuş ve kor kor güzeller güzeli Medusa’nın üstüne yağmış. Medusa’yı cezalandırmaya karar vermiş Athena. Ona olan öfkesini, nefretini yavaş yavaş acı çekmesini sağlayarak geçirecekmiş. Önce Medusa ve kardeşlerini birer ifrite çevirmiş. Güzeller güzeli Medusa’nın kendi gibi güzelim saçlarının yerini yılanlar almış.
Öfkesi dinmemiş Athena’nın, yetmemiş Medusa’ya çektirdiği acı. Bakışlarını taşa çevirmiş, baktığı herkesi taşa çeviren gözler vermiş Medusa’ya. Kuzeye hapsetmiş Medusa’yı. Bunca acı çektirmesine rağmen öfkesi hep saklı kalmış içinde Athena’nın, Medusa’nın ölmesini istemiş. Bir rivayete göre Athena’nın üvey kardeşi Perseus’u Medusa’yı öldürmesi için görevlendirdiği söylenir. Bu rivayete göre Perseus, Medusa’nın başını keskin bir kılıçla keser, bu sırada Poseidon’dan hamile olan Medusa’nın başından akan kanlardan Poseidon’un çocukları Pegasus ve Chrysaore doğar. Akan kanlar sıçrayarak Libya çöllerine düşer ve her bir damla bir yılana dönüşür. Bir diğer rivayete göre Medusa parlak bir aynaya bakarak kendini taşa çevirir ve kendi sonunu getirir. Her iki rivayetin sonu da aynıdır, güzeller güzeli Medusa başına gelen talihsiz olay sonucu tanrıça Athena’nın öfkesini kazanır ve kendi kaçınılmaz sonunu hazırlar.
Bir inanışa göre Medusa figürlerinin kötülüklere karşı koruduğu düşünülür. Bunun en belirgin örnekleri Apollon Tapınağı’ndaki ve Yerebatan Sarnıcı’ndaki Medusa heykelleridir.
Yılan saçları, taşa çeviren bakışları ve vücudundaki zehir-panzehir ikilisiyle efsanelere yer etmiş Medusa’nın hikâyesi pek çok hüznü barındırır.
İlginizi Çekebilir: Mayıs Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda
Yorumlar