Genel

Dünden Bugüne Moda

Latince “hemen şimdi” anlamına gelen moda, gündemdeki popüler stil için kullanılan tabirdir. Moda, dogmatik değildir ve her dönemin kendine ait bir stili vardır. Sadece kıyafet için değil o dönemin en popüler şarkıları, mimarisi ve daha fazlası da bu kapsama girer. Kısacası bir şeye olan yoğun talep, modadır.

Buzul çağında doğal şartların etkisiyle ısınmak için hayvanların postlarından yapılan deri kıyafetler ilk dikiş iğnesinin icat edilmesine sebep olmuştur. İleriki çağlarda tarımla birlikte yetiştirilen pamuk ve keten sayesinde üreticiler kumaşa biçimler verilmeye başlanmıştır. Yerleşik hayata geçiş ve üretilen kumaşlar sayesinde moda başlamış oldu. 

Modanın daha profesyonel olarak 1900’lü yıllarda başladığı kabul edilir ve 1902 yılında Thomas Burberry’nin markasını çıkarması üzerine modanın tarihsel gelişimi başlar. 1905 yılı itibariyle gazetelerde moda kupürlerinin yayımlanmasıyla etkisi daha büyük kitlelere ulaşmaya başlamıştır. 1960’lı yılların sonu ve 1970’li yılların başları itibariyle dünyada şalların ve pançoların kullanımının yaygınlaşmasıyla romantik stil akımı başlamıştır. 

Her sene yeni bir şey çıkmasına rağmen modada belli başlı akımlar vardır ve zaman ilerledikçe bu akımlara dönüş olmaktadır. O akımlardan bazılarını inceleyelim:

Vintage Akımı

19.yyda ortaya çıkan ve 20.yydan önce olan ve belli bir dönemi yasatan tüm kıyafetler ve eşyalar vintage olarak adlandırılır. Vintage kıyafetler belli bir tasarımcıya ait olmalıdır bu yüzden her ikinci el kıyafetler vintage sayılmamaktadır.

Retro Akımı

Yakın geçmişte kullanılan kıyafet ve eşyaların yeniden kullanılmasıyla retro akımı ortaya çıkmıştır. Bu akım, genelde günlük hayatta etkisini gösterir. Geçmişte moda olan parçaların günümüz tasarımlarına uygulanmasına da “retro” denir.

Gotik Akımı

1970’li yıllarda ortaya çıkan ve gizemli olmayı seven kadınlara hitap eden feminenliği vurgulayan bir moda akımıdır. Siyah rengin yanı sıra abartı makyaj ile birlikte tül, dantel ve deri çok kullanılmaktadır.

Avangart Akımı

Marjinalliği, uç tasarımları temsil eder. Günlük hayatta pek rastlanmayan yaratıcılığa dayalı, farklılığı vurgulayan bir moda akımıdır. 

Bohem Akımı

Günümüzde sıklıkla rastlanan “oversize” modasını içeren akımdır. Rahatlığı ve salaşlığı ön planda tutar.

İlginizi çekebilir: Voleybol: Kadınlar Dünya Şampiyonası

Efser Ahmetoğlu

Recent Posts

Hayallerin Yatırımı Asteroid Psyche

Kolay yoldan zengin olma hayalleriyle yanıp tutuşan en az bi kişi tanıyorsunuzdur. Bu uğurda her…

1 gün ago

Eski Bir Savunma Sporu: Tekvando

Günümüzde popüler kültürün de bir getirisi olan sporu daha sağlıklı olma hedefi için çeşitli yollarla…

3 gün ago

Sevilen İçerik Üreticisi ve Ünlü Aşçı İdil Yazar Röportajı

Sevilen içerik üreticisi ve ünlü aşçı İdil Yazar ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. 1) Yemek…

6 gün ago

Overthinking Nedir?

En basit haliyle bir olayı veya durumu olması gerekenden fazla düşünmek şeklinde tanımlanan overthinking yapılan…

1 hafta ago

Elvis Presley’nin Hayat Hikayesi

Rock and Roll deyince aklınıza bir çok efsane isim ve grup gelebilir: The Beatles, The…

1 hafta ago

Titanik’in Sırlar Dolu Hikâyesi

Asla batmayacağı iddia edilen döneminin en büyük yolcu gemisi olan Titanik, mevcut olan en ileri…

2 hafta ago