Sinema/TV

Online Sinema ve Dizi Piyasası

Dijitalleşme olarak adlandırdığımız kavram, televizyon ve sinema izleme tabularımızı yıkıyor. Bu değişimi biraz daha açacak olursak dijitalleşmenin getirdiği yeni avantajları, dijitale uygun; içerik platform ve iş modellerine dönüştürüyor. Durum böyle olunca bu sektöre yapılan yatırımlar da artıyor.

Zaman, teknoloji zamanı olunca herkes televizyon içeriğine istediği zaman istediği yerden ulaşmayı tercih ediyor. Bu ulaşma isteği de geleneksel medya tüketiminin farklı platformlara kaymasına olanak doğuruyor. Şirketler için yeni iş teklifleri bu alanda çıkmaya başlarken, biz kullanıcılar için de yeni bir eğlence yönü açılıyor. Daha önce internetten yasal olmayan (korsan) yollardan izlenen televizyon dizileri, sinema filmleri ve programlar, büyük şirketlerin bu alana yatırım yapmasıyla artık yasal platformlar üzerinden yayımlanmaya başlandı. Online olarak içeriğin izlenme oranı gittikçe yükselince, bu alana giren şirket sayısı da ister istemez  artıyor.

Dünyada bu platformların başında Netflix gelirken, Amazon Prime da bu platformun üst sıralarında yer alıyor. Global medyada bu alana yeni bir rakip de Silikon Vadisi’nde bir Türk girişimci tarafından kurulan MUBI olarak gösteriliyor. Dijital platformlara zamanla yenileri eklenmesiyle bu piyasa gittikçe büyüyen bir sektör olma yolunda ilerliyor. Exxen, Bein Connect Türkiye, Puhu TV, BluTV şimdi de Disney+’la birlikte en iyi online içerik platformlar listesine yenileri eklenmeye devam ediyor. Bu şekilde oluşan rekabet ortamı da her geçen gün daha da artıyor. Rekabette özellikle global şirketlerin kendi oluşturdukları içerikleri yerli bir dilde sunmalarına avantaj sağlıyor. Bu platformlara özel olarak getirilen yeni orijinal içerikler izlenme oranını da artırıyor. Bu kuruluşlar içinde yer alan Netflix; Ağustos 2019’da aldığı lisans Ağustos 2029’da, Amazon Prime Video’nun Nisan 2020’de aldığı lisans; Nisan 2030’da ve Disney+’ın ise Aralık 2021’de aldığı lisansın zamanı ise Aralık 2031’de dolacağı söyleniyor. Türkiye’de bu yıl faaliyete geçirileceği duyurulan ve hatta yılbaşında Türkiye genel müdürünü de atayan ama son olarak gittikçe gelişme planını erteleyen HBO’nun ise şu ana kadar RTÜK’ten lisans almadığı belirtiliyor.

Önce talep gören, sonra rekabetçi fiyatlarda pazarla kendilerine yer açmaya çalışıp savaş veren ‘streaming’ platformları, yerel içerikler için de bütçelerden ciddi kaynaklar ayırarak, izleyiciler için her yönden vazgeçilmezler arasına girmek için çalışıyorlar.

İlginizi çekebilir: Sanat Tarihi ve Gizemli Tablolar

Ahmet Soylu

Recent Posts

Başarılı Influencer Yağmur Vardar Röportajı

1- Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Öncelikle…

2 gün ago

Doğal Yaşam Alanına İnsan Müdahalesi

Dünya, insanlık için büyük bir hazine; içinde barındırdığı doğal yaşam alanları ise bu hazinenin en…

5 gün ago

Amazon Kadınları: Cesaret ve Özgürlüğün Sembolü

Tarih boyunca güçlü kadın figürleri sayısız efsaneye ilham kaynağı olmuştur. Ancak bunlar arasında en bilinenlerinden…

1 hafta ago

Da Vinci Şifresi Kitap İncelemesi

Merhaba sevgili Kalemlik okuyucuları! Bugün sizlerle, gerilim ve macera denince akla ilk gelen yazarlardan Dan…

2 hafta ago

Flow Film İncelemesi: Cesur Bir Kedinin Hikayesi

Suların her saniye biraz daha yükseldiği dünyayı yok oluşa sürükleyen bir selin ortasında yapayalnız küçük…

1 ay ago

Yetenekli Şarkıcı Anıl Emre Daldal Röportajı

Yetenekli şarkıcı Anıl Emre Daldal'ın, müzikten hayata dair hikâyelerini bizlerle paylaştığı keyifli röportajımız sizlerle! Keyifli…

1 ay ago