Categories: Genel

Overthinking Sendromunun Üstesinden Nasıl Gelinir?

Düşünmek. Uyumadan önce, odanı düzenlerken, dersteyken ve yemek yerken bile düşünmek. Hatta düşünmekten yapacağın bu işlerin hiçbirini verimli yapamamak ve bunu bile fark edemeyecek kadar düşünmek. Kafamızda dönen duran bu düşünceleri, sesleri asla susturamamak. İşte tam da çağımızın hastalığı “overthinking”. Sadece sen değil ben değil etrafımıza baktığımızda tanıdığımız kişilerin %90’ı bunu yaşıyor.

Neden bu kadar çok düşünüyoruz biz? Ya da neden bu aşırı düşünme haline engel olamıyoruz? Bu sorulara cevap aradığımda aklıma milyonlarca seçenek geliyor. Belki bazılarımız geçmişteki olayları aşamıyor belki geleceği düşünmekten anı yaşayamıyoruz. Hatta belki de bazılarımız 4 yıl önceki bir olayı düşünüyor bazılarımız ise 4 yıl sonra ne konumda olacağının endişesiyle düşünmeden kendini alamıyor. Bu aşırı düşünme hâli biz fark etmeden yaşam kalitemizi düşürüyor ve biz buna engel olamıyoruz. Şimdi bu aşırı düşünme hali yani overthinking nedir, buna engel olmak mümkün mü, tedavisi var mı? Sizlere bunu anlatacağım.

Overthinking kelime olarak bir konu veya olay hakkında aşırı ve uzun süre düşünmek anlamındadır. Hepimizin belli dönemlerde yaşadığı bu hastalık uykusuz gecelere, aşırı strese ve hatta anksiyeteye yol açabiliyor. “Overthinking”i hastalık olarak adlandırdığımız noktada tedavi yöntemlerinden ve bu durumdan nasıl kurtuluruz bunlardan bahsetmemiz gerekiyor.

“Overthinking”ten kurtulmak için neler yapılmalı, nasıl bu durumu aşarız?

Fazla düşünme halini azaltmayı böylece yaşam kalitemizi arttırmayı eminim ki hepimiz istiyoruz. Unutmamız gerekiyor ki bu psikolojik bir hastalık ve bu düşüncelere engel olmak bizim elimizde.

1)Geçmişi Geçmişte Bırakın!

Olan biten bir olay veya konu hakkında düşünmek bize ne katıyor? Hiç! Bize hiçbir yararı olmadığı halde üstelik bizi kötü de etkiliyor. Bu yüzden keşke demeyi bırakın ve geçmişteki olayları düşünerek yaşayamadığınız bu anın tadını çıkarıp geleceğe odaklanın. Geçmişi geçmişte bıraktığınız an şu anın tadını çıkarmaya başlayacak ve hayatı kendinize zindan etmemiş olacaksınız.

2)Kendinize Düşünme Zamanı Oluşturun!

Düşünmek için kendinize günün belirli bir vaktini ayırın. Tüm günaşırı düşünme halinde olup düşündüğünüz olayı çözüme kavuşturamamak yerine belirli bir saat aralığında o olayı düşünün ve geri kalan zamanda bu olayla ilgili düşünebileceğiniz her soruya yanıt vermiş olun. Böyle İşteyken, dersteyken veya bir toplantıdayken düşünmeyip kendinize oluşturduğunuz zamanlarda düşünür işlerinizi aksatmaz, hayat kalitenizi düşürmezsiniz.

3)Kendinizle konuşarak veya yazarak stesinizi atın!

Bir olaya mı takıldınız? Ne düşünüyorsanız ve hissediyorsanız bunu yazın. İçinizde ne varsa bunu yazarak boşaltın. Emin olun bu size çok iyi gelecek ve sizi çok rahatlatıcaktır. Bunu yaparken stresinizi atacak ve kafanızdaki sesleri bir nebze de olsa sustuğunu fark edeceksiniz.

4) Kendinize bir uğraş bulun!

Fark ediyor musunuz bilmiyorum ama en çok yalnız kalınca ve bir uğraşımız olmayınca düşünüyoruz. Zamanımızı harcayacağımız, enerjimizi atacağımız bir uğraş bulursanız eğer düşünmeye o kadar ne vaktiniz ve enerjiniz kalacaktır. Siz bu uğraşla ilgilendiğinde düşüncelerinizin büyük oranda azaldığını, hatta düşünmeye vaktiniz olmadığını göreceksiniz, zamanla da aşırı düşünme hastalığının azaldığına şahit olacaksınız.

5) Kafanızı dağıtacak, stresinizi azaltacak aktiviteler yapın!

Boş zamanınız mı var, çok mu düşünmeye başladınız ve buna engel olamıyor musunuz? Bir YouTube videosu, bir talkshow, bir podcast ve hatta benim de en çok kafamı dağıtmaya yardım eden şey; bir şarkı açın. Şarkı diyorsam da bu sizi iyice düşünme haline sokacak bir şarkı olmasın tabii ki! Mesela 90’lar Türkçe Pop! En düşünceli hallerinizde bile sizi yükseltmeyi başaracaktır inanın bana!

İlginizi Çekebilir: Galata Kulesi: İstanbul’un Büyüleyici Gözdesi

Ece Özcan

Recent Posts

Kintsukuroi’nin Felsefesi: Kırılmanın ve Onarımın Güzelliği

Bazen çok sevmemize ve değer vermemize rağmen bizim için anlamı ve kıymeti çok büyük olan…

3 gün ago

Murphy Kanunları: Şanssızlık mı, Bilim mi?

Elbet bu zamana kadarki hayatımızda yolunda giden gitmeyen birçok olay yaşamışızdır. Bu olaylardan bazısının olumlu…

7 gün ago

Kapadokya’nın Tarihî Derinlikleri

Merhaba sevgili kalemlik okuyucuları. Bu hafta pek çok medeniyetin hikayesini içinde bulunduran Kapadokya’nın gizli tarihi…

1 hafta ago

Merkür Retrosu Bizi Gerçekten Etkiliyor Mu?

Merkür retrosu, astroloji dünyasında ve kendi dünyalarımızda oldukça popüler bir kavramdır. Bu dönemin iletişim; seyahat,…

2 hafta ago

Kasım Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Sonbahara veda ederken tüm güzellikleriyle kucak açan kışın yeniliklerine kendimizi yavaş…

2 hafta ago

Lovebombing, Ghosting ve Gaslighting

Modern ilişkiler, insan duygularının ve psikolojisinin derinliklerine dokunan çeşitli karmaşıklıklarla doludur. Şimdilerde bir ilişkinin başlaması,…

3 hafta ago