Categories: GenelKültür/Sanat

Salvador Dali- Belleğin Azmi Tablo İncelemesi

Salvador Dali – Belleğin Azmi Tablo İncelemesi

Merhaba sevgili KalemlİK okurları. Bugün kaleme aldığımız konu dünyaca tanınan, pek çok eserin sahibi olan ve Sürrealizm Akımı’nın temsilcisi Salavador Dali’nin “Belleğin Azmi” tablosunun incelemesidir. Şimdiden keyifli okumalar dileriz.

Saat Tablosunun Çizeri Dali Kimdir?

Tam adı, Salvador Domingo Felipe Jacinte Dali Domenech’dir. 11 Mayıs 1904 tarihinde İspanya’nın Katalonya bölgesinde bulunan Figueres kentinde doğmuş ve 1989 yılında vefat etmiştir.

Belleğin Azmi’nde Ne Anlatılıyor?

Eser 1931 yılında İspanyol sanatçı Salvador Dali tarafından yapılmıştır. Belleğin azmi Salvador Dali’nin en çok bilinen, ilgi çeken ve sıklıkla incelenen eseridir. Belleğin Azmi tablosunun orijinal adı “Eriyen Saatler”dir. Eser iki farklı isimle nitelendirildiği için bazı durumlarda karıştırılsa da orijinal adıyla Eriyen Saatler’dir. Sürrealizmin örneklerinden biri olan Belleğin Azmi tablosunda zaman konusuna vurgu yapılmıştır ve asıl anlatılmak istenen şey zamanın dirençsizliğidir. Zamanın dirençsizliği konusu ise saatlerin erimesiyle anlatılmaya çalışılmıştır. Resimde toplam 4 saat bulunuyor bunların birisinin üzerinde sinek, birisinde karıncalar tarafından taşınması ve insan yüzüne benzer bir objenin bulunması insanın zaman karşısında çaresiz ve etkisiz kaldığını, hızlı geçen zamana insanın hiçbir şekilde etki edemediği anlatılmıştır. Eseri biraz daha incelediğimizde manzaranın arkada olduğunu ve zamana karşı yenilenebilirliği bu şekilde biraz daha etkili anlatmak istemiştir. İnsan figürünün aynı yerde canavar gibi bulundurulmasıyla insanın zamana karşı yenildiği sembolize edilmiştir. Kısaca anlatmak gerekirse Dali, insanın zaman karşısında gerçekliğini yitirip kaybetmesini resmetmiştir. Dali döneminde en çok kullanılan sanat akımlarının dışına çıkarak Rönesans’ın da etkisiyle bu eseri sürrealist yani gerçeküstücülük akımı ile resmetmiştir. Pek çok sürrealist çalışmalar yapan Dali, eserlerinde gerçek üstü veya gerçeğin kendisinde yansımasını resmederek Sürrelizm olarak ortaya çıkmış ve eserleri günümüze kadar ulaşmıştır.

Sürrealist eserlere yüklenen anlamlar, realist eserlere göre anlamı her dönem ve her inceleyen kişiye göre değişmiş, farklılaşan anlamlara varılmıştır. Eserde anlatılmak istenen insanın zaman karşısında kendi bildiği gerçekliğinin zamanla gün geçtikçe kaybolmasını ifade ediyor.

Eser 250 Amerikan doları karşılığında 1932 yılında satılmış, 1934 yılından günümüze kadar New York’taki National Museum of Art’ta sergilenmektedir.

Salvador Dali – Eriyen Saatler tablosunun incelemesine değindiğimiz ve küçük detaylara yer verdiğimiz yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız, bir sonraki KalemlİK’lerde görüşmek üzere!

İlginizi çekebilir: Golden Opulence Sergisi

Safir Çolak

Recent Posts

Kintsukuroi’nin Felsefesi: Kırılmanın ve Onarımın Güzelliği

Bazen çok sevmemize ve değer vermemize rağmen bizim için anlamı ve kıymeti çok büyük olan…

3 gün ago

Murphy Kanunları: Şanssızlık mı, Bilim mi?

Elbet bu zamana kadarki hayatımızda yolunda giden gitmeyen birçok olay yaşamışızdır. Bu olaylardan bazısının olumlu…

7 gün ago

Kapadokya’nın Tarihî Derinlikleri

Merhaba sevgili kalemlik okuyucuları. Bu hafta pek çok medeniyetin hikayesini içinde bulunduran Kapadokya’nın gizli tarihi…

1 hafta ago

Merkür Retrosu Bizi Gerçekten Etkiliyor Mu?

Merkür retrosu, astroloji dünyasında ve kendi dünyalarımızda oldukça popüler bir kavramdır. Bu dönemin iletişim; seyahat,…

2 hafta ago

Kasım Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Sonbahara veda ederken tüm güzellikleriyle kucak açan kışın yeniliklerine kendimizi yavaş…

2 hafta ago

Lovebombing, Ghosting ve Gaslighting

Modern ilişkiler, insan duygularının ve psikolojisinin derinliklerine dokunan çeşitli karmaşıklıklarla doludur. Şimdilerde bir ilişkinin başlaması,…

3 hafta ago