Sağlıklı Yaşam

Şeker Düşündüğümüz Kadar Tatlı Mı?

Gün içerisinde enerjimizi yükseltmek veya karnımızı doyurmak için ya da sadece canımız çektiğinden şekerli pek çok şey yer içeriz. Peki, bu şekerli yiyecekleri tüketirken mutsuz olan biri var mıdır? Hayır, hepimiz oldukça mutlu ve tatmin hissediyoruz.

Peki, neden yoğurt ya da sebze gibi sağlıklı besinler tükettiğimizde bu kadar mutlu olmuyoruz da üzerinde bulut varmış gibi olan kahvelerden içtiğimizde, tadı damağımızda kalan bol çikolatalı pastalardan yediğimizde koca bir “Oh!” çekiyoruz? 

İşte size cevap niteliği taşıyan bir soru: Şeker düşündüğümüz kadar tatlı mı?

Vücuda alınır alınmaz doğrudan beynin ödül mekanizmasını uyaran bu madde, bugünün en büyük bağımlılıkları arasında. Sizi ilk etapta mutlu eden, enerji veren şeker daha sonrasında psikolojik ve fizyolojik olarak çökmenize neden oluyor. Koca bir dilim cheesecaketen sonra uykunuzun geldiğini fark ettiniz mi ya da bir şeylere odaklanmakta zorlandığınızı, bu yüzden gerildiğinizi…

Siz bütün bu karmaşayı yaşarken bedeninize girmesine izin verdiğiniz bu ajan her defasında daha fazla dostunu yanına almak için size birçok açıdan rahatsızlık verir. Yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyuma isteği hissetmeye başladığınızda bedeniniz bir tür savunma sistemi oluşturur. Bu savunma sistemi sizi daha sinirli daha üzgün yapabilir. Bunun sonucunda kendinizi iyi hissetmek için hemen bir çikolata paketine sarılırsınız.

İşte, haberinizin bile olmadığı bu savaşı kaybettiniz.

Bu döngünün dışında şeker birçok hastalığın ana kaynağı ya da yardımcısı. En bilinenleri kilo artışından kaynaklı obezite ve yayılmasına yardımcı olduğu kanser hastalıkları. 

Sizin daha şeker bir geleceğiniz olsun diye şekerin gerçek yüzünü açığa çıkardığım yazım umarım hayatınıza tatlı dokunuşlarda bulunmuştur. 

 

Beyza Nur Yıldız

View Comments

Recent Posts

Astral Seyahatin Bilimsel ve Spiritüel Boyutları

Tarih boyunca Eski Mısır, Hindistan, Çin ve Yunan gibi birçok kültürde varlığını sürdüren astral seyahat;…

1 saat ago

Kintsukuroi’nin Felsefesi: Kırılmanın ve Onarımın Güzelliği

Bazen çok sevmemize ve değer vermemize rağmen bizim için anlamı ve kıymeti çok büyük olan…

3 gün ago

Murphy Kanunları: Şanssızlık mı, Bilim mi?

Elbet bu zamana kadarki hayatımızda yolunda giden gitmeyen birçok olay yaşamışızdır. Bu olaylardan bazısının olumlu…

1 hafta ago

Kapadokya’nın Tarihî Derinlikleri

Merhaba sevgili kalemlik okuyucuları. Bu hafta pek çok medeniyetin hikayesini içinde bulunduran Kapadokya’nın gizli tarihi…

1 hafta ago

Merkür Retrosu Bizi Gerçekten Etkiliyor Mu?

Merkür retrosu, astroloji dünyasında ve kendi dünyalarımızda oldukça popüler bir kavramdır. Bu dönemin iletişim; seyahat,…

2 hafta ago

Kasım Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Sonbahara veda ederken tüm güzellikleriyle kucak açan kışın yeniliklerine kendimizi yavaş…

2 hafta ago