Categories: Genel

Sevilen Yazar Mehmet Berk Yaltırık Röportajı

Yazdığı fantastik tarihi kurgu kitapları ile Türk edebiyatına farklı bir yerden dokunan başarılı yazar Mehmet Berk Yaltırık ile sanata dair keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Tarih bölümünü seçmenizdeki asıl sebep neydi? Aklınızda farklı bir bölüm var mıydı?

Ben konservatuvara gitmek istiyordum ortaokulda. Dizi sektörü şimdiki gibi gelişmiş olmadığından çevremdeki insanlar bu duruma pek sıcak bakmadı. Bir yandan tarihle de ilgileniyordum. Trakya Üniversitesi “Tarih” bölümünü yazmamla birlikte resmi tarihçiliğe adım atmış oldum.

Ülkemizde çok fazla korku ve gerilim kitapları görmüyoruz, Mehmet Berk Yaltırık‘ı korku türünde kitap yazmaya iten unsur ne oldu?

Tarihi kurgu yazmayı seviyorum. Bunların korku ve fantastik türünde olması hoşuma gidiyor. Türkiye’de korku edebiyatı nerden baksak yirmi iki yıllık bir mevzu çünkü internetin Türkiye’de yaygınlaşmasına kadar bizde korku edebiyatı çeviri düzeyinde kaldı. İki binli yıllardan itibaren korku türünde yazılar görmeye başladık.

Bir kitabı yazmaya başlamadan önce ne gibi hazırlıklar yapıyorsunuz? Kitabınızda bulunan yerleri yazmadan önce gezdiğiniz oluyor mu?

Yazacağım yerleri yazmadan önce bir bakıyorum ve buralara bakarken de yazacağım tiplerde aklımda canlanıyor. Bazen de hazır anlatılar oluyor elimde, bunları korkuyla birleştirerek anlatmayı seviyorum.

Korku türünde romanlar veya hikâyeler yazarken nelerden ilham alıyorsunuz?

Okuduklarımızla, yaşadıklarımızla, gördüklerimizle kısaca tecrübelerimiz sayesinde ilham kazanıyoruz.

Genel olarak romanlarınızı Balkanlar ve Anadolu hikâyelerinden esinlenerek yazıyorsunuz, başka coğrafyalara yelken açmayı düşündünüz mü?

Şimdi bir öykü seçkisiyle bir hikâye yazıyorum. Öykü “Göktürkler” döneminde geçen bir korku öyküsü. Bambaşka bir dönemin bir şaman anlatısını gördüm ve ben bunu öyküleştirebilirim dedim. Ben bu şekilde farklı coğrafyalarda geçen dehşet verici öyküler yazabilirim ama çoğu yayıncı böyle kitapların okunmayacağını düşünüyor. Halbuki çok yanlış.

Hiç korku ve gerilim dışında bir kitap yazmayı düşündünüz mü, yazsaydınız hangi konular üzerine yazmak ister miydiniz?

Mesela birinde hiç fantastik öge içermeyen ama canavar ruhlu bir insan anlatmak istiyorum. İki tane ayrı suç romanı yazmak istiyorum. Biri eşkıyalık konulu, diğeri de kabadayılık konulu bir suç romanı yazmak istiyorum.

Bizim gibi korku türünde yeni olan okuyuculara, başlangıç olarak hangi kitabınızı tavsiye edersiniz?

“Karanlık Şahidesi”ni önerebilirim çünkü biraz daha düz ve akıcı bir anlatımı var.

YouTube ve Twitch gibi platformlarda aktif olduğunuzu görüyoruz. Bu iki platformda Mehmet Berk Yaltırık kanalı ile içerik üretmeye nasıl karar verdiniz?

Ben sosyal medyayı aktif kullanan biriydim her zaman. 2019 senesinde arkadaşım beni kendi yayın kanalına davet etti. Dört saatlik bir yayın oldu sonrasında ise ‘’Sizin niye kanalınız yok, niye kanalınız yok?’’ gibi sorular almaya başladım. Bu şekilde giriş yaptım.

Tarih ve Edebiyatı sosyal medyayla birleştirmek çoğu kişinin yapamadığı bir şey, peki siz bunu nasıl gerçekleştirdiniz?

Hobileriyle ilgili videolar çeken kanallar var ama bir kanal olsun ki hem kabadayılar, eşkıyalar tarihi hem korku edebiyatı üzerine videolar çeken bir kanal yok. Ben aslında ilgi alanlarımı anlatıyorum onun dışında yaptığım bir şey yok.

İlginizi çekebilir: Elon Musk ve Dünyası

Yiğit Özdelice

Recent Posts

Amazon Kadınları: Cesaret ve Özgürlüğün Sembolü

Tarih boyunca güçlü kadın figürleri sayısız efsaneye ilham kaynağı olmuştur. Ancak bunlar arasında en bilinenlerinden…

1 gün ago

Da Vinci Şifresi Kitap İncelemesi

Merhaba sevgili Kalemlik okuyucuları! Bugün sizlerle, gerilim ve macera denince akla ilk gelen yazarlardan Dan…

4 gün ago

Flow Film İncelemesi: Cesur Bir Kedinin Hikayesi

Suların her saniye biraz daha yükseldiği dünyayı yok oluşa sürükleyen bir selin ortasında yapayalnız küçük…

4 hafta ago

Yetenekli Şarkıcı Anıl Emre Daldal Röportajı

Yetenekli şarkıcı Anıl Emre Daldal'ın, müzikten hayata dair hikâyelerini bizlerle paylaştığı keyifli röportajımız sizlerle! Keyifli…

4 hafta ago

Stoacılık Nedir? Hayatı Anlamanın Felsefesi

"Tanrım, bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabullenmek için kuvvet, değiştirebileceğim şeyler için cesaret ve bu ikisini birbirinden…

1 ay ago

Hibrit Çalışma: İleriye Dönük Verimlilik Stratejileri

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Bugün sizlere son zamanlarda oldukça gündemde olan hibrit çalışma modeli ve…

1 ay ago