Genel

SMA Hastası Çocuklar İçin Umut Ol!

Son zamanlarda sosyal medyada yardım çağrısı yapmak için çok kez denk geldiğimiz, belki açıp baktığımız, üzüldüğümüz, belki de destek olmak için takip ettiğimiz ya da bağışta bulunduğumuz bir konuya değinmek istiyoruz: SMA Tip 1 hastalığı.

Spinal Müsküler Atrofi (SMA), hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler bir hastalıktır. 4 farklı tipi olan hastalığın en tehlikelisi SMA Tip 1’dir ve çocukluk yaşlarında belirtilerini gösterir. Yutkunma, solunum zorluğu, desteksiz oturamama gibi sorunlar görülür.

Hastalığın henüz bir tedavisi yok fakat belirtilerin azaltılmasına yönelik farklı tedaviler uygulanmakta. İlaç ise 2016 Aralık’tan beri FDA onayı ile bebek ve çocuklarda uygulanmaya başlanmış fakat yan etkileri henüz bilinmeyen ve sadece Tip 1 hastaları için uygulanan ilaç çok yüksek bir maliyete sahip. Bilinene göre ABD’de yaklaşık 2,4 milyon € olan ilaç Avrupa’da daha da pahalı. Ülkemizde ise henüz satışı yok ve gittikçe görülme olasılığı artan bu hastalıkla mücadele eden çocuklar bağışlarla hayata tutunmaya çalışıyor.

Benim de sosyal medyada gördüğüm ve araştırdığım bir hastalık oldu bu. Sadece birkaç çocuk bu hastalıkla mücadele ediyor sanıyordum ama her gün başka bir bebek veya çocuk için başlatılan kampanyaları görüyorum. Ünlüler bu konuda bağış yapıyor hatta doğum günü hediyesi için hesap açıp toplanan parayı çocukların kampanyalarına bağışlıyorlar. Tabii, bunlar da yeterli olamıyor çünkü hem ücret fazla hem hayat zor hem de bu acıyı yaşayan çocuk sayısı maalesef oldukça fazla.

Zamanla yarışan bebek ve çocukların bizim de desteğimize ihtiyacı var. Belki bir mum da biz yakarız, umut oluruz diye SMA hastası çocukların güncel listesine paylaştığım linkten ulaşabilirsiniz.

Kampanyalara Bağışta Bulunarak Çocukların Umudu Ol!

Güncel SMA Hastası Çocuklar: http://guncelsma.com

İlginizi Çekebilir: Genom Düzenleme Teknolojisi: CRISPR-Cas9

Zeynep Kılıç

View Comments

Share
Published by
Zeynep Kılıç

Recent Posts

Mayıs Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Merhaba KalemlİK okurları, yaz mevsimine yaklaşırken ajandalarımız birbirinden keyifli etkinliklerle dolup taşacak. Siz de programlarınızı…

16 saat ago

Dünya’daki En Korunaklı Yerler

Merhaba Sevgili KalemlİK okurları! Dünya'da çok korunaklı veya ulaşılması çok zor olan yerler bulunmaktadır. Banka…

4 gün ago

Obsesyonun Kökeni

  Obsesyonun en eski kullanımı savaşla ilgilidir. Latincede obsessio ve possessio bir şehri kuşatmayla ilgili…

6 gün ago

Koç Carter Film İncelemesi

Koç Carter deyince insanların aklına sadece klasik bir basketbol filmi geliyor. Bu da spora ilgisi…

1 hafta ago

Havacılık Tarihini Değiştiren Adamlar: Wright Kardeşler

Çoğu zaman imkânsızlıklar hayallerimizin gerçekleştirilmesinde engel olur ama bazı insanlar bu engellere rağmen hayallerini gerçekleştirebilirler.…

2 hafta ago

Tarzıyla Öne Çıkan İçerik Üreticisi Mine Mücahid Röportajı

Tarzıyla öne çıkan içerik üreticisi ve manken Mine Mücahid ile kariyeri ve hayatına sair bilgiler…

2 hafta ago