Sevgili KalemlİK okurları, sizleri dünyaya gözlerini açtığı anda evlatlık olarak verilen, kendi şirketini kurup oradan kovulan ama en sonunda dünyayı teknoloji aracılığıyla değiştirmeyi başaran başarılı girişimci Steve Jobs’un öyküsüyle baş başa bırakıyorum.
24 Şubat 1954 tarihinde dünyaya gelen, ekonomik nedenler dolayısıyla evlatlık olarak verilen Jobs, üvey babasının araba tamircisi olmasından oldukça etkilenmişti. Onu izleyerek elektonikle tanışmıştı. Liseyi bitirdikten sonra sınırlı olan parasını okula harcamak istemeyip üniversiteyi yarım bırakmıştı. Atari’de oyun tasarlayarak çalışma hayatına atılan Steve Jobs, daha sonrasında yedi yıl öncesinde tanıştığı mahalle arkadaşı Steve Wozniak’ı ikna ederek evinin garajında Apple’i kurdu. Henüz 21 yaşındaydı ama adının tüm dünyaya yayılmasına sebep olacak girişimin ilk adımlarını tamamlamıştı.
“İyi iş çıkarmanın tek yolu yaptığınız işi sevmektir. Eğer bu işi henüz bulamadıysanız aramaya devam edin, vazgeçmeyin. Kalple alakalı diğer her mevzu gibi, bu işi bulduğunuzda anlayacaksınız.”
İlk ürünleri “Apple I’i 666 dolara piyasaya çıkarmışlardı. Ardından 1977 yılında, Apple II büyük bir takdirle karşılamıştı. Apple hızla büyürken Jobs şirketin büyümesini arttırmak için yönetici arayışına girmişti. “Hayatının geri kalanını şekerli su satarak mı geçirmek istersin, dünyayı değiştirerek mi” teklifiyle Pepsi’nin yöneticisi John Sculley’i CEO görevine davet etti. John Sculley ‘in gelmesiyle şirket büyümeye hızla devam etse de bu olay Jobs için olumsuz sonuçlandı. Yaşanılan anlaşmazlıklar sonucunda kendi kurduğu şirketten kovuldu. Bu onun için oldukça yaralayıcı bir darbe olsa da pes etmedi. NeXT adında yeni bir şirket kurmayı başardı. Ardından Pixar şirketini satın aldı ve Disney ile anlaşma imzaladı. Kayıp Balık Nemo, Sevimli Canavarlar gibi çok sevilen filmlere imza attı. Disney, şirketi satın aldığında Jobs en büyük hissedar olmuştu. Yaklaşık 10 yıl sonra Apple’ın bu şirketi satın almasıyla Jobs ait olduğu yere geri döndü. Apple Jobs’u geri döndürmek için 429 milyon dolar harcamıştı. Steve Jobs yönetime geçince iMac piyasaya çıkarıldı. Sadece kişisel bilgisayar değil iTunes ve iPod ile müzik alanında da yeni girişimler başardı. Geçici CEO’luk görevindeyken “En düşük maaşla çalışan CEO” unvanıyla Guiness Dünya Rekorlar listesine adını yazdırdı. Daha sonra ise geçici CEO değil, şirketin esas patronu oldu ve 2011 yılında Apple, dünyanın en büyük şirketi oldu.
25 Ağustos 2011 yılında sağlık sorunları nedeniyle istifasını verdi. 5 Ekim 2011’de ise hayata gözlerini kapattı.
İlginizi çekebilir: Eyfel Kulesi’nin Tarihi ve Yapılış Süreci
Bazen çok sevmemize ve değer vermemize rağmen bizim için anlamı ve kıymeti çok büyük olan…
Elbet bu zamana kadarki hayatımızda yolunda giden gitmeyen birçok olay yaşamışızdır. Bu olaylardan bazısının olumlu…
Merhaba sevgili kalemlik okuyucuları. Bu hafta pek çok medeniyetin hikayesini içinde bulunduran Kapadokya’nın gizli tarihi…
Merkür retrosu, astroloji dünyasında ve kendi dünyalarımızda oldukça popüler bir kavramdır. Bu dönemin iletişim; seyahat,…
Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Sonbahara veda ederken tüm güzellikleriyle kucak açan kışın yeniliklerine kendimizi yavaş…
Modern ilişkiler, insan duygularının ve psikolojisinin derinliklerine dokunan çeşitli karmaşıklıklarla doludur. Şimdilerde bir ilişkinin başlaması,…