Gündem

Uzaya Çıkan İlk Türk: Alper Gezeravcı

Axiom Space-3 göreviyle Türkiye’nin uzay yolunda atılan en büyük adımını atan Alper Gezeravcı, birçok yetkinliğe sahip, eğitim, araştırma ve hizmet alanında oldukça aktif bir hayata sahiptir.

Alper Gezeravcı Kimdir?

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, 2 Aralık 1979 tarihinde Mersin-Silifke’de doğdu. Yörük kültüründen geldiğini belirten Alper Gezeravcı, babasının öğretmen olmasından dolayı Türkiye’nin farklı illerinde yaşadı. Çocukluğundan beri hayalini kurduğu pilotluk mesleğini hedef haline getirip üzerine giden Gezeravcı, ilk ve ortaöğrenimini Bursa’da tamamladı. 1993 yılında Işıklar Askeri Lisesi’ne girmeye hak kazanan astronotumuz, 1997 yılında bu okuldan başarıyla ayrılıp İstanbul Hava Harp Okulu’nda Elektronik Mühendisliği dalında lisans eğitimine başladı. 2001 yılında lisans eğitimini tamamladıktan sonra Dayton, Ohio’daki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. Kariyer hayatı da eğitim hayatı kadar başarılı ve çeşitlidir: Türk Hava Kuvvetleri’nde 15 yıl boyunca savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı, aralarında “T-41, SF-260, T-37, T-38, F-5, KC-135 ve F-16”nın da bulunduğu birçok uçakla farklı amaçta ve görevlerde uçuşlar gerçekleştirdi. Savaş pilotu olmanın dışında Türk Hava Yolları’nda 7 yıl kaptan pilot olarak çalıştı. Son olarak Adana’daki 10’uncu Üs Komuta Birimi’nde Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak görev almıştır.

Uzaya Yolculuk Süreci

2022 Mayıs ayında Türk Uzay Yolcusu ve Uzay Misyonu görevi için 2 Türk vatandaşının seçileceği açıklandı. Bu görev için başvuran 36 bin adayın arasından 30 kişi Ankara’ya çağırıldı. İlk astronotumuzun Alper Gezeravcı’nın adı 29 Nisan 2023 tarihinde TEKNOFEST’te duyuruldu. Aynı tarihte, yedek astronotumuz Tuva Cihangir Atasever’in adı da ilan edildi.

Uzay yolculuğu için 8 ay boyunca gerekli eğitimleri alan Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu 4 kişilik Ax-3 ekibinin yolculuk başlangıcının 17 Ocak 2024’ü, 18 Ocak 2024’e bağlayan gece (Türkiye Saati ile) 01.11’de yapılması planlanmışken SpaceX tarafından yapılan açıklamada görevin 19 Ocak 2024 00.49’a ertelendiği duyuruldu.

Yolculuk, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan NASA’ya ait Kennedy Uzay Merkezi’nde başarıyla başladı. Yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğu Ax-3 ekibini taşıyan “Dragon Freedom” uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesiyle son buldu ve ekip tarafından çalışmalara başlandı. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün geçirecek Gezeravcı, 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacağı belirtildi.

Uzaydaki İlk Türk!

En başından beri Türk Halkının gurur ve ilgiyle takip ettiği projede Alper Gezeravcı’nın uzaydaki ilk resmi konuşması: “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için, ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda yüce atamızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal Göklerdedir!” oldu. Alper Gezeravcı’nın başrolü olduğu bu proje tüm halka her açıdan gurur aşıladı. Ülkemizin geleceğine yatırım olan bu proje gençlerin ufkunu genişletti. Alper Gezeravcı’nın bir programda gençlere hitaben söylediği şu cümleler: “Sabır, azim ve tutkuyla siz her şeyi başarabilecek potansiyele sahipsiniz. Hayal kurmaya ve hayallerinizin peşinden gitmeye devam edin.” gençlere ulaştı.

 

İlginizi çekebilir: Şubat Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Seyid Ahmet Demirci

Recent Posts

Hayallerin Yatırımı Asteroid Psyche

Kolay yoldan zengin olma hayalleriyle yanıp tutuşan en az bi kişi tanıyorsunuzdur. Bu uğurda her…

4 saat ago

Eski Bir Savunma Sporu: Tekvando

Günümüzde popüler kültürün de bir getirisi olan sporu daha sağlıklı olma hedefi için çeşitli yollarla…

2 gün ago

Sevilen İçerik Üreticisi ve Ünlü Aşçı İdil Yazar Röportajı

Sevilen içerik üreticisi ve ünlü aşçı İdil Yazar ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. 1) Yemek…

5 gün ago

Overthinking Nedir?

En basit haliyle bir olayı veya durumu olması gerekenden fazla düşünmek şeklinde tanımlanan overthinking yapılan…

1 hafta ago

Elvis Presley’nin Hayat Hikayesi

Rock and Roll deyince aklınıza bir çok efsane isim ve grup gelebilir: The Beatles, The…

1 hafta ago

Titanik’in Sırlar Dolu Hikâyesi

Asla batmayacağı iddia edilen döneminin en büyük yolcu gemisi olan Titanik, mevcut olan en ileri…

2 hafta ago