Categories: Genel

Yoga: Her Gün Kendine Ayıracak Vaktin Var Mı?

Pandemi başlayalı neredeyse bir yıl oldu ve çoğumuz evde hiç hareket etmiyoruz. Yıldız’da öğrenciysen sabah kalkıp bilgisayarı açıyorsun ve akşam ne zaman kapanırsa… Ya da gece mi demeliyim? Uzun süre oturmaktan sırtımızdaki ve boynumuzdaki ağrılar artık hayatımızı zorluyor. Kısa bir yürüyüş yapmaya bile zaman kalmıyor. Vize, ikinci vize, final, yetişmesi gereken ödevler, sunumlar… Hazır tatildeyken herhangi bir araca ihtiyaç duymadan hem ağrılarımıza iyi gelecek ve bizi hareketlendirecek hem de ruhumuzu dinlendirecek bir fikirle geldim: Yoga

Yoga Nedir?

‘’Yoga insanın bildiğini zannettiği ve bildiği her şeyden özgürleşmesi, sanki geriye çırılçıplak kendinin kalmasıdır.’’

Yoga kelimesi; birleştirmek, bağlamak, sıkı sıkı tutmak anlamına gelmektedir. Bu kelimelerin anlamı; ruhu bütün kılmak, dünyevi ayırt edici özelliği olan otomatizm ve dikkat dağınıklığını yok etmek demektir. Çünkü yoga yapan insan; yaşadıklarına, bedenine, zihnine değil sadece nefesine yani o ana odaklıdır. 1.000 yıllık bir tarihi olan yoga, Hint beden-beyin egzersizi olarak da ifade olarak edilmektedir. Bazı antik metinlerde ise yoga, kontrol ve eylem yeteneği olarak geçmektedir.

Yoga Yapmak İçin Belirli Bir Vücut Şekline Sahip Olmalı Mıyım?

Kesinlikle hayır. Yogayı sosyal medyada hep zayıf, incecik, çok esnek insanlar yapıyormuş  gibi görünür. Fakat bu aldatıcı görünüm hiçbir şeyin kanıtı değildir. Yogada hangi vücut şekline sahip olduğunuz önemli değil; pratikler sonucunda zayıflayabilir veya çok zayıfsanız güçlendiğiniz için kilo bile alabilirsiniz. Esneklik de yine zaman ve pratik gerektirmektedir. Vücudunuz esneyecek, omurganız uzayacak ve kendinizi daha hafif ve güçlü hissedeceksiniz.

Peki, Yoganın Faydaları Nedir?
  • Dayanıklılık ve güç artışı sağlar. Kas, eklem ağrılarını azaltır.
  • Kan ve lenf direnajını artırır. Dolaylı olarak ödemin azalmasına neden olur. Bağışıklığı güçlendirir.
  • Daha iyi odaklanmanızı sağlar ve hafızayı iyileştirdiği ile ilgili araştırmalar da vardır.
  • Kontrolsüz gerçekleştirilen (aşırı yemek, aşırı alkol tüketimi gibi) eylemlerin azalmasına sebep olur.
  • Kaliteli bir uyku sağlar.
  • Alerjileri yatıştırır ve migreni rahatlatır.
  • Kanserli hastalarda yaşam kalitesini artırır.
  • Stresi azaltır, depresyonla mücadele eder.
  • Farkındalık yaratır, iç kuvvet yaratır.
  • Çocukların gelişimini destekler.
Peki, Nasıl Bu Kadar Popüler Hâle Geldi?

Çok uzun bir tarihe sahip olan yoga, insanların zorla yaptığı bir şey olmamıştır. Kişisel bir yönelim olmasına rağmen popülaritesini artırmasında etkili olan unsur bence insanların oldukça hoşgörülü olmasıdır.

Haydi Başlayalım!

Kendine ayıracak zamanın varsa sana birkaç kanal önerebilirim. Ben, Elvin Levinler ile dört element, özellikle hava elementi yogasını yapmayı çok seviyorum. Çetin Çetintaş‘ın kanalı da mutlaka incelemen gereken bir kanal. Onunla tanıştıktan sonra yoganın ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha fark ettim.

İlginizi Çekebilir: Peter Pan Sendromu: Gerçek Dünyaya Uyanma Korkusu

Zeynep Kılıç

View Comments

  • Yazı çok güzel olmuş. Bende bu aralar yoga yapmayı düşünüyordum. Bu yazıyı görünce yoga yapma isteğim daha da arttı. Benim yogayı sevmemin en temel nedenlerinden biri Hintlilerin, İngilizlere karşı direnirken yoga ve meditasyon yapmasıydı.

  • Her ne kadar profesyonel biri olmasamda site tasarımı ve içerik üretmeye ilgi duyan biri olarak bu işlerin emek istediğini biliyorum ve burdaki emeği de takdir ediyorum. Bu sitenin ilerleyen zamanlarda daha iyi bir yere geleceğine eminim.

  • Eline , kalemine sağlık bu değerli bilgileri bize aktardığın için

Recent Posts

Astral Seyahatin Bilimsel ve Spiritüel Boyutları

Tarih boyunca Eski Mısır, Hindistan, Çin ve Yunan gibi birçok kültürde varlığını sürdüren astral seyahat;…

3 gün ago

Kintsukuroi’nin Felsefesi: Kırılmanın ve Onarımın Güzelliği

Bazen çok sevmemize ve değer vermemize rağmen bizim için anlamı ve kıymeti çok büyük olan…

6 gün ago

Murphy Kanunları: Şanssızlık mı, Bilim mi?

Elbet bu zamana kadarki hayatımızda yolunda giden gitmeyen birçok olay yaşamışızdır. Bu olaylardan bazısının olumlu…

1 hafta ago

Kapadokya’nın Tarihî Derinlikleri

Merhaba sevgili kalemlik okuyucuları. Bu hafta pek çok medeniyetin hikayesini içinde bulunduran Kapadokya’nın gizli tarihi…

2 hafta ago

Merkür Retrosu Bizi Gerçekten Etkiliyor Mu?

Merkür retrosu, astroloji dünyasında ve kendi dünyalarımızda oldukça popüler bir kavramdır. Bu dönemin iletişim; seyahat,…

2 hafta ago

Kasım Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Sonbahara veda ederken tüm güzellikleriyle kucak açan kışın yeniliklerine kendimizi yavaş…

3 hafta ago