Kariyer

Avrupa Gönüllülük Projeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Avrupa Gönüllülük Projeleri; 17-30 yaş arasındaki kişilerin mezun olmasına bakılmaksızın veya dil şartı olmadan, en fazla 1 yıl sürmek şartıyla Avrupa’da gönüllü olmak isteyenlere kapı açıyor. Her ne kadar dil şartı olmasa da ortak dil İngilizce olduğu için en az temel seviye İngilizce bilmeniz iyi olur. Ayrıca bazı projeler için gideceğiniz ülkelerde de o ülkenin ana dilini öğrenmeniz için kurslar sağlanıyor. Böylece İngilizce bilginizi geliştirebilir veya yeni bir dil öğrenebilirsiniz. Avrupa Gönüllülük Projeleri, gençlerin kendini geliştirmeleri ve etrafındaki insanların mutluluğuna sebep olmaları için harika bir fırsat. En can alıcı özelliği ise bunun için hiç para ödemeyecek olmanız. Avrupa Birliği tarafından gönüllülerin yeme, içme, konaklama, vize ve sigorta gibi ihtiyaçları karşılanıyor. Üstelik gideceğiniz ülkelere göre değişiklik gösterse de günlük 5-30 euro arası bir cep harçlığı da veriliyor.

Peki, Avrupa Gönüllülük Projesi’ne nasıl katılabilirsiniz?

Her gönüllü, proje bazlı başvuru yapabiliyor yani aktif olarak proje bulmanız ve CV’nizi iletmeniz gerekiyor. Kolay bir iş değil ama sizin için derlediğimiz hazır projelere ulaşabilir buradan veya buradan ulaşabilir, kendinize uygun projelere başvuru yapabilirsiniz. Her proje birbirinden farklı alanlarda olduğu için kendi ilgi alanlarınıza göre başvuru yapmanızı tavsiye ederiz. Bir de hazır olmayan projeler var. Bunlar için de sizin gönderici kuruluş ve ev sahibi kuruluş ayarlamanız gerekiyor, ama bu süreç çok uzun sürdüğü için çok fazla önerilmemektedir.

CV ve Motivasyon Mektubu:

Evet, artık kendinize uygun projeleri bulduysanız sırada CV ve motivasyon mektubu oluşturmak var. Europass bir CV ve motivasyon mektubu yazmanız gerekmektedir. Europass sitesine kaydolarak ücretsiz bir şekilde İngilizce Europass CV ve motivasyon mektubu oluşturabilirsiniz. Üniversite kulüplerinde yaptığınız işler de gönüllülük olduğu için CV’nize eklemenizi tavsiye ederiz. CV’nizi hazırlarken kendi yeteneklerinizi, yer aldığınız projeleri ve ilgi alanlarınızı anlatmalı ve en önemlisi gerçekleri yazmalısınız. CV’nizi hazırladınız, sırada motivasyon mektubu var. Her proje için ayrı ayrı yazmalısınız. O kadar da kolay olmadığını en başında söylemiştik.

Nedir bu motivasyon mektubu?

Motivasyon mektubu aslında sizin o projeye olan ilginizi ev sahibi kuruluşa anlatan bir yazı. Ev sahibi kuruluş, motivasyon mektubunu eleme yaparken kullanıyor, öneminin CV kadar büyük olduğunu söylememize gerek yok. Burada katılımcıların projeyi ne kadar istediğine bakılıyor ve uygun olan kişiler seçiliyor. “Motivasyon mektubu nasıl yazılmalı?” konusunun anlatıldığı yardımcı yazıya buradan ulaşabilir, hangi paragrafta neyden bahsetmeniz gerektiğine bakabilirsiniz. Motivasyon mektubu konusunu es geçmeyin eğer gerçekten katılmak istiyorsanız. Şunu da belirtmek isteriz ki tek bir motivasyon mektubu ile konusu farklı olan projelere başvuru yapılması gülünç durumlar ortaya çıkarıyor. Küçük bir örnekle, öğrencilerle çalışacak ve sosyal medya yöneticiliği yapacak kişilerin motivasyon mektubunun aynı olduğunu düşünün…

Peki, sizi öne geçirecek ne olur?

İlk olarak bilgilendirme paketlerini okuduğunuzu belli etmeniz gerekmektedir. O ülkeyi, projeyi istediğinizi hissettirmelisiniz. Karşı tarafın kurduğu cümleler genelde istedikleri şeylerdir, siz de bu cümleleri kullanabilirsiniz. Sloganları varsa yazmayı unutmayın! Tabii ki de tamamını kopyala yapıştır olarak değil ama karşı taraf bilgi sahibi olduğunuzu görmeli. Ayrıca ilk başvurunuzda kabul alacaksınız diye de bir şey yok o yüzden pes etmeyin, araştırmaya devam edin.

Uygun aday olduğunuz proje sürecinin sonunda ise tebrik ederiz, bir kuruluştan onay aldınız. Devamında Zoom görüşmesi ile gideceğiniz yer hakkında bilgi alabilir, kendinizi yüz yüze ifade edebilir ve aklınızdaki soruları sorabilirsiniz. Eğer kesin olarak o projede yer alabileceğinizi düşünüyorsanız bavul hazırlamaya başlayabilirsiniz. Eğer size uymuyorsa da o projeden vazgeçip kendinize uygun projeyi bulmak için devam edin. İstemediğiniz bir projeye başvurmamanızı öneririz çünkü mutsuz olduğunuz bir işte başarılı olamazsınız. Unutmayın ki projeyi kabul edip sonrasında iptal etmek isterseniz o zamana kadar sizin için ödenen tüm para sizden alınır. Son olarak da bu kuruluşları iyice araştırın, önceden böyle bir projede bulunmayan kuruluşlarla zorlanabilirsiniz. Avrupa’da başarılar, bizi de unutmayın!

İlginizi Çekebilir: #Listeledik Evde Verimli Çalışmak İçin Öneriler 

Mustafa Berk Demirel

Share
Published by
Mustafa Berk Demirel

Recent Posts

Kintsukuroi’nin Felsefesi: Kırılmanın ve Onarımın Güzelliği

Bazen çok sevmemize ve değer vermemize rağmen bizim için anlamı ve kıymeti çok büyük olan…

3 gün ago

Murphy Kanunları: Şanssızlık mı, Bilim mi?

Elbet bu zamana kadarki hayatımızda yolunda giden gitmeyen birçok olay yaşamışızdır. Bu olaylardan bazısının olumlu…

7 gün ago

Kapadokya’nın Tarihî Derinlikleri

Merhaba sevgili kalemlik okuyucuları. Bu hafta pek çok medeniyetin hikayesini içinde bulunduran Kapadokya’nın gizli tarihi…

1 hafta ago

Merkür Retrosu Bizi Gerçekten Etkiliyor Mu?

Merkür retrosu, astroloji dünyasında ve kendi dünyalarımızda oldukça popüler bir kavramdır. Bu dönemin iletişim; seyahat,…

2 hafta ago

Kasım Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Sonbahara veda ederken tüm güzellikleriyle kucak açan kışın yeniliklerine kendimizi yavaş…

2 hafta ago

Lovebombing, Ghosting ve Gaslighting

Modern ilişkiler, insan duygularının ve psikolojisinin derinliklerine dokunan çeşitli karmaşıklıklarla doludur. Şimdilerde bir ilişkinin başlaması,…

3 hafta ago