Genel

Basketbol Oyununun Değişimi: Stephen Curry

Basketbol sporunda üç sayılık basketlerin hep var olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Geçmiş yıllarda NBA’de üçlük basket yoktu hatta üçlük çizgisi bile yoktu. Sahada orta çizgi, kenar çizgileri ve boyalı alan çizgileri bulunuyordu. Üç sayı kavramı, 1960’lı yıllarda basketbol dünyasına girdi. Basketbolcuların bu yeni oyuna alışması çok zaman alacaktı. NBA’ de ilk üçlük isabeti 1979’da kaydedildi. Ama o yıllarda basketbol, pota altı hakimiyetine ve sert basketbola dayalı oynanıyordu. İkili mücadele ise ön plandaydı.

Curry’nin basketboldaki oyuna etkisinden bahsetmeden önce 1990’lı yıllarda oluşan değişimden bahsedelim. Bunun başrolüne ‘’GOAT’’ diye tabir edilen Michael Jordan’ı koyarız. O yıllarda basketbol izlemeyen birinin “Bu oyun ne kadar sert oynanıyor, hakemler buna niye müsaade ediyor?” diyeceği şekilde oynanıyordu. Jordan ile oyun fazlasıyla tempo kazandı, potaya giden basketbolcuların sayısı arttı. Turnike ve smaç kavramı da basketbola bu dönemde girdi. Daha öncesinde pota altı oyuncuları diğer oyunculara göre fazla uzundu ve kolay basket atıyorlardı. Bunun sonucunda oyunda atletizm ve patlayıcı kuvvet ön plana çıktı.

Gelelim başrolünde Stephen Curry’nin olduğu üçlük basketboluna. 2009’da lige geldiğinde kimse bu adamın basketbolu bu kadar değiştireceğini tahmin edemezdi herhalde. Stephen Curry; basketbolun oynanış şeklini, rakiplerin savunma anlayışlarını, koçların şut tercihleri konusundaki görüşlerini bile değiştirdi diyebiliriz. Koçlar gereksiz üçlük denemelerine, hücum süresinin ilk 1-2 saniyesinde top kullanmaya kesinlikle izin vermezlerdi. Ama günümüzde takımlar antrenmanlarına uzaktan şut çalışmalarını ekledi, rakip savunmacıyı orta sahada karşılamaya ve taktiklerini üçlükler üzerine kurmaya başladı. Koçlar kendi setlerini Curry’nin setlerine benzetmeye başladılar.

Günümüzde takımlar; bir oyuncunun savunması, top sürmesi kötü olsa bile şutu iyi diye yüksek kontratlar imzalar oldu. Diğer bir etkisi; geçmişte kesinlikle uzun oyuncular üçlük atmaz, denemezdi. Artık bir takımın tüm oyuncuları üçlük atmaya başladı. 1970’li yıllarda bir takım maç başı 2.8 üçlük denerken şimdi 29.5 üçlük deniyor.

Curry ve takımı “Golden State Warriors” bu oyunla başarılı olmasa bugün böyle bir şeyden bahsedemezdik. Aynı zamanda bu takım bir sezonda en çok galibiyet alan takım rekoruna sahip konumda. Stephen Curry, altı NBA finali oynayıp dördünü kazandı. İki kez MVP, bir kez final MVP’si seçildi ve bunun gibi bir sürü başarı…

Günümüz basketbolunu sevmeyen, bu değişimden rahatsız olan azımsanamayacak kadar çok insan kitlesi var. Bu insanlar sert basketbol, pota altı mücadelesi istiyor. Oyucuların logodan kaldırıp üçlük atmalarını istemiyor. O yüzden Curry’nin seveni kadar sevmeyeni de var. Ama bu adam hiç şüphesiz NBA tarihinin en büyük on oyuncusu arasındadır. Basketbolun en önemli 2-3 figüründen biridir. Daha da önemlisi, belki kendisinden daha iyi oyuncuların bile yapamadığı etkiye sahip olmuştur.

İlginizi çekebilir: Alışılmadık Zamana Alışılmadık Yeni Renk

Yusuf Kalkan

Recent Posts

Astral Seyahatin Bilimsel ve Spiritüel Boyutları

Tarih boyunca Eski Mısır, Hindistan, Çin ve Yunan gibi birçok kültürde varlığını sürdüren astral seyahat;…

9 saat ago

Kintsukuroi’nin Felsefesi: Kırılmanın ve Onarımın Güzelliği

Bazen çok sevmemize ve değer vermemize rağmen bizim için anlamı ve kıymeti çok büyük olan…

3 gün ago

Murphy Kanunları: Şanssızlık mı, Bilim mi?

Elbet bu zamana kadarki hayatımızda yolunda giden gitmeyen birçok olay yaşamışızdır. Bu olaylardan bazısının olumlu…

1 hafta ago

Kapadokya’nın Tarihî Derinlikleri

Merhaba sevgili kalemlik okuyucuları. Bu hafta pek çok medeniyetin hikayesini içinde bulunduran Kapadokya’nın gizli tarihi…

1 hafta ago

Merkür Retrosu Bizi Gerçekten Etkiliyor Mu?

Merkür retrosu, astroloji dünyasında ve kendi dünyalarımızda oldukça popüler bir kavramdır. Bu dönemin iletişim; seyahat,…

2 hafta ago

Kasım Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Sonbahara veda ederken tüm güzellikleriyle kucak açan kışın yeniliklerine kendimizi yavaş…

2 hafta ago