Categories: Genel

Elektronik Müziğin Yükselişi ve Geleceği

Elektronik müzik, çağdaş teknoloji ve enstrümanların kullanılmasıyla ortaya çıkan bir müzik türüdür. Kökenleri 20. yüzyılın başına dayanan bu türün teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hız kazarak gelişmeye ve değişmeye başlaması 21. yüzyılın müzik kültürünü ve dans müziğini oluşturur.

Elektronik müzik tam olarak ortaya çıkmadan önce dünyada akustik türe bağlı müzikler yapılmaktaydı fakat yeni bir tür için bir takım denemeler ve çalışmalar gerçekleştiriliyordu. Beethoven’ın “Wellington’un Zaferi” isimli eserinde, Nepomuk tarafından icat edilen mekanik bir aygıtla enstrüman seslerini iki katına çıkarması bu çalışmaların örneklerinden biridir.

2000’lerin başında, dijital müzik araçlarının ortaya çıkışı ve internetin yükselişi, elektronik müziğin pek çok yapımcı ve hayran için daha erişilebilir olmasını sağladı. Aynı zamanda enstrümanların da gün geçtikçe gelişmesi ile birlikte elektronik müzik fazlasıyla hayatımıza girmiş oldu.

Günümüzde ise, elektronik dans müziği festivallerinde, film müziklerinde ve video oyunlarında kendisine yer bulan bu müzik, bir çok türe ilham kaynağı olarak yolculuğuna devam etmekte.

 

Tüm bunlarla birlikte geçtiğimiz son bir kaç yıl içerisinde sanatçıların elektronik müziğe olan ilgisinin artışı gözden kaçamayacak kadar fazla. Peki bunun nedeni nedir?

Müzik türleri aslında pek çok farklı kitleye hitap etmekte ve dinleyicilerinin az ya da çok olmasıyla birlikte müzik piyasasında kendine bir yer bulabilmekteydi. Ancak diğer türlere kıyasla elektronik müzikte bir sınır ve ya dil yok. Dolayısıyla aslında ortaya çıkarılabilecek eserlerin de bir sınırı yok. Kendi içerisinde de çok fazla tarz değişikliği bulunduran bu müzik türü, sanatçılara özgürce müzik yapabilmeleri için bir kapı açmasıyla son yıllarda popüleritesini fazlasıyla arttırmış durumda.

Genelde farklı tür müzik yapanların bile elektronik müziğin getirdiği bu fırsatlardan yararlanmak isteğiyle şarkılarını DJ’ler ile ortak bir çalışmayla piyasaya sunması, bu yükselişin en belirgin örneklerinden biri. Dinleyici kitlesinin ise müzik türünün içinde bulunan farklı tarzlardan en az birini benimsemiş olması ilerleyen yıllarda elektronik müziğin sanatçılar tarafından daha fazla kullanılacak olmasının bir göstergesi.

 

Tüm dünyayı yavaş yavaş sarmaya başlayan bu türü ortaya çıkartabilecek insanlar yetiştirmek için açılan okullar ve kurslar ise elektronik müziğin daha uzun bir zaman boyunca bizimle olacağını kanıtlar nitelikte.

İlginizi çekebilir: Kitaplardan Uyarlanmış En İyi Türk Dizileri

Ceren Nisa Biçer

Recent Posts

Amazon Kadınları: Cesaret ve Özgürlüğün Sembolü

Tarih boyunca güçlü kadın figürleri sayısız efsaneye ilham kaynağı olmuştur. Ancak bunlar arasında en bilinenlerinden…

1 gün ago

Da Vinci Şifresi Kitap İncelemesi

Merhaba sevgili Kalemlik okuyucuları! Bugün sizlerle, gerilim ve macera denince akla ilk gelen yazarlardan Dan…

4 gün ago

Flow Film İncelemesi: Cesur Bir Kedinin Hikayesi

Suların her saniye biraz daha yükseldiği dünyayı yok oluşa sürükleyen bir selin ortasında yapayalnız küçük…

4 hafta ago

Yetenekli Şarkıcı Anıl Emre Daldal Röportajı

Yetenekli şarkıcı Anıl Emre Daldal'ın, müzikten hayata dair hikâyelerini bizlerle paylaştığı keyifli röportajımız sizlerle! Keyifli…

4 hafta ago

Stoacılık Nedir? Hayatı Anlamanın Felsefesi

"Tanrım, bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabullenmek için kuvvet, değiştirebileceğim şeyler için cesaret ve bu ikisini birbirinden…

1 ay ago

Hibrit Çalışma: İleriye Dönük Verimlilik Stratejileri

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Bugün sizlere son zamanlarda oldukça gündemde olan hibrit çalışma modeli ve…

1 ay ago