Categories: Genel

Elon Musk ve Dünyası

“Hepimizin hayal dünyası var. Ancak birisinin hayalini süsleyen bir dünya var!”

“Sizce ben deli miyim?”

Girişimlerine üniversite yıllarının sonunda başlayan Elon Musk, ZIP2 ile birlikte yorucu ama bir o kadar da başarılarla geçen sürece başladı. Sonrasında yeni lezzetlere doymayan Musk, PAYPAL ile birlikte sektörde yavaş yavaş izini oluşturdu ve dur durak bilmeden geçirdiği tüm süreci bir kenara itip bilinmeyen ve yepyeni bir serüvene yelkenlerini açtı. TESLA, SpaceX ve SolarCity başta olmak üzere çoğu şirkette söz sahibi olan Musk’ın serveti ömrünün sonuna kadar yetmesine rağmen neden yolun başındaki Elon’dan daha fazla çalışıyor? Ve gerçekten de deli mi?

MUSK DİYARI

SpaceX merkezinde bulunan Musk’ın çalışma hücresine doğru giderseniz duvarda çok ihtişamlı ve devasa iki Mars posteri görürsünüz. Hepimiz alıştığımız üzere kızıl olanın Mars olduğundan eminizdir ancak yanındaki Dünya benzeri gezegenin Musk’ın Mars’ı olduğunu bilir miyiz ?

Sürekli siyah t-shirt, kot pantolon ve deri çizme giyen Musk’ın; kendine güveni olduğu halde dışarıya yansıtmaması, esprili ve açık sözlü olması onu çoğu girişimci için idol haline getirmiştir. Ancak bunların ötesinde Elon Musk’ı dünyada eşsiz yapan bir mekân; tüm ihtişamıyla, dünyaya meydan okur bir vaziyette Musk’ın emirlerini beklemektedir: Musk Diyarı.

“Elon hem yeni bir dünya hem de yine bir dünya yaratmak istiyor. Yenisi şüphesiz Mars olacaktır. Peki ya yinesi?”

Musk, yeni bir dünya için SpaceX gibi dev bir firma piyasaya sürdü. Ancak önemli olanın elimizde bulunana sahip çıkmak olduğunun bilincindeydi. Bu nedenle her ne kadar mal varlığının çoğunu SpaceX’e aktarsa da yaşadığımız yerküre için gerek Tesla gerekse de SolarCity hayati rol oynamakta ve bu böyle de devam edecektir. Yaşadığımız yüzyılda enerjiden çok enerjinin tasarrufu, özellikle yenilenebilir enerji gündemdeyken bu alanlara yönelmek tam Musk’lık bir hareket. Ve asıl Musk’a özel olan da bu alanlar için bir evren yaratmak.

Los Angeles’ın yıkık dökük evlerinin arasında tüm ihtişamıyla göz kamaştıran eski bir Boeing fabrikasından çevrilmiş olan SpaceX merkez binası, sizi kendisine hayran bırakarak selamlar. Burayı gördükten sonra unutmamak amacıyla anlatmaya bile yeltenmeyeceksiniz!

STARLİNK

Tarihin belirli dönemleri çoğunlukla teknolojik sıçrayışlarla ayrılmıştır. Eğer bu yüzyıl farklı bir döneme ayrılacaksa bu, yüksek ihtimalle Musk’ın fikir sahibi olduğu dev proje olan “STARLİNK” olurdu.

Starlink; Musk’ın binlerce küçük uydudan oluşan, dünyadaki internet erişimini çok çok kolaylaştıracak ve hatta dünyadaki her kesimden insanı internete bağlayabilecek olan mega projesi.

ALTIN MUSK TAVSİYELERİ

Parayı önemseme!

Musk, yapacağınız iş için mühim olanın paradan ziyade hedefleriniz ve hayalleriniz olduğunu altını çize çize vurgulamıştır. Çünkü hayatın bazı noktalarında paranın motivasyonunun zayıf kalacağını ve bu motivasyonun ancak kendi çabamızla sağlanacağını düşünen Musk, aynı zamanda bunu hayatının mottosu yapmış durumdadır.

Tutkunu açığa vur!

Elon Musk, hayatının her döneminde belirli bir hedefinin ve hayalinin var olduğunu, bu hayallere giderken motivasyonla birlikte tutkunun kritik rol oynadığını belirtmiştir. Her zaman hedefine sıkı sıkı sarıldığını ve hedefleri uğrunda asla vazgeçmediğini, bu tutkuyla hedeflerine bağlandığını ve başarılarını bu tutkuya borçlu olduğunu belirtti.

Büyük düşün!

Musk hiçbir zaman küçük düşünmemiş, her zaman yapabileceğinden çok daha iyisini hayal etmiş ve hayatını bu yönde sürüklemiştir. Gençlere de en önemli tavsiyelerinden birisi budur. Yapabileceğinden fazlasını iste ve asla küçük düşünme!

Riskten korkma!

Risk denilince akla ilk gelen isimlerden birisi olan Musk, hayatı boyunca kimsenin alamadığı riskleri alıp kimsenin cesaret edemediği alanlarda başarılar kazanan bir isimdir. Bu hayatta her zaman ve her koşulda risk almamız gerektiğini söyleyen Musk, asıl riskin risk almamak olduğunu ve bu hayatta risksiz bir başarının olmadığını vurgulayan nadide insanlardandır.

Eleştirilere takılma!

Son zamanlarda bolca eleştirilen Elon Musk, gerekli eleştirileri sindirip yapıcı olmayanları asla takmamanız gerektiğinin altını çizmiştir.

Zevk al!

Başarılar kadar başarıya giden yolun da zevkli olduğunu öğütleyen iş insanı, her zaman ve her koşulda anın tadını çıkarmak gerektiğini vurgulamıştır.

ASLA PES ETMEM. PES ETMEM İÇİN YA TAM ANLAMIYLA ACİZ OLMAM YA DA ÖLMÜŞ OLMAM GEREK. -ELON MUSK

İlginizi çekebilir: Genovese Sendromu

 

Rıza Karahan

Recent Posts

Mayıs Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Merhaba KalemlİK okurları, yaz mevsimine yaklaşırken ajandalarımız birbirinden keyifli etkinliklerle dolup taşacak. Siz de programlarınızı…

16 saat ago

Dünya’daki En Korunaklı Yerler

Merhaba Sevgili KalemlİK okurları! Dünya'da çok korunaklı veya ulaşılması çok zor olan yerler bulunmaktadır. Banka…

4 gün ago

Obsesyonun Kökeni

  Obsesyonun en eski kullanımı savaşla ilgilidir. Latincede obsessio ve possessio bir şehri kuşatmayla ilgili…

6 gün ago

Koç Carter Film İncelemesi

Koç Carter deyince insanların aklına sadece klasik bir basketbol filmi geliyor. Bu da spora ilgisi…

1 hafta ago

Havacılık Tarihini Değiştiren Adamlar: Wright Kardeşler

Çoğu zaman imkânsızlıklar hayallerimizin gerçekleştirilmesinde engel olur ama bazı insanlar bu engellere rağmen hayallerini gerçekleştirebilirler.…

2 hafta ago

Tarzıyla Öne Çıkan İçerik Üreticisi Mine Mücahid Röportajı

Tarzıyla öne çıkan içerik üreticisi ve manken Mine Mücahid ile kariyeri ve hayatına sair bilgiler…

2 hafta ago