Başarı Hikâyesi

Harland Sanders: Bir Başarı Hikâyesi

Çoğu zaman düşmekten korktuğumuz, başarısız olmak istemediğimiz için risk almaktan çekiniyoruz ve basit bir hayatın bizi daha mutlu edeceğini düşünüyoruz. Bu yazıda sizi cesaretlendirebileceğini düşündüğüm biriyle tanıştırmak istiyorum. Kentucky Fried Chicken (KFC) ’nin kurucusu ve isim olarak bilmeseniz bile eminim hepinizin aşina olduğu, logodaki sevimli adam Harland Sanders.

Harland Sanders 9 Eylül 1980’de dünyaya geliyor. Sanders’ın çocukluk yılları oldukça zorlu geçiyor henüz 5 yaşındayken babasını kaybediyor. Babasını kaybettikten sonra annesi çalışmaya başlıyor ve daha küçük yaşlarda kardeşlerinin her türlü ihtiyacını karşılamak Sanders’a kalıyor. İlerde onu başarıya ulaştıracak olan aşçılık yeteneği de bu yaşlarda gelişiyor.

Harland Sanders çalışma hayatına on yaşındayken başlıyor. Ayrım yapmadan bulduğu her işte çalışıyor fakat çoğu işte başarılı olamıyor ve ayrılmak zorunda kalıyor. Bir süre sonra üvey babasının zulmüne dayanamayıp evden ayrılıyor; kimlikteki yaşını büyültüp orduya katılıyor. Sanders’ın ordu macerası on sekiz yaşına kadar devam ediyor. Ordudan ayrıldıktan sonra yirmi iki yaşına kadar trenlerde kondüktörlük yapıyor. Ordudan ayrıldığı süreçte hayatını Josephine King ile birleştiriyor bu evlilikten üç çocuk sahibi oluyor. Eşi, kondüktörlük işinden ayrılan Sanders’ı çocukları da alıp terk ediyor. Sanders uzun yıllar küçük işlerde çalışıp hayatını idame ettiriyor ve altmış beş yaşına geldiğinde emekli oluyor. İlk emekli maaşı yüz beş dolar gibi komik bir meblağ oluyor. Bunun üzerine Sanders kendisini hiçbir işe yaramayan bir adam olarak nitelendiriyor ve yaşamasının da bir anlamının olmadığını düşünüp intihar etmeye karar veriyor. İntihar mektubunu yazmaya başladığı sırada bir konuda herkesten başarılı olduğu aklına geliyor; Sanders muazzam bir aşçı.

Önce seksen yedi dolar borç alıyor ve kendi özel tarifiyle lezzetli, kızarmış tavuklar hazırlıyor. Ardından yaşadığı yer olan Kentucky’de kapı kapı dolaşarak hazırladığı tavukları satmaya başlıyor. Ama Sanders’ın hedefi daha büyüktü. O hazırladığı tavukları restoranlara satıp komisyon almak istiyordu. Bunun üzerine, küçük arabasıyla bütün Amerika’yı dolaşıp çoğu restoranla bu konuyu konuşuyor ve tam olarak bin dokuzuncu konuştuğu yer Sanders’ın bu teklifini kabul ediyor.

Sözleşmeye göre, Sanders satılan her tavuktan beş sent pay alacaktı. Düşünüldüğü zaman çok az bir rakam olsa da satışlar hızla yükseliyordu.1960’lara gelindiğinde ise Sanders Amerika’nın çoğu yerinde, yüzlerce restorana franchise vermişti.

Dört sene sonra KFC inanılmaz bir üne kavuşuyor. Sanders da şirketi yatırımcı John Brown Jr.’ye satmaya karar veriyor. Yaptıkları anlaşma dahilinde Sanders iki milyon dolar nakit para alıyor ve şirketin yüzü olarak kalıyor ayrıca kendisine her yıl iki yüz elli bin dolar ödeme yapılıyor.

Sanders doksan yaşında hayata gözlerini yumduğunda ardında koca bir servet ve herkese ilham olacak müthiş bir başarı hikâyesi bırakıyor.

İlginizi Çekebilir: Mindfulness: Bilinçli Farkındalık

İrem Öner

View Comments

  • Sanders'ın hikayesi hayatında bir yerden başka yerlere savrulan, bazı şeylere geç kalmış gibi hisseden, henüz ne yapacağını bilemeyen insanlara ilham kaynağı oluyor. Hayatta hiçbir şey için geç olmadığını ve her zaman umudumuzu korumamız gerektiğini bize gösteriyor. Okuması keyifli ve düşündürücü bir yazı olmuş.

Recent Posts

Hayallerin Yatırımı Asteroid Psyche

Kolay yoldan zengin olma hayalleriyle yanıp tutuşan en az bi kişi tanıyorsunuzdur. Bu uğurda her…

4 saat ago

Eski Bir Savunma Sporu: Tekvando

Günümüzde popüler kültürün de bir getirisi olan sporu daha sağlıklı olma hedefi için çeşitli yollarla…

2 gün ago

Sevilen İçerik Üreticisi ve Ünlü Aşçı İdil Yazar Röportajı

Sevilen içerik üreticisi ve ünlü aşçı İdil Yazar ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. 1) Yemek…

5 gün ago

Overthinking Nedir?

En basit haliyle bir olayı veya durumu olması gerekenden fazla düşünmek şeklinde tanımlanan overthinking yapılan…

1 hafta ago

Elvis Presley’nin Hayat Hikayesi

Rock and Roll deyince aklınıza bir çok efsane isim ve grup gelebilir: The Beatles, The…

1 hafta ago

Titanik’in Sırlar Dolu Hikâyesi

Asla batmayacağı iddia edilen döneminin en büyük yolcu gemisi olan Titanik, mevcut olan en ileri…

2 hafta ago