Daha önce çalışırken en temel yeterlilik nedir diye düşündünüz mü? İş hayatında karşımıza çıkan zorluklarla nasıl mücadele ederiz? Bize verilen görevleri kusursuz bir şekilde nasıl yerine getiririz ya da mevkii olarak yükselebilmemize yardımcı olacak temel unsurlar nelerdir? Eminim ki gelecek kaygısı olan herkes bunları düşünmüş ve kendine bir hedef rotası çizmiştir. Okula ilk başladığımız yıllarda bize öğretilen ilk şeylerden birisi olan IQ bu hedef rotasında önemli bir role sahiptir ancak onun okunuş olarak çok benzeri olan EQ ise tam olarak hedef rotasıdır. Hayattaki kaygılarınızı aklınızdan çıkarmak için geliştirmeniz gereken IQ ve EQ nedir? Gelin bir de yakından bakalım.
Kendimizi çok zeki hissettiğimiz ama “Bunu yapmam gerek, neden yapamıyorum?” dediğimiz yerler olmuştur çoğu zaman. Zekâ bizim bildiğimiz şekilde IQ olarak geçmektedir. IQ testlerinde yüksek puanlar almışızdır ama küçücük bir işin içinden çıkamıyoruzdur. Böyle durumlarda mantıksal yaklaşmak, çoğu zaman “mantıklı” olsa da kişisel beceriler olmadığı ve bunlar duygu ile entegre edilmediği zaman kesin anlamda hedefe götürmez. EQ dediğimiz kavram ise işin duygusal boyutu ile ilgilenir daha çok. Kendinizi doğru ifade etmek demek EQ’nuzun yüksek olduğunu gösterir.
Öğretmenlerimizin “zeki ama çalışmıyor” dediği kişileri düşündüğümüzde IQ seviyelerinin yüksek ama EQ seviyelerinin düşük olduğunu anlamamız gerekir. Zekâ geliştirilebilir bir şeydir cümlesini birçok kez duymuşuzdur. Asıl geliştirilebilir olan şey zekâ değil insanın kendisidir. IQ değil EQ geliştirilebilir. İletişim kurdukça sosyalleşir, konuştukça girişken olursunuz. Yaşadığınız süre boyunca kendinizi geliştirmeye açık oldukça EQ seviyeniz her zaman artar. Bunun bir üst sınırı yoktur. Elde edene kadar uğraşmak gelişmenin temel mantığıdır. Sürekli bir gelişim içinde olmak sizi her alana olduğu gibi iş hayatına da hazır hale getirir.
Çoğu insanın imrenerek baktığı bir işiniz var, güzel bir mevkiidesiniz. Ancak daha üste çıkmak için eksik olan bir şeyler var. Yazılı sınavda harikalar yaratmışsınız ancak mülakatta istediğiniz performansı gösteremiyorsunuz. İş hayatı demek insanlarla anlaşmak, kriz anını yönetmek, mantığını duygularına entegre etmek ve çok sıkı bir iletişim kabiliyeti demektir. Yazdığım kavramların neredeyse hepsi tamamen EQ ile ilgili olan kavramlardır. Evet zekiyiz, çalışkanız, sistemliyiz ama bunları yönetemediğimiz zaman hep yerimizde sayarız. Hatta bir süre sonra olası motivasyon kayıplarıyla daha da aşağı sürüklenmemiz muhtemel olacaktır. Bunların olmaması için kendinizi, EQ’nuzu geliştirmeye odaklanmalısınız. Tabii ki sadece ona odaklanıp IQ’yu hiç hesaba katmazsak da çok konuşan, bir şeylere koşturan ama başarıya ulaşamayanlardan olmamız kaçınılmazdır.
Hayat bir dengedir, karşımıza hep engeller çıkartır ve bizden bunu aşmamızı ister. IQ bizi bu engele taşıyan vasıta ise EQ engeli aşıp zirveye koşacağımız destekçimiz, stres yönetimimizde yanımızda olan yol arkadaşımızdır. İkisini birbirinden ayırmayarak zekâmız ile duygularımızı, mantığımız ile kişisel becerilerimizi birleştirmeliyiz. Her zaman sosyalleşmeye ve her an gelişime açık olmalıyız.
EQ puanınızı öğrenmek istiyorsanız buradan ilgili teste ulaşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Spotify: Mucizevi Bir Girişimcilik Hikâyesi
Tarih boyunca Eski Mısır, Hindistan, Çin ve Yunan gibi birçok kültürde varlığını sürdüren astral seyahat;…
Bazen çok sevmemize ve değer vermemize rağmen bizim için anlamı ve kıymeti çok büyük olan…
Elbet bu zamana kadarki hayatımızda yolunda giden gitmeyen birçok olay yaşamışızdır. Bu olaylardan bazısının olumlu…
Merhaba sevgili kalemlik okuyucuları. Bu hafta pek çok medeniyetin hikayesini içinde bulunduran Kapadokya’nın gizli tarihi…
Merkür retrosu, astroloji dünyasında ve kendi dünyalarımızda oldukça popüler bir kavramdır. Bu dönemin iletişim; seyahat,…
Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Sonbahara veda ederken tüm güzellikleriyle kucak açan kışın yeniliklerine kendimizi yavaş…