Sinema/TV

Özgür Sinema Hareketi

Merhaba sevgili KalemlİK okurları. Özgür Film Hareketi, 1950’li yıllarda, savaş sonrası İngiltere’de, sinema heveslisi olan Lindsay Anderson, Karel Reisz ve Tony Richardson öncüllüğünde bir grup film yapımcısının emeği ile çıkan ve dönemsel olan belgesel film hareketidir. Bu hareket yaklaşık bir senede altı program çıkarmış ve son program 1957 yılında yapılmıştır. Programların içeriği ise birkaç yapımcının yeni çalışmalarını ele almaktadır. Sinemaseverlerin ilgisini çekecek olan bu konu hakkında detaylı bilgi ve film örneklerine göz atmayı unutmayın!

Özgür Sinema Hareketi, ana odağının içerik olduğu ve teknolojik unsurların arka planda kaldığı bir sinema hareketidir. Yapımcılar filmlerini tamamlamak adına çekimlerde her ne kadar profesyonel kamera ve ekipman kullanmış olsalar da bu kullanımlara rağmen ana vurgu hiçbir zaman amacından sapmamıştır. Bu sinema hareketi, şimdiki filmlerde çok fazla görmediğimiz teknikleri içerir. Buradaki tekniklere örnek olarak dondurulmuş sahneler, yakınlaştırılmış çekimler ve hızlıca kesilmiş sahneleri gösterebiliriz. Özgür sinema hareketi sayesinde birçok film yapımcısı, sinemayı bir sanat formu olarak tanıtmayı amaçlamıştır ve gelecek film yapımcıları için yol gösterici ve fikir verici bir deneyim olmuştur. Bazı özgür sinema akımındaki film örneklerinizi sizinle paylaşıyorum.

Wakefield Express (1952):

Lindsay Anderson’ın yönetmenlik yaptığı bu belgeselde küçük bir kasabada bulunan haftalık gazetenin basımdan haberciliğine kadar olan üretim sürecimi ele almaktadır. 

O Dreamland (1953):

Özgür Sinema Hareketinin kurucularından biri olan Lindsay Anderson’ın filmlerinden biridir. Bir eğlence parkında kayda alınan ve yaşananların ironik bir dille anlatıldığı kısa belgeseldir. 

Enginemen (1959):

Bir Michael Grigsby filmi olan Enginemen Manchester’ın dışında bulunan bir lokomotif kulübesinde çalışan makine işçilerinin çalışmalarını ve aynı zamanda yaşamlarını kayıt altına alan filmdir. İngiliz Demiryolları’nın buharlı trenden dizel trene geçiş döneminde işçilerin yaşadığı duyguları incelemektedir.

Food for a Blush (1959):

Yönetmenliğini Elizabeth Russell’ın üstlendiği Food for a Blush, yeni bir evlilikte ortaya çıkan terslikleri konu edinen ve 1950 yıllarındaki Chelsea’de gerçeküstü bir yolculuk olan sürrealist eserdir. 

The Vanishing Street (1962):

Sahipliğini Robert Vas’ın üstlendiği belgeselde Londra’nın doğusunda bulunan Hessel Caddesi’nde yaşamını sürdüren bir Yahudi cemaatinin yaşam biçimi anlatmaktadır. 

İlginizi çekebilir: Otomobil Sektöründe Dev Dönüşüm: TOGG

 

Seray Kazandı

Recent Posts

Obsesyonun Kökeni

  Obsesyonun en eski kullanımı savaşla ilgilidir. Latincede obsessio ve possessio bir şehri kuşatmayla ilgili…

10 saat ago

Koç Carter Film İncelemesi

Koç Carter deyince insanların aklına sadece klasik bir basketbol filmi geliyor. Bu da spora ilgisi…

2 gün ago

Havacılık Tarihini Değiştiren Adamlar: Wright Kardeşler

Çoğu zaman imkânsızlıklar hayallerimizin gerçekleştirilmesinde engel olur ama bazı insanlar bu engellere rağmen hayallerini gerçekleştirebilirler.…

5 gün ago

Tarzıyla Öne Çıkan İçerik Üreticisi Mine Mücahid Röportajı

Tarzıyla öne çıkan içerik üreticisi ve manken Mine Mücahid ile kariyeri ve hayatına sair bilgiler…

1 hafta ago

Filozofların Gözünden Mutluluğa Bakış

Mutluluk, çok uzun çağlardan beri herkesçe bambaşka tanımları yapılan bir kavram olmuştur. Her insanın mutluluğa…

1 hafta ago

Sinema Tarihine İz Bırakmış 10 Film Müziği

Merhaba sevgili KalemlİK okurları, bugün tamamen sübjektif bir şekilde dünya sinema tarihine iz bırakmış, her…

2 hafta ago