Sinema/TV

Özgür Sinema Hareketi

Merhaba sevgili KalemlİK okurları. Özgür Film Hareketi, 1950’li yıllarda, savaş sonrası İngiltere’de, sinema heveslisi olan Lindsay Anderson, Karel Reisz ve Tony Richardson öncüllüğünde bir grup film yapımcısının emeği ile çıkan ve dönemsel olan belgesel film hareketidir. Bu hareket yaklaşık bir senede altı program çıkarmış ve son program 1957 yılında yapılmıştır. Programların içeriği ise birkaç yapımcının yeni çalışmalarını ele almaktadır. Sinemaseverlerin ilgisini çekecek olan bu konu hakkında detaylı bilgi ve film örneklerine göz atmayı unutmayın!

Özgür Sinema Hareketi, ana odağının içerik olduğu ve teknolojik unsurların arka planda kaldığı bir sinema hareketidir. Yapımcılar filmlerini tamamlamak adına çekimlerde her ne kadar profesyonel kamera ve ekipman kullanmış olsalar da bu kullanımlara rağmen ana vurgu hiçbir zaman amacından sapmamıştır. Bu sinema hareketi, şimdiki filmlerde çok fazla görmediğimiz teknikleri içerir. Buradaki tekniklere örnek olarak dondurulmuş sahneler, yakınlaştırılmış çekimler ve hızlıca kesilmiş sahneleri gösterebiliriz. Özgür sinema hareketi sayesinde birçok film yapımcısı, sinemayı bir sanat formu olarak tanıtmayı amaçlamıştır ve gelecek film yapımcıları için yol gösterici ve fikir verici bir deneyim olmuştur. Bazı özgür sinema akımındaki film örneklerinizi sizinle paylaşıyorum.

Wakefield Express (1952):

Lindsay Anderson’ın yönetmenlik yaptığı bu belgeselde küçük bir kasabada bulunan haftalık gazetenin basımdan haberciliğine kadar olan üretim sürecimi ele almaktadır. 

O Dreamland (1953):

Özgür Sinema Hareketinin kurucularından biri olan Lindsay Anderson’ın filmlerinden biridir. Bir eğlence parkında kayda alınan ve yaşananların ironik bir dille anlatıldığı kısa belgeseldir. 

Enginemen (1959):

Bir Michael Grigsby filmi olan Enginemen Manchester’ın dışında bulunan bir lokomotif kulübesinde çalışan makine işçilerinin çalışmalarını ve aynı zamanda yaşamlarını kayıt altına alan filmdir. İngiliz Demiryolları’nın buharlı trenden dizel trene geçiş döneminde işçilerin yaşadığı duyguları incelemektedir.

Food for a Blush (1959):

Yönetmenliğini Elizabeth Russell’ın üstlendiği Food for a Blush, yeni bir evlilikte ortaya çıkan terslikleri konu edinen ve 1950 yıllarındaki Chelsea’de gerçeküstü bir yolculuk olan sürrealist eserdir. 

The Vanishing Street (1962):

Sahipliğini Robert Vas’ın üstlendiği belgeselde Londra’nın doğusunda bulunan Hessel Caddesi’nde yaşamını sürdüren bir Yahudi cemaatinin yaşam biçimi anlatmaktadır. 

İlginizi çekebilir: Otomobil Sektöründe Dev Dönüşüm: TOGG

 

Seray Kazandı

Recent Posts

Pera Müzesi #KeşfetmeyeDeğer

Merhaba Sevgili Kalemlİk okurları bugünkü yazımızda keşfetmeye değer ekibi olarak Beyoğlu’nda bulunan Pera Müzesini ziyaret…

2 ay ago

Hayallerin Yatırımı Asteroid Psyche

Kolay yoldan zengin olma hayalleriyle yanıp tutuşan en az bi kişi tanıyorsunuzdur. Bu uğurda her…

2 ay ago

Eski Bir Savunma Sporu: Tekvando

Günümüzde popüler kültürün de bir getirisi olan sporu daha sağlıklı olma hedefi için çeşitli yollarla…

2 ay ago

Sevilen İçerik Üreticisi ve Ünlü Aşçı İdil Yazar Röportajı

Sevilen içerik üreticisi ve ünlü aşçı İdil Yazar ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. 1) Yemek…

3 ay ago

Overthinking Nedir?

En basit haliyle bir olayı veya durumu olması gerekenden fazla düşünmek şeklinde tanımlanan overthinking yapılan…

3 ay ago

Elvis Presley’nin Hayat Hikayesi

Rock and Roll deyince aklınıza bir çok efsane isim ve grup gelebilir: The Beatles, The…

3 ay ago