Categories: Genel

Sıra Dışı Yasaklar: Ülkelerin Tuhaf Kuralları

Merhaba sevgili KalemlİK okurları, bugünkü yazımızda ülkelerin sıra dışı ve tuhaf yasaklarını ele aldık. Keyifli okumalar.

Bilindiği üzere her ülkenin kendine ait kanunları ve kuralları var bunlardan bir çoğu süregelmiş kanunlar olsa da (Hırsızlık yapmak, suç işlemek gibi) hepsinin birçok ülkede cezası vardır. Peki ya banyoda şarkı söylemenin ya da kumdan kale yapmanın yasak olduğu ülkeler olduğunu söylesek sıra dışı olmaz mıydı? Gelin birlikte bu tuhaf yasakları inceleyelim.

Öncelikle Amerika’nın Georgia eyaletinde tavukların karşıdan karşıya geçmesinin yasak olmasından başlayalım. Bunun sebebi tavukların güvenliğinin önemsenmesi olarak öne sürülmüştür.

Avustralya’da Victoria yasalarına göre yetkili kişi değilseniz, Victoria lisansınız yoksa, kendi ampulünüzü değiştiremezsiniz. Kendiniz değiştirdiğiniz takdirde para cezası uygulanmaktadır.

İngiltere’de Noel’de bisküvi yemek yasaktır. Bunun sebebi 1644’te Oliver Cromwell’in Noel’in kutlanmasını yasaklamış, Noel’e ait olan hiçbir şeyin kullanılmasına izin vermemiş olmasıdır.

Çin’de denizde boğulan birini gördüğünüzde onu kurtaramazsınız. Bu yasada, bu olayı yaşayan kişiyi kurtardığınızda, o kişinin kaderine müdahale yapmak ahlaksızlık olarak kabul görmektedir.

İtalya’da güvercin beslemek, kuşların heykel ve mimari yapıtları kirletmesini önlemek amacıyla yasaklanmıştır.

Pasifik’te bağımsız bir devlet olan Samoa’da kişinin eşinin doğum gününü unutması yasaktır.

İtalya’da kafede oturmak için ücret ödemek zorunlu! İtalya’da bazı kafelerde oturmak için ücret ödemeniz gerekiyor. Ancak bazı kafelerde de müşterilerin oturması yasak! Bu yasağın amacı, kafelerin işletme maliyetlerini düşürmek için getirilmiş. Yani, müşterilerin sadece kahvelerini alıp gitmeleri amaçlanmış. Bu yasağın yerel kültürle ilgisi olduğu düşünülüyor.

Tayland’da paranın üstüne basamazsınız. Sebebi, Tayland Baht’larının üstünde önemli kişilerinin bulunmasıdır.

Singapur’da sakız çiğnemek yasaktır. Eczanelerde reçete ile satılan sakız, zamanında bir vatandaşın metro raylarına sakız fırlatıp metroyu bozması ve ülkeyi milyon dolar borca sokması bu yasanın sebeplerinden biridir. Bir diğeri ise çiğnenen sakızların yere atılıp çevre kirliliğine sebebiyet vermesidir.

İsviçre’de köpekleri azarlamak yasaktır. Hayvan haklarına fazlasıyla önem gösteren ülkelerden olan İsviçre hayvanların psikolojisinin etkilenmemesi adına böyle bir kanun çıkarmıştır.

Yine  İsviçre’de saat akşam ondan sonra sifon çekmek de yasaktır. Bunun sebebi vatandaşların bu saatten sonra aşırı ses yapma konusunda dikkat etmelerini gerektiren bir kanunun bulunmasıdır.

Deniz ve tarihi ile ünlü olan İtalya’nın bazı yerlerinde oluşabilecek kazaları önlemek nedeniyle kumsallarda kumdan kale yapmak ve parmak arası terlik giymek yasaktır.

Pennsylvania’da da banyodayken şarkı söylemek ve buzdolabının kapısı açıkken önünde uyumak yasaktır.

Amerika’nın California eyaletinde herhangi bir kilisede günah çıkartırken ağlamak yasaktır.

Japonya’da “Saygı Evliliği” adı verilen bir durum vardır. Evin küçük oğlu, ailesine saygı göstermek amacıyla evlenmek istediği kadının abisiyle evlenmesine izin verebilir. Bu da halk ve kanun önünde normal karşılanır.

İsrail’de burun karıştırmak ahlaki açıdan yanlış geldiği için yasaktır. Yahudilik’te ibadet ve dinlenme günü olan Şabat’ta bu eylemi yapmak suç işlemek demektir.

Diktatörlükle yönetilen Svaziland’da kadınlar ikinci sınıf birey olduğu için erkeklerle aynı haklara sahip olmamaları adına kadınların iç çamaşırı giymesi yasaktır.

Malezya’nın bazı bölgelerinde, özellikle turistik yerlerde şort giymek yasak. Bu yasak, Malezya’nın İslam kültüründen kaynaklanıyor. Ancak ülkenin diğer bölgelerinde bu yasağın olmadığını belirtmek gerekiyor.

İspanya’da bazı şehirlerde top oynamak yasak. Peki, neden böyle bir yasak getirilmiş dersiniz? Aslında, bu yasağın nedeni çocukların güvenliği ve trafik güvenliğini sağlamak için getirilmiş.

Sonuç olarak, dünya genelinde uygulanan bazı yasaklar oldukça ilginç ve şaşırtıcı olabiliyor. Bazıları belirli bir kültürle ilgili olabilirken, bazıları da insanların güvenliğini veya çevrenin korunmasını sağlamak için getirilmiş. Bu yasaklar her ne kadar garip görünse de, her ülkenin kendi kültürüne ve geleneklerine göre belirlendiğini unutmamak gerekir.

İlginizi çekebilir: TOI 700 e: İkinci Bir Dünya Mümkün Mü?

Tuana Çelik

Recent Posts

Astral Seyahatin Bilimsel ve Spiritüel Boyutları

Tarih boyunca Eski Mısır, Hindistan, Çin ve Yunan gibi birçok kültürde varlığını sürdüren astral seyahat;…

3 saat ago

Kintsukuroi’nin Felsefesi: Kırılmanın ve Onarımın Güzelliği

Bazen çok sevmemize ve değer vermemize rağmen bizim için anlamı ve kıymeti çok büyük olan…

3 gün ago

Murphy Kanunları: Şanssızlık mı, Bilim mi?

Elbet bu zamana kadarki hayatımızda yolunda giden gitmeyen birçok olay yaşamışızdır. Bu olaylardan bazısının olumlu…

1 hafta ago

Kapadokya’nın Tarihî Derinlikleri

Merhaba sevgili kalemlik okuyucuları. Bu hafta pek çok medeniyetin hikayesini içinde bulunduran Kapadokya’nın gizli tarihi…

1 hafta ago

Merkür Retrosu Bizi Gerçekten Etkiliyor Mu?

Merkür retrosu, astroloji dünyasında ve kendi dünyalarımızda oldukça popüler bir kavramdır. Bu dönemin iletişim; seyahat,…

2 hafta ago

Kasım Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Sonbahara veda ederken tüm güzellikleriyle kucak açan kışın yeniliklerine kendimizi yavaş…

2 hafta ago