Genel

Startup Nedir?

Merhaba sevgili KalemlİK okurları, bugün sizlere son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz bir kavramdan bahsedeceğim: Startup. Bu kavram denilince akla ilk olarak girişimcilik geliyor. Fakat bu iki kavramı birbirinden ayıran bazı noktalar bulunuyor. Bu noktaların ne olduğunu ve ülkemizdeki durumunu gelin hep birlikte inceleyelim.

Start-up, ilk olarak Amerika’da 2010’lu yılların başlarında ortaya çıkmıştır. Bundan sonra dünyanın her bir yerine yayılan bu iş sistemi modeli; başlarda ülkemizde pasif kalsa da son zamanlarda Türkiye, dünyaca ünlü fikirleri ile tanınmaya başlamıştır. İhtiyaçlara çözüm üretmek amacıyla teknolojiyi kullanan ve bunun sonucunda ürün, fikir ya da hizmet ortaya çıkaran girişimlere “Startup” denir.  

Startup, bir girişimcilik hareketine benziyor olsa da birbirinden ayrılan noktaları bulunmaktadır. Örneğin, girişimcilik kâr amacıyla yapılan bir faaliyet iken Startup’ın ilk hedefi odaklandığı probleme çözüm bulmak ve topluma faydalı olmaktır. Bir sorun karşısında Startup bir çözüm geliştirirken girişimciler, Startup’ların bulduğu çözümü tüketiciye ulaştırır. Yani var olan çözümü gerekli bölge, sektör veya kişiyle buluşturan faaliyete “girişimcilik” denir. 

Ülkemizde Startup olarak kurulan ve daha sonra büyük başarılara imza atmış birçok şirket bulunmaktadır. Ayrıca Startup denince teknoloji ve yazılım şirketleri akla gelse de finanstan mobil uygulamaya, pazarlamadan mimarlık alanına kadar birçok sektörde  görebiliriz. İşte ülkemizde oldukça gelişmiş bazı Startup firmaları:

Getir:

2015’te Nazım Salur tarafından kurulmuştur. Amacı, tüketicilere en hızlı şekilde ihtiyaçlarını ulaştırmaktır. Kurulduğu günden bu yana hızla büyüyen Getir, şu anda yurt dışında 56 farklı şehirde hizmet vermektedir.

Insider:

Startup iş modelinde alışılmışın dışında bir şirket olan Insider, son zamanlarda başarılı projeler ile adından söz ettiriyor. Insider, ünlü markaların tüketici hareketleri ile alakalı kullanılabilir veriler raporlayarak pazarlama stratejilerini geliştirmesine yardımcı olan bir şirkettir. Trendyol, Lenovo, Dominos gibi birçok farklı sektördeki firma Insider’ı tercih etmektedir.

Onedio:

2012 yılında kurulan ve 7’den 70’e herkesin mutlaka bir kez karşılaştığı Onedio, eğlenceli ve yaratıcı içerikleri ile öne çıkan bir Startup’tır. Onedio, gün geçtikçe sahip olduğu içeriklere sürekli bir yenisini ekleyerek büyümeye devam etmektedir.

Ülkemizde yukarda bahsettiğim gibi birçok Startup örneği bulunmaktadır. Sürekli gelişmeye devam edenlerin yanında aynı zamanda ömrü tükenmiş ve batmış olanları da yer almaktadır. Fakat biz insanoğlu her zaman bir problem buldukça, her zaman bir şeylerin daha da iyisini başarmaya çalıştıkça bu kavramın da sonu kolay kolay gelmeyecektir.

İlginizi çekebilir: Tüm Zamanların En İyi Polisiye Romanları

Selin Çalışkan

Recent Posts

Ihlamur Kasrı #KeşfetmeyeDeğer

Sevgili KalemlİK Okurları, Keşfetmeye Değer ekibi olarak bu yazımızda sizlere Ihlamur Kasrı’dan bahsedeceğiz. İstanbul’un en…

2 ay ago

Başak Çakmak Röportajı

1-  Sosyal medyada içerik üretme fikri nasıl ortaya çıktı ve ne zaman başladınız? Sosyal medyada…

2 ay ago

Casablanca Film İncelemesi

“Dünya harabeye dönerken biz aşık olmakla uğraşıyoruz.” Merhaba sevgili KalemlİK okuyucuları! Bugün birlikte inceleyeceğimiz film,…

2 ay ago

Rezonans Kanunu

Rezonans kelimesi, fiziksel olarak titreşimlerin birbirini etkilemesi anlamına gelir. Rezonans kanunu ise benzer frekansta titreşen…

3 ay ago

Başarılı Sporcu Tutya Yılmaz Röportajı

1) Röportajı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz, biraz kendinizden bahseder misiniz? Ben Tutya Yılmaz, 25…

3 ay ago

Mayıs Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Merhaba Sevgili KalemlİK Okurları! Baharın gelişiyle İstanbul, kültür-sanatla dopdolu bir Mayıs ayına merhaba diyor! Tiyatrodan…

3 ay ago