Edebiyat/Kitap

Tüm Zamanların En İyi Polisiye Romanları


Sherlock Holmes, Doğu Ekspresinde Cinayet, Beyoğlu Rapsodisi… Tüm zamanların en iyi polisiye romanlarını sizler için listeledik. Keyifli okumalar!

10) Melekler ve Şeytanlar – Dan Brown

Hikayemizin başında geleceği parlak bir fizikçi olan Leonardo Vetra cinayete kurban gider. Tek gözü oyulan ve göğsü efsanelerdeki gizli örgüt İlluminati’nin sembolüyle damgalanan bilim adamının aynı zamanda son buluşu da çalınır. Harvard Üniversitesinde profesör olarak çalışan Robert Langdon, Vetra’nın kızıyla beraber Vatikan sokaklarına uzanan bir yolculuğa çıkar. Amaçları İlluminati’ye ait bir iz bulmak ve Vetra’nın antimaddesini bularak dünyayı yok edilmekten kurtarmaktır.

9) Olasılıksız – Adam Fawer

Hikayemizin ana karakteri David Caine birtakım deneyler sonucunda doğaüstü bir istatistik gücüne sahip olmuştur. Geçirdiği epilepsi krizinden sonra eğitim görevlisi olarak çalışmaya devam edemez ve para kazanmak için kumar oynamaya başlar. Her türlü olasılığı hesaplayabildiğinden başlarda sürekli kazanır. Fakat en önemli oyunda tekrar bir kriz geçirir ve her şeyini kaybeder. Sonrasında hastanede uyanan David paraya ihtiyacı olduğu için Doktor Kummar’ın teklifini kabul eder ve üzerinde deney yapmasına izin verir. Bu deneyler sonrasında olasılıkları çok daha net hesaplamaya başlayan David bir süre sonra geleceği öngörmeye başlar. Hikaye David Caine’in kendisini öldürmek isteyen Ajan Nava ve Dr. Tversky’dan geleceği hesaplayarak kaçmasını anlatıyor.

8) Çırak – Tess Gerritsen

Boston’un kavurucu sıcağında iki kadın kocalarının gözünün önünde kaçırılıp öldürülür. Katillerinin cinayet yöntemi Dedektif Jane Rizzoli’nin kısa zaman önce yakaladığı “Cerrah” lakaplı seri katile çok benzer. Davada yeni bir ortak ile çalışmak zorunda kalan Dedektif, kabuslarını avlayan Cerrah’a olan takıntısından dolayı mı böyle hissetmektedir yoksa cinayetlerin öncekilerle bir alakası var mıdır? Roman, Dedektif Rizzoli’nin Cerrah’ın Çırak’ı olduğuna inandığı seri katilin peşine düşmesini konu alır.

7) Ejderha Dövmeli Kız – Stieg Larsson

İsveç’in en varlıklı ailelerinden birinin kızı Harriet Vanger bir gün ortadan kaybolur. Amcası onu aramaktan asla vazgeçmez ve kaybolmasını üzerinden 40 sene geçmesine rağmen olayı araştırması için gazeteci Mikael Blomkvist’i tutar. Mikael Blomkvist bu dönemde bir iftirayla yüzleşmekte ve gazeteciliği sorgulanmaktadır. Araştırması esnasında dövmeli, piercingli punkçı bir kız olan Lisbeth Salander’den yardım alır. Listemizdeki diğer eserlere nazaran popüler kültür romanı diyebileceğimiz bu hikaye iki farklı karakterin birlikte uçsuz akıl sır ermez bir alçaklığı ve hayrete düşürücü bir yozlaşmayı ortaya çıkarmasını anlatıyor.

6) On Kişiydiler – Agatha Christie

Avrupa 2. Dünya Savaşının eşiğindeyken ürkütücü sırları olan on kişi, Devon kıyısında bulunan bir adaya davet edilirler. Kendilerini Asker Adası’nda ıssız bir malikanede bulan bu on kişi hiçlikle karşılaşırlar. Ev sahipleri Bay ve Bayan Owen ortalıkta yoktur. Bu on kişilik grup adada mahsur kalır ve sakladıkları korkunç gerçekleri birer birer ortaya dökmeye başlarlar. Eser, bu onlu gizemli bir şekilde ölmeye başlayana kadar geçen olayları konu alıyor.

5) Beyoğlu Rapsodisi – Ahmet Ümit

Türk polisiye yazarlığının en popüler eserlerinden biri olan Beyoğlu Rapsodisi, aynı semtin üç farklı karakterli çocukları Kenan, Selim ve Nihat üzerinden anlatılır. Kenan, hukuk mezunu olmasına rağmen kendi işinde çalışmaz. Daha sonra asla unutulmayacak bir fotoğraf sergisi açmaya karar verir. Nihat ise Beyoğlu cinayetlerini fotoğraflamasını tavsiye eder. Bu fikir çok etkileyici gelir ve Başkomiser Cüneyt’in de yardım etmesiyle Kenan, Nihat ve Nihat’ın eşinin arkadaşı Katya bu iş üzerine çalışmaya başlarlar. İki cesedin de arkasındaki resimlerin aynı ressam tarafından yapıldığını keşfeden ekip, cinayetleri araştırmaya karar verirler. Ahmet Ümit romanında, bu üçlünün iki cinayetin bağlantılı olduğunu keşfetmeleriyle birlikte olayları araştırmaya başlamasını ve maceralarını konu alıyor.

4) Kuzuların Sessizliği – Thomas Harris

Buffalo Bill lakaplı bir seri katil, farklı kadınların peşine düşmektedir. Kurbanların cesetleri farklı eyaletlerde bulunduğu için kimse bağlantıyı çözemez. Bu sırada FBI Akademisi’nde öğrenci olan Clarice Starling göreve çağrılır. Baltimore Akıl Hastanesi’nde tutulan ve çok zeki bir psikiyatr olan seri katil Dr. Hannibal Lecter ile görüşmesi istenen Clarice kendisini bu katille yoğun bir ilişki içinde bulunca şaşırır. Acaba Dr. Hannibal Lecter‘in katillerin zihinleri hakkındaki öngörüleri ve verdiği ipuçları Buffalo Bill’in bulunmasına yardımcı olabilecek midir? Bir gerilim/polisiye klasiği olan Kuzuların Sessizliği, stajyer öğrenci Clarice Starling’in kendini birdenbire içerisinde bulduğu Buffalo Bill davasını ve sonrasında efsaneleşen Hannibal Lecter karakterini konu alır.

3) Doğu Ekspresinde Cinayet – Agatha Christie

Agatha Christie’nin romanlarında sık sık geçen dedektif tiplemesi Hercule Poirot Ortadoğu’dan kalkan Doğu Ekspres’le yolculuk yapmaktadır. Bu yolculuk esnasında trendeki Amerikalı bir yolcu cinayete kurban gider. Tren sorumlusu Bay Bouc, Dedektif Poirot’dan yardım ister ve Dedektif olayı araştırmaya başlar. Bir polisiye klasiği olan Doğu Ekspresinde Cinayet, Hercule Poirot’un trendeki araştırmalarını ve cinayeti çözme sürecini konu alır.

Doğu Ekspresinde Cinayet, 1933’te İstanbul Pera Palas Otel’de yazılmıştır.

2) Sherlock Holmes Serisi – Sir Arthur Conan Doyle

Sherlock Holmes tiplemesi, polisiye severlerin lügatında şüphesiz 1 numarada yer almaktadır. Sherlock Holmes inanılmaz yetenekleri ve Dr. Watson’ın da yardımlarıyla suçları akıl almalarına çözer. Okuyucuyu her öyküde farklı maceralara sürükler ve ufukları genişletir.

Sherlock Holmes’e ait yayınlanmış 4 Roman ve 56 hikaye vardır. Sir Arthur Conan Doyle tarafından kaleme alınan bu öykülerin dışında Sherlock Holmes karakteri için oluşturulan çok daha fazla olay örgüsü bulunmaktadır.

Sherlock Holmes karakteri alanında bir ilk olmamasına rağmen en bariz bilineni ve en çok sevilenidir. Öyle ki 90’lardan önce dahi, çoktan 25.000’den fazla sinema, tiyatro ve öykü uyarlaması yapılmıştır.

1) Morgue Sokağı Cinayetleri – Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe’nun en popüler eserlerinden Morgue Sokağı Cinayetleri, ilk dedektiflik öyküsü olarak kabul edilir. Madame L’Espanaye ve kızı Paris’te vahşice öldürülür. C. Auguste Dupin (Daha sonrasında Sherlock Holmes ve Hercule Poirot gibi kurgusal karakterler Edgar Allan Poe’nun Dupin’inden ilham almıştır) dışarıdan girişin mümkün olmadığı bir apartman dairesinde işlenen bu cinayeti araştırmaya başlar. Tüm tanıkların farklı ifade vermesiyle daha da karmaşıklaşan dava, okuyucunun aklındaki her şeyi alaşağı edecek bir sonla kapanır.

“Edebiyat tarihini değiştiren bir gelişme” olarak görülen Morgue Sokağı Cinayetleri, daha öncesinin genel gizem öykülerinden ziyade gizemin çözülme sürecine odaklanır.

Edgar Allan Poe’nun bu alandaki öncü rolü sebebiyle ABD’de her sene en iyi dedektiflik romanı için Edgar Ödülü verilmektedir.

 

İlginizi çekebilir: Spor Öncesi ve Sonrası Tüketilmesi Gereken Besinler

Edebiyat/Kitap
“İvan İlyiç’in Ölümü” Kitap İncelemesi
Edebiyat/Kitap
21. Yüzyılın Edebiyatı Ne Anlatıyor?
Edebiyat/Kitap
Evrenin Anlamı: 42
Henüz bir yorum yok.