Başarı Hikâyesi

Ünlü Ressam: Vincent van Gogh

Sevgili KalemlİK okurları, bu yazımızda sanattan bahsedilince akla gelen ilk isim olan büyük üstat; Vincent van Gogh’tan bahsedeceğiz. Çocukluğundan ölümüne tüm hayatını kısaca sizlere anlatmak isterim.

Vincent van Gogh 1853’te Hollanda’da doğdu. Çocukluğunda mutsuz ve melankolik bir dönem geçiren Van Gogh ailesinin dindar ve katı kuralları yüzünden çocukluğunun önemli bir kısmını yatılı okullarda geçirdi. Gençliğinde farklı meslekler denedikten sonra ailesindeki birçok kişi gibi sanat dünyasına adımını attı. Peki, 27 yaşında ressam olmaya karar verdiğinde bu kadar karamsar bir çocukluk geçirmesinin ne gibi etkileri olmuştur?

Resim çizmeye başladığı zamanlar resimleri karanlık tonlar ile birlikte oldukça kasvetliydi. Van Gogh 1886 yılında taşındığı Paris’te izlenimcilik bakış açısını kendine kattı ve Claude Monet, Edgar Degas ve Camille Pissarro gibi ressamlardan etkilendi. Bu ressamların yanında Van Gogh’un kardeşi Theo da Van Gogh’un sanat kariyerini her zaman destekledi hatta Van Gogh hakkında bildiklerimizin çoğunu kardeşi Theo’ya yazdığı mektuplardan öğrendik. Theo kardeşini Paris sanat dünyasıyla tanıştırarak stilini geliştirmesinde ve karanlık tonlardan parlak renklere geçmesinde yardımcı oldu. Paris’te empresyonist eserleri ve ressamları keşfeden Van Gogh, daha canlı renkler kullanmaya ve eğlenceli konular resmetmeye başladı. Bu köklü değişimde bile istediği başarıya ulaşamayan van Gogh, daha sakin bir yaşam sunduğu için Fransa’nın güneyindeki Arles’e taşındı.

Paul Gauguin onun yanına taşınan ilk ve tek sanatçı oldu. Ancak iki sanatçının sanat hakkındaki görüşleri çok farklıydı ve bu sık sık hararetli tartışmalara yol açıyordu. Gauguin hayal gücünü kullanarak çalışırken, van Gogh ise önünde görebildiğini resmetmeyi tercih ediyordu. Gauguin ile arkadaşlığı bir ustura yüzünden kesildi ve öfke nöbeti sonucu sol kulağının bir kısmını kesti.

 

Tedavisinin sonra bu sorunlarla ilgili çok az şey hatırlıyordu. Hastaneden çıktıktan sonra resim yapmayı bırakmadı, devam etti ama ruh hali sürekli değişiyordu. Yeni bir nöbet geçirmekten korktu ve kendi isteği ile Saint-Rémy’de bulunan Saint-Paul-de-Mausole psikiyatri hastanesine yattı ama çizim yapmayı hiçbir zaman bırakmadı. Psikiyatri hastanesinde en ünlü resimlerinden olan Yıldızlı Gece tablosunu boyadı. Van Gogh’un zihinsel durumu akıl hastanesine yattıktan sonra bozulmaya devam etti. Mayıs 1890’da Saint-Rémy’deki akıl hastanesinden ayrıldı ve birkaç sanatçının ikamet ettiği Auvers-sur-Oise’a gitti. 29 Temmuz 1890’da göğsüne açılan bir kurşun yarasından öldü. Ölümünün intihar olduğu söylense bile öldürüldüğü de düşünüldü. Vincent’ın ölümü günümüzde hala tartışmalı bir konu olarak kaldı.

İlginizi çekebilir: Çocuk Psikolojisi

Şevval Buyran

Recent Posts

Futbolda 4-3-3 Dizilişi: Taktiksel İnceleme

Dünyanın en çok takip edilen ve sevilen spor dallarından birisi olan futbolda kimine göre en…

2 gün ago

Eylül Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Yazın sıcak günlerini geride bırakıp, sonbaharın serin havasını hissetmeye başladığımız bu eylül ayında, dolu dolu…

5 gün ago

Ra’nın Gözü

‘’Ra’nın Gözü’’ Antik Mısır mitolojisinin en önemli sembollerinden biri olarak bilinir. Bu sembol, geçmişten günümüze…

1 hafta ago

“His Airness”- Michael Jordan

Çoğu basketbol severin aklında bir soru vardır o soru da: Michael Jordan mı daha iyi…

2 hafta ago

Geleceğin Savaş Uçağı: TUSAŞ KAAN

Büyük başarılar normal çabayla ortaya çıkmazlar ve sizlere bu yazımızda anlatacak olduğumuz başarı normal bir…

2 hafta ago

Güneş Kremi Kullanmak Neden Bu Kadar Önemli?

Son zamanlarda Güneş’in zararlı ışınları olan ultraviyole (UV) ışınlarının daha fazla yakıcı olduğu uzmanlar tarafından…

3 hafta ago