Spor

Artistik Buz Pateni: Dans ve Sporun Birleşimi

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte kış olimpiyatları sezonuna giriyoruz. Bizler de hem sanatsal ifadeleriyle ruhunuza hitap edecek hem teknik hareketleriyle nefesinizi kesecek olan artistik buz pateni sporunu ele alalım istedik.

1924 yılında Kış Sporları Olimpiyatları’nda ilk kez resmi bir spor dalı olan artistik buz pateni, bireysel, çift veya buz dansı kategorilerinde; dönüş, atlayış, kaldırış ve daha birçok teknik hareketlerle yapılan olimpiyat sporudur. Teknik becerilerin ve sanatsal ifadelerin karışımı olan spor yarışmalarında, teknik ve sunuş puanı üzerinden değerlendirme yapılmaktadır. Teknik puanları, performansın zorluğu, farklılık ve hız oluştururken sunuş puanlarını; müzikle uyum, buz pistinin kullanımı, stil ve duruş gibi kriterler oluşturmaktadır. 2002 Kış Olimpiyatları’na kadar buz pateninde, sporcuların sergilediği programın 6 tam puan üzerinden değerlendirildiği 6’lık sistem uygulanmıştır. Ancak 2002 Kış Olimpiyatları’nda çiftler kategorisi yarışmasında patlak veren ve sonunda iki çiftin olimpiyat şampiyonu ilan edildiği olaylardan sonra yeni bir puanlama sistemi getirilmiştir. Getirilen yeni sisteme göre sporcuların yaptıkları her hareketin ham puanı vardır. Hakemler hareketin yapılışına göre sporcuya bu puandan 3 puan fazla ya da 3 puan düşük vererek performansını değerlendirirler.

Bu sporu daha iyi anlamak için Milli Sporcumuz Berk Akalın’ın, partneri Nicole Kelly ile 2018 yılında altın madalya kazandıkları ve 2020 Artistik Buz Pateni Şampiyonası çiftler kategorisinde birincilik alan, Alessandra Boikova ile Dmitrii Kozlovskii’nin büyüleyici performanslarına göz atmalısınız. Keyifli seyirler!

İlginizi Çekebilir: Analog Kolaj: Gelenekseli Dijitalle Buluşturan Sanat

Dilan Yücel&Yusuf Emre Coşar

Recent Posts

Astral Seyahatin Bilimsel ve Spiritüel Boyutları

Tarih boyunca Eski Mısır, Hindistan, Çin ve Yunan gibi birçok kültürde varlığını sürdüren astral seyahat;…

3 saat ago

Kintsukuroi’nin Felsefesi: Kırılmanın ve Onarımın Güzelliği

Bazen çok sevmemize ve değer vermemize rağmen bizim için anlamı ve kıymeti çok büyük olan…

3 gün ago

Murphy Kanunları: Şanssızlık mı, Bilim mi?

Elbet bu zamana kadarki hayatımızda yolunda giden gitmeyen birçok olay yaşamışızdır. Bu olaylardan bazısının olumlu…

1 hafta ago

Kapadokya’nın Tarihî Derinlikleri

Merhaba sevgili kalemlik okuyucuları. Bu hafta pek çok medeniyetin hikayesini içinde bulunduran Kapadokya’nın gizli tarihi…

1 hafta ago

Merkür Retrosu Bizi Gerçekten Etkiliyor Mu?

Merkür retrosu, astroloji dünyasında ve kendi dünyalarımızda oldukça popüler bir kavramdır. Bu dönemin iletişim; seyahat,…

2 hafta ago

Kasım Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Sonbahara veda ederken tüm güzellikleriyle kucak açan kışın yeniliklerine kendimizi yavaş…

2 hafta ago