Kültür/Sanat

Analog Kolaj: Gelenekseli Dijitalle Buluşturan Sanat


Kolaj sanatı, son yıllarda Kübizm ve Dadaizm gibi akımlardan gördüğü destek ile bir asamblaj tekniği olarak modern sanatın içinde yerini alıyor. Yaygın olarak da resim sanatının içerisinde kullanılıyor ve “çeşitli yerlerden derlenip oluşturulmuş şey” anlamına geliyor.

Kolaj sanatının sıklıkla tercih edilmesinin sebeplerinden biri şüphesiz, sanatçılara sınırsız bir özgürlük alanı sunmasıdır. Çünkü bu teknikle çalışmak için belirli malzemelere ve kurallara ihtiyaç duyulmuyor. Kolaj çalışmaları genellikle elde mevcut olan her türlü malzemenin önceden var olduğu şeklinden koparılmasıyla elde ediliyor. Bu sayede aslında var olanı kullanarak ortaya tamamen yeni bir sanat eseri çıkmış oluyor.

Kolaj sanatı iki farklı alt başlığa sahip: Analog ve dijital. Bu iki alt başlığı ortak noktada buluşturan, sanatçıya sundukları geniş özgürlük alanı ve genel hatlarıyla aynı mantığa dayanmaları. Birbirlerinden ayrıldıkları nokta ise oluşturulma biçimleri. Analog kolajda sanatçı, malzemeleri elleriyle kesip birleştirirken dijital kolajda bunlar çeşitli araçlar ile sanal ortamda düzenlenerek sonuca ulaşılıyor.

analog kolaj

Bir analog kolaj çalışmasına başlamak için gerekenler yalnızca duygular ve doğadan aldığınız ilham. Bunları somut bir şekilde yansıtmak için seçeceğiniz materyaller ise tamamen size kalmış. İster bir gazete kupüründeki büyüklü küçüklü harfleri kullanarak cümleler kurun ister eski bir dergideki fotoğrafları boyalarla ve renkli kağıtlarla kaplayın. Pek çok kolaj sanatçısı kendi tekniğini zamanla ve deneme-yanılma yoluyla buluyor, yani çeşitli malzemeler ve teknikler arasından hangisiyle çalışmayı sevdiğinizi seçmek size kalmış.

Analog kolajın geri dönüşüme katkı sağlaması da güzel ve tercih edilesi taraflarından biri. Pek çok analog kolaj sanatçısı eski gazete ve dergileri kullanarak oluşturduğu çalışmalarıyla bu gibi yayınların yalnızca okunup bir kenara atılmasını ve kağıt israfına dönüşmesini önlemiş oluyor. Bazı sanatçılar ise plastik atıkları harika sanat eserlerine dönüştürüyor. Bu bağlamda analog kolaj, sadece duyguları ifade eden bir sanat eseri olmakla kalmıyor, geri dönüşüme verdiği destekle doğaya da büyük bir fayda sağlıyor.

Size ilham olacak pek çok analog kolaj fikrine ise buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Art Journal: İçinde Sanat Var

Kültür/Sanat
Sanat Felsefesinin Temel Kavramı Güzellik
Kültür/Sanat
Pop Art: Popüler Sanatın Ayak İzleri
Kültür/Sanat
Sanat Tarihi: Gizemli Tablolar
Henüz bir yorum yok.