Genel

Evden Çalışırken Çevrim Dışı Kalma Hakkının Önemi

Sevgili KalemlİK okuru, sence evden çalışmak ne kadar verimli? Gerçekten de yeni çalışma stilini benimsemeli ve böyle mi devam etmeliyiz? Pandemi ile hayatımıza giren yepyeni bir kavramdı evden çalışma. Önce hepimiz bu karara şaşırdık ve beğenilerimizi sunduk. Pandemiden sonra da bu şekilde devam etmesi gerektiğini savunan kesim oldukça fazlaydı. Halbuki unuttuğumuz bir şey vardı: Çevrim dışı kalma hakkı.

Uzaktan çalışmayı avantaj olarak görsek de uzayan mesai saatleri, olmayan hafta sonu tatilleri ve sürekli ortaya çıkan iş yükleri durumun aslında pek de öyle olmadığını gösterir nitelikte. Uzaktan çalışanlara mesai saatleri içinde ufak bir dinlenme molası veya kısa süreliğine başka bir şeyle ilgilenme imkânı bile verilmiyor. İlk etapta bu gibi durumlar görmezden gelinse de pandemi devam ettikçe içinden çıkılmaz bir hâle geldik ve çevrim dışı kalma hakkını talep etmeye başladık.

Yapılan bir araştırma uzaktan çalışan kişilerin %35’inin ruh sağlığının bu durumdan olumsuz etkilendiğini ortaya koymuş. Anksiyete, uykusuzluk, kaygı bozukluğu gibi durumlar daha da gün yüzüne çıkmış. Her ne kadar konuyu çalışanlar üzerinden ele almış olsam da aslında hepimiz bu durumdan bir şekilde etkileniyoruz. Pandeminin yarattığı buhran ve bizden aldığı sosyalliğimizle birlikte girdiğimiz dijital dünya, hem çalışanları hem de bizleri robotlaştırmaya sürüklüyor desek abartmış olmayız herhalde. 

Günümüzde çevrim içi olmak, internete bağlanabilmek nasıl bir hak ise çevrim dışı kalmak da bir hak. Bu konuda İrlanda birtakım çalışmalar yapmış ve yasalarla korumaya çalışmış olsa da yürürlüğe koymakta ve kurallara uyulması konusunda sıkıntılar yaşamış. Birçok devletin bu konuda birtakım çalışmalar içinde olduğunu biliyoruz fakat iş biraz da sizde bitiyor. O telefonu açmak zorunda değilsin, mesai saatin dışında gelen o maili yanıtlamak zorunda da değilsin. O mesaja anında cevap yazmana da gerek yok. Bunları yapabilmek için kendinize sert kurallar koymanız gerekebilir ama şundan eminim ki uygulamadıktan sonra hiçbir işe yaramaz.

 

Sonuç olarak, hayatımıza yeni giren olgulara, durumlara, ortamlara kendimizi öyle kaptırıyoruz ki sığ bir bakış açısıyla inceleyip bu durumların bizim için en iyisi olduğu konusunda kanaat getirmemiz bazen beş dakikamızı bile almıyor. Uzaktan çalışma da bunlardan biri oldu yakın zamanda. Halbuki her şey gerçekten sadece “dozunda” güzeldir. 

Bu konuda gelecek bilimci Gerd Leonhard şöyle diyor: Sürekli yemek yerseniz çok şişmanlar ve obez olursunuz, dolayısıyla hayatınız tehlikeye girer. Sürekli bilgi akışı olursa bu kez ise kafanız şişmanlar ve obez olur. Sonra da ölürsünüz.

Telefonu, interneti, teknolojiyi dozunda kullanacağımız güzel günlere…

İlginizi Çekebilir: Erasmus Programında En Çok Tercih Edilen Ülkeler

Mustafa Berk Demirel

Recent Posts

Futbolda 4-3-3 Dizilişi: Taktiksel İnceleme

Dünyanın en çok takip edilen ve sevilen spor dallarından birisi olan futbolda kimine göre en…

2 gün ago

Eylül Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Yazın sıcak günlerini geride bırakıp, sonbaharın serin havasını hissetmeye başladığımız bu eylül ayında, dolu dolu…

5 gün ago

Ra’nın Gözü

‘’Ra’nın Gözü’’ Antik Mısır mitolojisinin en önemli sembollerinden biri olarak bilinir. Bu sembol, geçmişten günümüze…

1 hafta ago

“His Airness”- Michael Jordan

Çoğu basketbol severin aklında bir soru vardır o soru da: Michael Jordan mı daha iyi…

2 hafta ago

Geleceğin Savaş Uçağı: TUSAŞ KAAN

Büyük başarılar normal çabayla ortaya çıkmazlar ve sizlere bu yazımızda anlatacak olduğumuz başarı normal bir…

2 hafta ago

Güneş Kremi Kullanmak Neden Bu Kadar Önemli?

Son zamanlarda Güneş’in zararlı ışınları olan ultraviyole (UV) ışınlarının daha fazla yakıcı olduğu uzmanlar tarafından…

3 hafta ago