Categories: Genel

FIP: Kedilerde Sıklıkla Görülmeye Başlanan Hastalık

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Kedi severlerin ve kedi sahiplerinin özellikle son günlerde korkulu rüyası olmaya başlayan fip hastalığını duymuş muydunuz? Eminim içinizde duyanlar, haberi olanlar vardır. Fakat bilmeyenler için bugünkü yazımızda fip hastalığının ne olduğundan bahsettik. Keyifli okumalar dileriz!

FIP; kedilerde görülen, bağışıklık sistemine saldırarak ölüme sebep olabilen bir çeşit viral hastalıktır. Latince ismi “feline infectious peritonitis” olan ve kısaltılmış haliyle fip, aslında koronavirüsün orijinal olan halidir. Bildiğimiz üzere koronavirüs RNA kaynaklı bir virüstür ve pek çok bulaş yolu vardır. Aslında insanların aksine koronavirüs, kedilerde sıklıkla görülen bir virüstür. Bu virüs, kediler arasında genelde dışkı yoluyla taşınır. Bu virüs kediler arasında o kadar yaygındır ki 2 kediden 1’i hayatında en az bir kez bu virüsle karşılaşmıştır. Bu oran elbette ki popülasyon yoğunluğu ve habitata göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kedilerin kolaylıkla atlatabildikleri bu hastalık, virüsün mutasyona uğramasıyla kimi zaman ölümcül fip hastalığına evrilebilmektedir. Bilimsel araştırmalara göre kedilerdeki koronavirüsün %2 ila %10 oranla fipe dönüşme ihtimali vardır.

İştahsızlık, kilo kaybı, ateş, hâlsizlik, karın bölgesinde şişkinlik, solunum sorunları, dengesizlik ve psikolojik dalgalanma gibi pek çok belirtisi olmasına rağmen bu belirtiler tanı konulmasında yetersiz kalmaktadır. Tanı konması da oldukça zordur fip hastalığında. Çünkü otopsi harici kesin olarak tanı konması mümkün değildir. Röntgen ve ultrason çekimi, kan testi, elisa testi, RT-PRC testleri ve FA testlerinin yapılması ve karın boşluğunda biriken sıvının incelenmesiyle bazı bulgulara ulaşılarak kedilerin fip hastalığını taşıyıp taşımadığı konusunda fikir sahibi olunabilir sadece. Tanı konulmasının ardından tedavi süreci başlar fakat ne yazık ki bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Tedavilerle sadece kedilerin daha uzun ve konforlu yaşaması sağlanabilmektedir. Vitaminler, bağışıklık güçlendiricileri interferonlar ve antibiyotikler tedavide kullanılan en büyük takviyelerdir.

Koronavirüs ailesi hakkında halen viroloji biliminin bile aralayamadığı sır perdeleri olduğunu biliyoruz ne yazık ki. Buna rağmen küçük dostlarımızı fip hastalığından koruyabilmemiz de çok mümkün. Öncelikle kedilerimizin hep birlikte yaşadıkları ortamlardan kaçınmalıyız ve bu gibi ortamlarda temizliğe büyük önem vermeliyiz.  Kedilerimizin beslenmelerine dikkat ederek yeri geldiğinde gıda takviyeleriyle bağışıklık güçlendirmesi yapmalıyız, küçük dostlarımızın aşılarına dikkat ederek aşılarını vaktinde ve güvenilir ortamlarda yaptırmalıyız. Bunların dışında sanırım evcil dostlarımızı bu ölümcül hastalıktan korumamızı sağlayabilecek en önemli faktör de onları stresten uzak tutmamız ve psikolojilerinin daima iyi olmasına özen göstermemiz olacaktır.

Umarız ki tanı ve tedavi konusunda bilim dünyası olarak virüslerden bir adım öne geçebiliriz. Sevimli dostlarımızın sağlıklı ve huzurlu olduğu, onlarla birlikte keyifle geçirebileceğimiz günler dileriz.

İlginizi Çekebilir: İklim Krizine Karşı Bireysel Önlemler

Zeynep Akdemir

Recent Posts

Astral Seyahatin Bilimsel ve Spiritüel Boyutları

Tarih boyunca Eski Mısır, Hindistan, Çin ve Yunan gibi birçok kültürde varlığını sürdüren astral seyahat;…

6 saat ago

Kintsukuroi’nin Felsefesi: Kırılmanın ve Onarımın Güzelliği

Bazen çok sevmemize ve değer vermemize rağmen bizim için anlamı ve kıymeti çok büyük olan…

3 gün ago

Murphy Kanunları: Şanssızlık mı, Bilim mi?

Elbet bu zamana kadarki hayatımızda yolunda giden gitmeyen birçok olay yaşamışızdır. Bu olaylardan bazısının olumlu…

1 hafta ago

Kapadokya’nın Tarihî Derinlikleri

Merhaba sevgili kalemlik okuyucuları. Bu hafta pek çok medeniyetin hikayesini içinde bulunduran Kapadokya’nın gizli tarihi…

1 hafta ago

Merkür Retrosu Bizi Gerçekten Etkiliyor Mu?

Merkür retrosu, astroloji dünyasında ve kendi dünyalarımızda oldukça popüler bir kavramdır. Bu dönemin iletişim; seyahat,…

2 hafta ago

Kasım Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Sonbahara veda ederken tüm güzellikleriyle kucak açan kışın yeniliklerine kendimizi yavaş…

2 hafta ago