Categories: Genel

Pareto İlkesi Nedir?

Pareto İlkesi, az çalışmayla oldukça başarılı sonuçların elde edilmesini sağlayan kolay ve pratik bir kuraldır. 80-20 kuralı olarak da bilinir ve ilk kez Vilfredo Pareto tarafından kimilerine göre İtalya ekonomisi gözlemlenerek kimilerine göre de bahçesindeki sağlıklı sağlıksız bezelye tohumları gözlemlenerek ortaya atılmıştır. İtalya ve daha sonrasında birçok ülkenin gözlemlenmesi sonucu bu bölgelerin gelirinin %80’inin, nüfusun %20’sine ait olduğu bulunmuştur. Bu oran, her zaman 80-20 olmak zorunda değildir. Bazen 75-25 veya 85-15 de olabilir. Önemli olan nedenlerin küçük bir kısmının, sonuçların büyük bir kısmını etkilemesidir. 

Pareto İlkesi, sebep sonuç içeren çoğu durum için geçerli olduğundan dolayı oldukça geniş bir skalaya sahiptir. Ekonomiden iş yaşamına, eğitimden gündelik hayata kadar birçok alanda bu ilke kullanılabilir. Günlük hayatta işlerimizi kolaylaştıran, kolaylaştırırken de verimimizi arttırmak için asıl odaklanmamız gereken noktaları gösteren Pareto İlkesi’nin temel prensibi, sonuçların %80’inin nedenlerin %20’sine dayanmasıdır. Yani %80 oranda pozitif sonuçlar doğuran olayların %20’lik kısmını geliştirmek ve iyileştirmek için çabalarsanız daha da verim alırsınız. Örneğin; bir markanın gelirlerinin %80’i %20’lik bir müşteri profilinden sağlanır. Bu marka, bu %20’lik dilimdeki müşteriler doğrultusunda kendisini geliştirmeye devam eder ise gelirini kat kat artıracaktır. Bunun tam aksine Pareto İlkesi, olumsuz sonuçlar doğuran durumlarda krizi fırsata çevirmek için de kullanılabilir. Olumsuz sonuçlara sebep olan durumların %20’sinin düzelmesi için çabalandığı taktirde olumsuz sonuçlar gün gittikçe azalacaktır. 

Pareto Prensibi’nin yüzdeliklerinin doğru olabilmesi için öncelikli olarak efektif sonuçlar doğuracak nedenlere odaklanılmalıdır. Bunu gündelik yaşamdan bir örnekle açıklamak gerekirse yapılacaklar listesi hazırlamayı inceleyebiliriz. Yapılacaklar listesinde kesinlikle çok önemli olan görevler bir de yapılmasa da olur olan görevler vardır. Pareto İlkesi’nin aşılamaya çalıştığı düşünce, bu gibi durumlarda öncelikli olarak önemli olan ve sonucunda daha büyük getirileri olacak görevlerin yerine getirilmesidir. Bu önemli görevlerden %20’si bile yapıldığı taktirde listenin %80’i yapılmış gibi bir verim alınabilir. Ama öncelikli olarak önemsiz görevlerden başlandığında görevlerin önemi yavaş yavaş artacağından sonuçların da etkisi yavaş yavaş artacaktır.

Hayatımızın küçük ama önemli bir kısmını oluşturan %20’ler için çabaladığımızda %80’i başarılı dolu bir geleceğe adım atmaya başlarız. Bu hem bizi motive eder hem de zamanı daha etkin kullandığımızdan dolayı daha yararlı sonuçlara vesile olur. 

İlginizi çekebilir: T World: Türkiye’nin Süper Kahraman Evreni 

Selin Çalışkan

Recent Posts

Pera Müzesi #KeşfetmeyeDeğer

Merhaba Sevgili Kalemlİk okurları bugünkü yazımızda keşfetmeye değer ekibi olarak Beyoğlu’nda bulunan Pera Müzesini ziyaret…

3 gün ago

Hayallerin Yatırımı Asteroid Psyche

Kolay yoldan zengin olma hayalleriyle yanıp tutuşan en az bi kişi tanıyorsunuzdur. Bu uğurda her…

5 gün ago

Eski Bir Savunma Sporu: Tekvando

Günümüzde popüler kültürün de bir getirisi olan sporu daha sağlıklı olma hedefi için çeşitli yollarla…

1 hafta ago

Sevilen İçerik Üreticisi ve Ünlü Aşçı İdil Yazar Röportajı

Sevilen içerik üreticisi ve ünlü aşçı İdil Yazar ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. 1) Yemek…

1 hafta ago

Overthinking Nedir?

En basit haliyle bir olayı veya durumu olması gerekenden fazla düşünmek şeklinde tanımlanan overthinking yapılan…

2 hafta ago

Elvis Presley’nin Hayat Hikayesi

Rock and Roll deyince aklınıza bir çok efsane isim ve grup gelebilir: The Beatles, The…

2 hafta ago