Categories: Genel

Dijital Çağın Eseri: Televizyon Dünyası

Dijitalleşme, özellikle pandemi döneminde televizyon dünyasını ve internet platformlarını derinden etkileyen değişim… Pandemi tüm dünyayı evlere tıkarken dijital platform girişimcileri için yepyeni bir fırsat kapısını da aralamış oldu. Yeni çıkan mobil uygulamalar ve web siteler yavaşça geleneksel tüketim alışkanlıklarımızı değiştirdi. Alışveriş alışkanlıklarımızdan medyatik alışkanlıklarımıza kadar köklü bir değişime geçiş yaptık. Bu yazımızda, dijitalleşme ve dijitalleşmenin televizyon dünyasına etkilerinden bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Dijitalleşme, sonu bilinmez bir keşif yolculuğu… Hayatlarımıza hızlı bir giriş yapan bu gelişim, başlarda alışveriş uygulamalarındaki dijitalleşme süreciyle başladı. Trendyol, Hepsiburada, n11 gibi farklı girişimler önderliğinde Netflix’in popülerliğinin artması, Netflix’in popülerliğine karşın yerli dijital içerik platformları BluTv, PuhuTv gibi platformların hayatımıza girmesiyle geleneksel medyanın büyülü şatosunun duvarları yıkılmaya başladı. Haber kanalları, gazeteler, dergiler dijital platformlarda paylaşım yapmaya başladı.

Yurt dışında her ne kadar yaygın olsa da ülkemizde “dijitale içerik üretme” fikri Türk televizyonuna fazlasıyla uzaktı. İlk internet dizisi “Masum” da geleneksel medya alışkanlıklarını taşıyan bir yapım olmuştu. BluTv ve PuhuTv’de yayınlanan içeriklerin ardından Netflix için de projeler hayata geçirilmeye başlandı. BluTV, PuhuTV, Netflix derken Gain, Exxen, Disney Plus gibi platformların da hayatımıza girmesiyle televizyon sektörü yoğunluğunun büyük bir kısmını dijitale yöneltmeye başladı. Bu yönelmede pandemi etkisi elbette ki yadsınamaz.

Eski televizyon alışkanlıklarımıza baktığımızda bütün akşam televizyonun karşısında oturduğumuz, uzun süreler dizi ve reklamları izlediğimiz gerek bize fiziksel gerekse zihinsel ve bedensel sorunlar yaratan alışkanlıklarla karşılaşıyoruz. Fakat televizyon dünyasındaki dijitalleşme; bizi eskiye oranla daha üretken, zaman yönetiminin daha farkında, zihinsel ve bedensel olarak daha aktif bireyler haline getirmeye başladı. Dizilerin daha kısa sürelerde çekilmesi, bölümleri istediğimiz zaman oynatıp durdurma şansı ve içeriklere taşınabilir cihazlardan ulaşım sağlayabilmemiz dijitalleşen televizyon dünyasına çabuk adapte olabilmemizi de sağlamış oldu. 

Dijitalleşmenin sırrı içinde bulunduğumuz çağ mıdır yoksa yıllardır insan ihtiyacının pandemi ile birlikte hızlı bir şekilde kullanıma sunulması mıdır, bunu bilemeyiz. Fakat hepimizin çok emin olduğu bir şey vardır; o da pratikleşen ve hızlanan dünyamızda, bizleri çağın gerisinde tutan televizyon alışkanlıklarımıza veda etmenin vaktinin çoktan geldiği ve hatta geçtiğidir. Gelecek hiç beklenmedik sürprizlerle doludur ama unutmayın ki televizyon dünyasındaki dijitalleşme de bu sürprizlerden biriydi.

İlginizi Çekebilir: İstanbul ve Turist Olmak: Müzeler

Zeynep Akdemir

Recent Posts

Yükselen Burcunuzun Hayatınızdaki Rolü

Yükselen burç, doğduğumuz anda doğu ufkunda yükselen burçtur. Başkaları tarafından nasıl göründüğünüzü, biriyle tanıştığınızda uyandırdığınız…

4 saat ago

Salvador Dali- Belleğin Azmi Tablo İncelemesi

Salvador Dali – Belleğin Azmi Tablo İncelemesi Merhaba sevgili KalemlİK okurları. Bugün kaleme aldığımız konu…

4 gün ago

Buz Pateninde Koordinasyon ve Uyum

Buz pateni, zarafeti ve ustalığı bir araya getiren, aynı zamanda çok büyük bir disiplin ve…

1 hafta ago

Futbolda 4-3-3 Dizilişi: Taktiksel İnceleme

Dünyanın en çok takip edilen ve sevilen spor dallarından birisi olan futbolda kimine göre en…

2 hafta ago

Eylül Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda

Yazın sıcak günlerini geride bırakıp, sonbaharın serin havasını hissetmeye başladığımız bu eylül ayında, dolu dolu…

2 hafta ago

Ra’nın Gözü

‘’Ra’nın Gözü’’ Antik Mısır mitolojisinin en önemli sembollerinden biri olarak bilinir. Bu sembol, geçmişten günümüze…

3 hafta ago