Tiyatro

Bütün Çılgınlar Sever Beni İnceleme


Sevgili KalemlİK okurları, bugünkü yazımızda kontrolsüz ve sınırlarını aşmış bir kıskançlığı eğlenceli bir biçimde ele alan Bütün Çılgınlar Sever Beni oyununu inceleyeceğiz.

İlk olarak Stefan Tsanev tarafından kaleme alınmış olan oyun, 2013’te sahnelenmeye başladı. Her ne kadar dar bir oyuncu kadrosuna sahip olsa da Mert Fırat, Öznur Serçeler, Çağlar Yalçınkaya gibi başarılı isimlerin rol alması ve oyunun eğlenceli senaryosu; 80 dakika boyunca tiyatro severlere keyifli anlar yaşatıyor. Perde açıldığında sahnede Öznur Serçeler’in canlandırdığı Maria karakterini yan flüt çalarken izliyoruz. Kendini hayatı boyunca müziğine ve sanatına adamış, iyi kalpli ve eşine son derece sadık güzel bir kadını canlandırıyor. Mert Fırat’ın canlandırdığı Yosif ise Maria ile tam tersi özelliklere sahip, son derece çapkın, sadakatsiz ve karısının sadakatine inanmayıp onu test etmeye çalışan, kıskançlığı üst noktalarda yaşayan bir karakter.

Oyun, Yosif’in evlendikten aylar sonra Mimarlık Fakültesi’nden arkadaşı Çağlar Yalçınkaya’nın canlandırdığı Angel ile bir araya gelmesiyle başlıyor. İkili, eskiden olduğu gibi buluşup bekâr zamanlarında olan arkadaşlıklarını sürdürememektedir dolayısıyla Angel, Yosif’in yeni hayatından hiç memnun değildir. Yosif ise Angel’ın aksine çok başarılı bir iş insanı olmuş ve güzeller güzeli bir kadınla evlenmiştir. Oyun boyunca da bunu her fırsatta Angel’in yüzüne çarpar. Görünürde Yosif için her şey yolunda olsa da kıskançlığı ve karısının da kendisi gibi sadakatsiz olabileceğini düşünüp durması üzerine oyunun ilk anından itibaren eski dostu Angel’in, karısının sadakatini test etmesi için elinden gelen her yolu dener. Sonunda Angel’in Yosif’in bu alçak oyununu kabul etmesiyle oyunda olaylar karışmaya başlar. Dostu Angel ve karısı Maria’yı ilk fırsatta yalnız bırakmaya çalışan Yosif, kurduğu bu oyunda Angel’a çeşitli taktikler verse de içten içe kıskanmaya başlar. Başta her şey planladığı gibi gitse de iki dostun yıllar önce Maria’nın konserine birlikte gitmesi ve Maria ile Yosif’i Angel’ın tanıştırması gibi Yosif’in hesaba katmadığı şeyler vardır.

İçerisinde kadın erkek çözümlemelerinin bulunduğu bu trajikomik oyunun sonu beklenmedik bir şekilde sonuçlanıyor ve izleyici oyunun finalini şaşkınlıkla izliyor. Yazımda sona yaklaşırken asla es geçemeyeceğim, oyunculuğuna ve yeteneğine hayran kaldığım bir isim var: Mert Fırat! 80 dakika boyunca sürdürdüğü replikleri ve Yosif’in sahip olduğu “zampara” karakter gereği enerjisi hiç düşmüyor ve seyircinin beğenisini topluyor. Karakteri bu kadar gerçek kılması ve eğlenceli bir yönden yorumlaması ile rolünün hakkını verdiğini söyleyebilirim.

İlginizi çekebilir: Bir Bellek Yanılgısı Olarak Jamais Vu

Tiyatro
“Bütün Kadınların Kafası Karışıktır” İncelemesi
Henüz bir yorum yok.