Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Son iki yılda hayatımızı olumsuz etkileyen ve tüm dünyayı yeni bir düzene sürükleyen Covid-19’un pek çok varyantıyla karşılaştık. Fakat son günlerde yavaş yavaş adını duymaya başladığımız yeni bir varyantla karşı karşıyayız. 23 Kasım 2021 tarihinde Güney Afrika’nın Guateng bölgesinde, ilk kez tespit edilen Omicron varyantını gelin hep birlikte inceleyelim.
Güney Afrika’da ilk kez gözlemlenen varyant başlarda kısıtlı bölgelerde tespit edilip seyahat kısıtlamalarıyla önlem alınmaya çalışılsa da maalesef başarılı olunamadı ve başta ülkemiz olmak üzere pek çok ülkeyi tehdit etmeye başladı. Diğer varyantlarda olduğu gibi yüksek ateş, öksürük, tat ve koku kaybı, eklem ağrıları gibi bir çok belirtisi var. Ayrıca uzmanlardan bazılarına göre diğer belirtilerden farklı olarak boğaz kaşıntısı, baş ağrısı ve mide bulantısı da belirtiler arasında. Yayılımı daha önce karşılaştığımız Delta varyantına kıyasla oldukça hızlı ancak yayılımı hızlı olmasına rağmen hastaneye yatış oranlarında herhangi bir artış olmadı. Ayrıca enfekte kişilerde hastalık diğer varyantlara kıyasla hafif seyrediyor.
Covid-19 virüsünün orijinal Wuhan versiyonundan farklı olarak 50 kez mutasyona uğrayan Omicron varyantının bulaşma konusunda iyi olmasından dolayı dünyayı bazı iniş çıkışlı ayların beklediği belirtildi. Daha detaylı bahsetmek gerekirse Omicron varyantını tespit etmek daha çok vakit alıyor. Guateng’de iki hafta öncesinde 300 olan vaka sayısı bu hafta 11.500’e yükseldi. %4 olan testte pozitiflik oranı ise %24’e yükselerek yayılım hızını tüm sağlık dünyasına kanıtlamış oldu. Daha önceki mutasyonları da içeren Omicron varyantıma karşı aşıların hala etkili olduğu söyleniyor. Prof. Dr. Uğur ŞAHİN yaptığı açıklamalarda mutasyonların çoğunun virüsün dikensi protein kısmında meydana geldiğini ve aşıların bu varyanta karşı da etkili olacağına değindi. Ülkemizde yapılan açıklamalar doğrultusunda bu varyantın herhangi bir yeni kısıtlamaya yol açmayacağı belirtilse de bazı ülkelerde şimdiden seyahat önlemleri alınmaya başlandı.
Bilim kurulundan da iç açıcı bir haber gelmesine rağmen bu konuda pek çok farklı görüş var. Bu süreçte hem umut verici hem de bizi karamsarlığa sürükleyecek haberler almaya devam edeceğiz gibi duruyor. Bu durumda önlemlerimizi alıp önümüzdeki süreci hep birlikte takip edeceğiz gibi görünüyor.
İlginizi Çekebilir: Metaverse: Evrenin Ötesi
Yorumlar
tebrik ederim zeynepcim güzel bir yazı olmuş kalemine sağlık