Merhaba sevgili KalemlİK okuyucuları! Uzay, birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan bir yer. Hepimiz daha önce uzay ve gezegenler hakkında doğru ya da yanlış bir çok şey duymuşuzdur. Peki, duyduklarınızın doğrusunu hiç merak ettiniz mi? Bugün size uzay hakkında yanlış bilinen doğrulardan bahsedeceğim. Hepimizin daha önce duyduğu ama doğrusunu bilmediğimiz bazı kuramlar:
“Kara Deliklerden Hiçbir Şey Kaçamaz!”
Kara delikler de sistemimizdeki gezegenler ve Güneş gibi belirli bir kütleye sahiptir. Kütlesi bulunan her cismin ise bir çekim gücü vardır ve kara delikler, Güneş’ten çok daha fazla bir kütleye sahip olduklarından çekim güçleri de aynı oranda artıyor. Bu yüzden doğru bir kaçma hızı yakalayabilen herhangi bir cisim, çok basit bir şekilde kara deliklerden kurtulabilir.
“Güneş Yanan Bir Ateş Topu Gibidir!”
Ateş yakmak için ihtiyacımız olan üç temel unsurdan en önemlisi oksijen uzayda bulunmuyor. Kalan iki temel unsur, ısı ve yakıt ise uzayda bildiğimiz anlamda kullanılmıyor. Güneş’te bulunan Helyum yanıcı bir gaz değildir. Hidrojen ise Helyum‘un aksine çok yüksek oranda yanıcı bir gazdır ve Günes’in Dünya’yı çok hızlı bir şekilde eritebileceği sıcaklığa erişmesini sağlıyor. Fakat bu bildiğimiz anlamda bir ateş değildir. Termonükleer füzyon olarak geçiyor ve söylediğim gibi bizim bildiğimiz anlamda bir ateş değildir.
“En Sıcak Gezegen Merkür’dür!”
Merkür, Güneş’e en yakın gezegen olması ve sıcaklığının 430 santigrat dereceye erişmesi nedeniyle bu efsaneye konu olmuş olabilir fakat bu elbette doğru değildir. Bir gezegenin sıcaklığını sadece dış etkenler değil kendi özellikleri de etkiliyor. Bu yüzden kalın atmosfer tabakasına sahip Venüs, Güneş’e Merkür’den daha uzak olmasına rağmen 464 santigrat derece ile Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegen unvanına sahip oluyor.
“Ay’ın Sadece Tek Bir Yüzü Aydınlıktır!”
Biz, Dünya üzerinden Ay’ı gözlemlediğimizde sadece tek bir yüzünü görebildiğimiz için böyle bir yanılgı ortaya çıkmış olabilir fakat bu oldukça yanlıştır. Ay’ın diğer yüzü de epey aydınlıktır.
“Kuyrukluyıldızların Kuyrukları Her Zaman Arkalarından Gelir!”
Kuyrukluyıldızların kuyrukları sanılanın aksine her zaman arkalarından gelmez. Bu durum Güneş’ten yayılan plazma dalgalarıyla beraber değişebilir ve kuyrukların yönü değişebilir!
“Yıldızlar, Güneş Doğduğunda Gözlemlenemezler!”
Bu efsane de elbette doğru değildir. Gün içerisinde yıldızları gözlemleyemememizin nedeni bilinenin aksine Güneş ışığı değildir. Bu durumun asıl sebebi, gündüzleri Dünya’nın atmosferine yansıyan ışık miktarının artmasıdır.
Peki ya sizin uzay ile ilgili bildiğiniz efsaneler neler?
İlginizi çekebilir: Golden Opulence Sergisi
Yorumlar