Bilim / Teknoloji

ChatGPT: Viral Sohbet Bot’u


Merhaba sevgili Kalemlik okuyucuları. Bugün konumuz her geçen gün hayatımızda daha fazla etkisini arttıran Yapay Zeka’nın insan şekline bürünmüş hali olan ChatGPT.

ChatGPT, OpenAI şirketinin geliştirmiş olduğu ürünlerinden bir tanesidir. OpenAI; 2015 yılında Elon Musk, Sam Altman gibi isimler tarafından San Francisco’da kurulmuştur. Şirket, kuruluş sebeplerinden birini “Yapay Zeka’nın gelişimde kontrolün kaybedilmesine bağlı yaşanabilecek varoluşsal risk ihtimalini engellemek” olarak açıklamıştır. Bu endişeleri ve yapay zeka kavramını, sadece fikir olduğu zamanlarda bile Stephen Hawking ve Stuant Rusell yazılarında bulabilirken zamanımızda daha da ciddileştiğini fark ediyoruz.

Yapay Zeka’nın genel amacı gibi ChatGPT de insanların hayatını kolaylaştırmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Fakat kolaylaştırmak kelimesinin yetersiz kaldığını söyleyebiliriz. Matematik denklemlerini çözmekten geniş çeviri özelliğine kadar alışılmışın dışında özelliklere sahip. Verdiğiniz bir cümleden kurgu oluşturma ya da o cümleye karşılık bir görsel bulma gibi işlemleri saniyeler içerisinde gerçekleştiriyor. Aynı zamanda sorduğunuz sorulara kapsamlı cevaplar verip tavsiyelerde bulunabiliyor. Cevaplarını kendisi için oluşturulan ahlak kavramına göre veriyor olsa da kullanıcının isteğiyle bu kavramın dışına çıkabiliyor. Ocak 2023’te kendisine sorulan “Nasıl hırsızlık yapılır?” ve “Bomba yapımı” sorularına ilk olarak ahlak dışı olduğu için cevap vermese de ahlak dışına çıkmasını istediğinde verdiği geniş cevaplarla tartışma konusu olmuştur. Tavsiyelerine uyma kararı size kalmış ama söylediklerine dikkat etmenizi öneriyoruz.

2019 yılında Microsoft’tan 1 milyar dolar destek alan OpenAI, gelişim hızını her geçen gün arttırmakta. 14 Mart 2023’tr 4. sürümüne ulaşan ChatGPT önceki sürümünden farklı olarak keşif özelliğini daha fazla geliştirmiş durumda. Kendisinden istenen ilacı formül olarak oluşturarak size sunabiliyor. Ya da sizin için birkaç dakikada dava dosyası oluşturabiliyor. Her geçen gün çoğu konuda yetkinliğini arttırması meslek sahipleri için tartışma konusu olmuş durumda. Öğretmenlerin ChatGPT üzerinden yapılan ödevleri kabul etmemesi, avukatların genel şablonlarla oluşturulmuş dava dosyalarından şikayetçi olması bu durumun en bariz örnekleri olarak gösterilebilir.

Günümüzde insan gücüyle yarıştığı bariz olmakla birlikte gelecekte insanın yerini alıp alamayacağı tartışma konusu. Bilim insanları tarafından insan zekasının sonsuz olduğu ve Yapay Zeka’nın insanın yerini alamayacağını savunulsa da kendi kendini geliştirebilme özelliğinin ucu açık bir noktada olduğu da kabul edilmiş durumda. Hatta bu durum hem araştırmalara hem filmlere hem de oyunlara konu haline geliyor.

Umarız ki gelecekte Yapay Zeka; insan hayatını kolaylaştırmış, dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirmiş olur.

İlginizi çekebilir: Türkiye’nin Sır Dolu Yerleri 

 

Bilim / Teknoloji
Genom Düzenleme Teknolojisi: CRISPR-Cas9
Bilim / Teknoloji
Gerçeklik Algısı Değişiyor: Ayna Dünyalar
Bilim / Teknoloji
Yıldızlar Hakkında Her Şey
Henüz bir yorum yok.