Bilim / Teknoloji

Yapay Zekadan Sanatçı Olur mu?


Merhaba sevgili KalemlİK okurları, bugünlerde kendinden sıkça söz ettiren, gelecekte daha da çok duyacağımız yapay zekadan ve onun ürettiği eserler hakkında konuşacağız. Yapay zeka, adından da tahmin edebileceğiniz üzere insan gibi canlı olmayan makineler tarafından kullanılan bir zeka türüdür. Bir sonraki izleyeceğimiz filmi öneren, tarzımıza uyan müziği söyleyen, alışveriş sırasında bize uygun ürünler bulan yapay zeka, yıllardır verimli bir şekilde kullandığımız bir sistemdir. Bu kadar faydasının yanında iş duygulara gelince yapay zekaya bakış açımız nasıl?

İnsanlığın ilk yıllarından günümüze insanlar çizdikleri resimden, besteledikleri müziğe kadar aklınıza gelebilecek her türlü sanat eserini bir duyguyla yapmışlardır. Eserlerde beğendiğimiz ana olgu belki de bu duygulardır. Beethoven’ın harikalığı, Leonardo da Vinci‘nin titizliği sayesinde onları ve eserlerini günümüzde dahi hayranlıkla beğeniyoruz. Peki, yapay zeka bu detaycılığı, bu duyguları sanat eserine katabilir mi? Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle yapay zekanın nasıl çalıştığını bilmemiz gerekiyor.


Yapay zeka, veriye dayalı öğrenme yoluyla kendine bir algoritma oluşturur ve daha önce gerçekleşen olay ve olgulardaki verileri analiz ederek kendine bir yol oluşturur. Az önce bahsettiğimiz gibi bu çalışma prensibi hayatımızın birçok yönünde bize yardımcı olur. Ancak sanat gibi oldukça öznel bir alanda bu kadar veri ve nesnelliğin çıkaracağı sonuç bizleri ne kadar tatmin edeceği muamma. Elbette yapay zekanın ürettiği sanat eserlerini beğenen ve o eserler için ciddi paralar ödemekten çekinmeyen insanlar da var. 2018 yılında yapay zekanın ürettiği bir tablo tam tamına 400.000 Dolara alıcı buldu. Örnekte gördüğünüz üzere yapay zekanın ürettiği sanat eserleri de bir kesim tarafından alıcı buluyor.

“Yapay zekadan sanatçı olur mu?” sorusunu sormadan önce cevabını öğrenmemiz gereken asıl soru, “Sanat nedir?” Bu sorunun cevabını bulmadan “Sanatçı nedir?” ve “Yapay zekadan sanatçı olur mu?” sorularına cevap bulmamız mümkün değildir. Sonuç olarak yapay zeka gibi algoritmaya dayalı bir sistem söz konusu olduğunda dahi sanat gibi soyut bir kavram işin içine girince net bir cevap vermemiz imkansız hale geliyor.

İlginizi çekebilir: Gerçeklik Algısı Değişiyor: Ayna Dünyalar

Bilim / Teknoloji
Havacılık Tarihini Değiştiren Adamlar: Wright Kardeşler
Bilim / Teknoloji
İş Dünyasında Yeni Trend: Veri Analitiği
Bilim / Teknoloji
İnanmanın Gücü: Plasebo
Henüz bir yorum yok.