Genel

Etkili CV Hazırlama


Herkese merhaba Sevgili KalemlİK okurları! Bu yazımızda hepimiz için büyük bir önem arz eden CV’mizi nasıl daha etkili hale getirebiliriz veya nasıl daha dikkat çekici hale getirebiliriz bundan bahsedeceğim. Hepimiz hayallerimizdeki firmalarda çeşitli pozisyonlarda çalışabilmek için birer CV oluşturmalıyız. CV’miz; iş hayatına atılırken başvurduğumuz yere bırakacağımız ilk izlenim olarak yetkili kişilerce titizlikle incelenecek olan ve bizlerle ilgili bazı bilgiler barındıran bir dosyadır. Türkçe karşılığı “öz geçmiş” olan ve kısaltması CV olan bu dosyanın Latince açılımı “Curriculum Vitae”dir. Kısaltması üzerinden de ele alınabileceği gibi kişinin başvurduğu iş pozisyonuna uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvuran kişiyle ilgili; eğitim, iletişim, yetkinlik, beceri, dil, deneyim gibi birçok bilgiyi içeren belgedir. Etkili CV hazırlamak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. 

  • İLETİŞİM BİLGİLERİ VE KİŞİSEL BİLGİLER: İletişim bilgileri bir CV’nin temel yapı taşlarındandır. Ad, soyadı, irtibat numarası, adres, aykırı karakter içermeyen ve genellikle resmi görünüme sahip bir mail adresi gibi detaylar çok önemlidir. Kişisel bilgiler olarak da doğum tarihinizi, varsa ehliyet bilgilerinizi, medeni durumunuzu ve  dosyanıza göre uygun şartlara sahip portre bir fotoğrafınızı ekleyebilirsiniz. CV’nizde ilk satırlarda genellikle bu kısımlar görüneceğinden dolayı oldukça özenli ve tutarlıca hazırlanmalıdır.
  • EĞİTİM BİLGİLERİ: Elbette CV’deki diğer önemli nokta eğitim bilgileridir. Lisans eğitimini aldığınız yükseköğretim kurumunu veya kurumlarını eğitiminizin başlangıç ve bitiş tarihleriyle birlikte yazmalısınız. Genellikle lise ve üniversite veya yalnızca üniversite bilgilerinizi vermeniz yeterli olacaktır. Ayrıca eğitiminizin sonunda edindiğiniz bir başarı belgesi, edinilmiş bir derece veya not ortalamanızı da paylaşabilirsiniz.

  • İŞ DENEYİMİ: Tarih aralıklarını belirtmeyi unutmadan daha önce deneyimlediğiniz iş pozisyonlarını ve firma isimlerini gönüllü veya zorunlu staj yaptıysanız tarihlerini ve isimlerini, lisans veya yüksek lisans yıllarında varsa eğer gönüllülük esaslı topluluklarda yürüttüğünüz projeleri ve proje detaylarını, size kattıklarını fazla uzun ve çok detaylı olmayacak şekilde bahsetmeyi mutlaka eklemeliyiz çünkü daha önce herhangi bir iş yerinde çalışılmamışsa bile bir firma için yeni bir mezunun öğrencilik yıllarının sorumluluk alarak dolu dolu geçtiğini görmesi de rakiplerine göre muhakkak artı puan sağlayacaktır.
  • YETKİNLİKLER, BECERİLER ve ÖDÜLLER: CV’nizde becerilerinizi ve yeteneklerinizi anlatmaktan kesinlikle kaçınmayın. Bildiğiniz diller ve yetkinlik seviyeleri, teknik bilgiler olarak öğrendiğiniz ve kullanımına hakim olduğunuz programlama dilleri, katıldığınız yarışmalar, eğitimler, seminerler ve bunların sonucunda sizlere verilen belgeleri eklemeyi ayrıca kendinize güvendiğiniz konulardaki becerilerinizi eklemeyi unutmayın. Liderlik, girişimcilik, ekipçe uyumlu çalışabilme, topluluk önünde konuşabilme, araştırmacılık ruhu veya hobilerinizin size kattığı beceriler gibi daha birçok özellikten kendinize uygun gördüğünüz dipnotları daha etkili bir CV için ekleyebilirsiniz çünkü hayalinizdeki firma bu yetkinliklerden çoğuna oldukça önem veriyor olabilir ve CV’nizde bunları görünce size bir geri bildirim vermesi de daha muhtemel olabilir.

  • REFERANSLAR:  Eğitim gördüğümüz okullar, ders aldığımız kurslar, katıldığımız projelerin önemi ve bunlara ait belgeleri paylaşmalıyız diye bahsettik. Bu bilgilerin detaylarının teyit edilebilirliği niteliğindeki kısım olan referanslarımız da oldukça önemli. Bir CV’de referans olarak bıraktığımız isimler ve iletişim bilgileri karşı firma için oldukça önemlidir ve çalışma disiplininizin onlara daha detaylı aktarılabilmesi noktasında bu kısım devreye girer. Bu nedenle referanslar kısmına muhakkak güvenilir ve teyit edilebilir isimler ekleyebilmek için gerekli çabayı göstermeyi unutmamalıyız.


Genel olarak bahsettiklerimi toparlayacak olursam CV hazırlarken bu temel bilgiler dışında en başa “hakkımda” kısmı ekleyerek de kısa ve net birkaç cümleyle kendinizi tanıtabilir veya hobilerinizden bahsettiğiniz bir kısım da ekleyebilirsiniz. Örneğin kendi mesleğinizle ilgili bölümlerde çalışan ve daha deneyimli kişilerin CV’lerini veya LinkedIn gibi iş platform hesaplarını inceleyerek de daha net fikirler edinebilirsiniz. İçinize sinen bir CV şablonunu bulup onun üzerine çalışarak da belgenizi yazım ve imla kurallarına uygun şekilde güncel bilgiler ve net cümlelerle dizayn edebilirsiniz. En önemlisi ise kendinizi en doğru şekilde ifade etmek için özen göstermeye odaklanmalısınız. Unutmayalım ki iyi hazırlanmış bir CV, iş dünyasında her zaman bir adım öne taşır. CV’lerimizi başarılarla doldurup taşırdığımız nice günlere!

 

İlginizi çekebilir: “Başlat” Film İncelemesi       

Genel
Mayıs Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda
Genel
Estetik ve Sanatsal Instagram Fotoğrafçılığı
Genel
Alışkanlıklarımızı Nasıl Değiştirebiliriz?
Henüz bir yorum yok.