Dil edinimi ve dil öğrenimi kavramlarını herkes duymuştur. Peki, bu kavramlar aynı anlama mı geliyor?
Dil edinimi, insanlarda talimat olmadan meydana gelen; doğal ve bilinçsiz dil gelişimi sürecidir. Dil öğrenimiyse tam aksine, öğretim yoluyla ve bilinçli bir şekilde dil bilgisi edinme süreci olup dil edinimi ve dil öğrenimi kavramları aynı şey değildir. Ana dilimizi ebeveynlerimizin ya da öğretmenlerimizin bize “öğretmesiyle” değil, doğru gelişim aşamasına geldiğimizde ve doğru çevrede bulunduğumuzda konuşmaya başlarız. Dil öğreniminde, eğer yabancı dil eğitimi olan bir okulda okumuşsanız, dil öğrenmenin bilinçli (ve genelde zor), bol pratik ve çalışma gerektiren bir süreç olduğunu biliyorsunuzdur.
Peki, gramer (dil kuralları) da dil edimine dâhil midir? Dil edinimi sadece ana dilimiz için mi mümkündür?
Dil kurallarını okulda, öğretim yoluyla öğrendiğimiz için bu dil ediniminden çok, dil öğrenimidir. Başka bir ülkeye gittiğimizde o ülkenin dilini, ülke yerlileri ile sürekli iletişim halinde olarak, bu dildeki görsel ve işitsel uyaranlara maruz kalarak konuşabilir seviyeye gelebiliriz. Bu süreç de ana dilimizdeki gibi doğal bir süreç olduğundan dil edinimine bir örnektir.
Dil Öğrenim Sürecinde Sık Yapılan Hatalar:
Bir dili öğrenmek istiyorsanız öncelikle sık yapılan hataların ne olduğunu kavramalı ve bu davranışlardan kaçınmalısınız. En sık yapılan hatalardan birincisi, dili öğrenirken gramer kurallarına gereğinden fazla özen göstermek. Yeterli sayıda kelime edinmeden öğrendiğiniz dil kurallarını uygulamak neredeyse imkânsız olur.
Yapılan hatalardan ikincisi, kullanılma ihtimali çok düşük kelimeleri öğrenmemiz. Yanlış kelimelerle zihninizi doldurduğunuzda asıl gerekli kelimeleri öğrenmeniz zorlaşır ve bu durum motivasyonunuzu düşürür.
Bir başka hata ise sadece akla estiğinde çalışmak. Yaşamınızdaki uyku ve egzersiz gibi rutinleri, sosyal ilişkilerinizi değiştirmek istediğinizde; yalnızca istemenin yeterli olmadığını biliyorsunuzdur. Belirli düzen ve kurallar içinde hareket etmezseniz ve süreklilik olmazsa bu alanlardaki başarınız kalıcı olamaz. Dil öğrenmede de aynı şekilde, öğrendiklerinizin taze ve kalıcı olmasını isterseniz o dili çalışmayı günlük rutininize dahil etmelisiniz.
Dil Öğrenim Sürecinde Yardımcı Olacak Yöntemler:
Dili öğrenmeye başlarken yapılabilecek en mantıklı hareket “X Dilinde En Sık Kullanılan 100 Kelime” listesini bulmak, bu kelimelerin anlamlarını not almak ve en az bir cümlede kullanım örneğini görmek olacaktır. Bu kelimeler; siz öğrendiğiniz dilin pratiğini yaparken, o dilde bir dizi izlerken ve o dilde bir şarkı dinlerken en sık duyacağınız ve kuracağınız cümleleri oluşturan kelimelerdir. Bu aşamadan sonra kelime açısından dikkat etmeniz gereken başka bir nokta ise karşınıza çıkan kelimelerin size ve seviyenize göre “gerekli” ya da “gereksiz” olduğunu belirlemek. Bu uygulama dil öğrenirken vakit kaybını hatırı sayılır derecede düşürecektir.
Dil öğrenmedeki etkisi küçümsenen yöntemlerden birisi ise telefon ve bilgisayarınızın dilini öğrendiğiniz dile çevirmek. Özellikle dil ediniminde bahsettiğimiz “öğrenilen dile maruz kalma” durumunu yurt dışında gerçekleştirme imkânınız yoksa bu durumu sağlamanın ilk adımı olarak görebilirsiniz. Aynı zamanda Cambly gibi uygulamalar aracılığıyla ana dili sizin öğrendiğiniz dil olan kişiler ile günde sadece 5 dakika konuşmak, dil öğreniminize tahmin edebileceğinizden daha çok şey katacaktır.
İlginizi Çekebilir: Reklamcılık ve Pazarlama Stratejileri
Yorumlar
Fransızca öğrenmeyi planlıyorum. Bu sürece başlamadan böyle faydalı bir yazı görmek beni çok mutlu etti, teşekkürler✌🏼