Genel

Everest Dağı: Gizemli Olaylar


Merhaba sevgili KalemlİK okurları. Bu yazımda size dünyanın en yüksek noktasına, Everest Dağı’nın zirvesine tırmanırken hayatlarını kaybeden dağcılardan ve hâlâ dağın eteklerinde duran donmuş cesetlerinden bahsedeceğim.

Everest Dağı’na tırmanmak, zirveye ulaşmak gibi düşünceler halk arasında yıllar geçtikçe popülerleşiyor. İnsanlar kimsenin yapamadığı şeyleri yapma, kendini keşfetme gibi düşüncelerden dolayı Everest’in zirvesine çıkmak istiyorlar.

Everest’in zirvesine çıkmaya çalışan ilk kişi George Mallory isimli bir dağcıydı. 1924 yılında tırmanışa başlayan Mallory’nin tırmanışı ölümle sonuçlandı. Mallory’nin cesedi anca 75 yıl sonra bulunabildi.

Everest’e tırmanışa geçen ortalama her 10 dağcıdan 1 tanesinin tırmanışı yarıda kalıyor ve ölümle bitiyor.  Ölüm sebepleri genellikle kafa travması, beyin ödemi, soğuk ve aşırı yorgunluk gibi sebepler oluyor. Ölen dağcıların cesetleri oldukları yerde veya yuvarlanarak dağın eteklerinde kalıyor. Soğuktan donan cesetlerin toplanması da bir hayli zor olacağı için oldukları yerde yıllarca kalıyor. Şimdi size ilginç bir şekilde bulunmuş cesetten bahsedeceğim. Everest’e tırmanmaya çalışırken ölen ilk kadın olarak bilinen Schmatz’ın cesedi ayağa kalkmaya çalışır şekilde bulundu. Pek çok dağcıda olduğu gibi dinlenmek için uyumuş ancak uyandığınca çok geç olduğu düşünülmüş.

Everest’te ölümün en çok olduğu yıl 2019. 2019’da Everest’e tırmanmaya çalışan tam 11 kişi geri dönemedi. Tırmanış sırasında öldüler ve muhtemelen hâlâ cesetleri buz halinde orada.

Everest’e çıkarken dağcılar bir bir ölebiliyor ve maalesef yanlarındaki insanlar onlara yardım etmiyor veya edemiyor. Tırmanış yapan pek çok dağcı yoldaki cesetlerden bahsetmekte. Örneğin; Kanadalı film yapımcısı Elia Saikaly, günün ilk ışıklarında bir dağcının cansız bedeniyle karşılaştıklarını, “Zirve tırmanışında başka çareleri olmadığı için ekipçe tırmanmaya devam ettiklerini” söyledi. Yapımcı Saikaly, Instagram hesabında tırmanışını “Yukarıda gördüklerime inanamadım. Ölüm var, kaos var. Sıra sıra insanlar ve 4. Kamp’taki çadırlarda ölü insanların cesetleri. Geri çevirmeye çalıştığım insanlar da sonunda öldü. Sürüklenerek indirilen insanlar da vardı. Cesetleri ezerek geçiyorlardı. Zirveye tırmanışımızda tüy ürpertici haberlerde okuduğunuz her şeyi yaşadık.” diye anlattı.

Everest’te hâlâ daha kimliği belirlenemeyen 200 cesedin olduğu söyleniyor. Gerçekten çok korkunç. Pek çok insanın hayâli olan Everest’in zirvesine çıkış maalesef ölümle bitebiliyor. Çıkarken gerekli en iyi ekipmanları kullanmanın yanında şansa da ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Everest’te duran cesetleri düşününce tüylerim ürperiyor. Eminim ki hâlâ daha öğrenemediğimiz birbirinden ilginç ölen insanlar ve cesetleri vardır.

Sevgili KalemlİK okurları, bu yazımın sonuna geldim. Eğer aranızda Eversest’e çıkmayı düşünen varsa size bol şans diliyorum.

İlginizi Çekebilir: Ülkelerin Meslek Tercihleri

Genel
Reklamcılık ve Pazarlama Stratejileri
Genel
Unutmak Bir Öğrenme Biçimi Olabilir Mi?
Genel
Muğla #KeşfetmeyeDeğer
Henüz bir yorum yok.