Genel

Kintsukuroi’nin Felsefesi: Kırılmanın ve Onarımın Güzelliği


Bazen çok sevmemize ve değer vermemize rağmen bizim için anlamı ve kıymeti çok büyük olan insanları kırar ve bundan büyük bir pişmanlık duyarız. Bu noktada hepimiz sıkça duyduğu klasik bir tabir vardır: “Kırılan bir bardağı eski haline getirebilir misin?”  felsefesinin temelinde yeterince durumu telafi etmek adına emek verilmesi ve zarar görmüş olan her bir parçanın incelikle ve dikkatle onarılması durumunda bardak, eskisinden çok daha güzel ve kıymetli bir hale gelir.

Kintsugi bir dönüşüm felsefesidir. Kusursuzluğun üstüne çok fazla düştüğümüz günümüz dünyasında, kusurların olabilecek en dikkat çekici şekilde öne çıkarılarak, tamir edildiği bir geleneğin var olduğunu ve uzun süredir devam ettiğini biliyor muydunuz? Çatlamış, kırılmış bir eşyanın ya da objenin artık eskisi kadar değerli olmadığını düşünmek bilindik bir bakış açısı olsa da bu aslında doğru değil. Çünkü tam da bu noktada Kintsugi ortaya çıkıyor ve kırılan, parçalanan bir yerden nasıl daha güçlü bir şekilde yeniden doğabileceğini gösteriyor.

Kintsugi en genel tanımıyla kırılan bir eşyayı altın kullanarak yeniden inşa etme sanatıdır. Yani aslında kırılarak varlığı zarara uğramış, bütünlüğü bozulmuş ve belki de kullanılamayacak kadar kötü bir hale gelmiş bir nesneyi sadece tamir etmekle kalmayarak, ona değer katarak daha kıymetli hale getirmektir. Örneğin; basit bir kupa bardak kırıldı ve birden çok parçaya ayrıldı. Bu parçalar, Kintsugi felsefesi ışığında, altın kullanılarak tekrar bir araya getirildi. Bu durumda kupa bardak kırılmadan önceki halinden çok daha değerli bir hal almış oluyor. Öncelikle değerli bir maden olan altın, bardağın maddesel değerini arttırırken, işin içine ayrıca sanat ve parçaları ustaca bir araya getirme teknikleri giriyor. Ayrıca bardak, artık yaşanmışlık barındıran ve birçok parçanın kırılmasından yeniden doğan bir bütün haline geliyor.

Kintsugi, herhangi bir madde üzerinden ortaya konan bir sanat olsa da altında anlam olarak derin bir felsefe barındırmaktadır. Kintsugi felsefesindeki bakış açısında kırılan, bozulan ya da eski formunu kaybeden hiçbir şey değer olarak eksilmez. Aksine, bir şeyi tamir etmek istiyorsanız onu eski formundan çok daha değerli ve özel bir şekle getirmeniz mümkündür. Japon felsefesinin duruluğunu ve israfın yerine dönüşümü, yenilenmeyi vurgulayan Kintsugi, oldukça derin bir felsefedir.

Dönem dönem insan hayatında derin izler bırakan, yaralar oluşturan ve geri dönüşün mümkün olmadığı düşünülen süreçler ya da olaylar yaşanabilir ancak bunları aşmak ve kırılan kısımları çok daha değerli ve güçlü bağlarla onarmak da hayatın içerisinde olan bir durumdur. Kintsugi felsefesini günlük hayatta uygulayarak kendinizi nasıl iyileştirebileceğinizi ve kırılan yerlerinizi nasıl onarabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Kendi kendinize nefes egzersizleri öğrenmek ya da meditasyon yapmak, farkındalık için çıktığınız yolculuğunuzda rehberiniz olabilir ve kırılganlıklarınızı aşma konusunda size yardımcı olabilir.

Duygusal anlamdaki yaralarınızı iyileştirmekle yetinmeyip, onları süslediğiniz ve eskisinden güzel hale getirdiğiniz nice güzel yıllar diliyoruz sizlere, keyifle ve pozitif düşüncelerle kalın.

İlginizi çekebilir: Bilinçaltının Gücü ve Günlük Yaşam Üzerindeki Etkileri

Genel
Tüketim İçin Hayvanları Öldürmeden Yaşamanın Formülü: Veganlık
Genel
Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinde Medyanın Rolü
Genel
Atıksız Yılbaşı Ağacı Nasıl Hazırlanır?
Henüz bir yorum yok.