Genel

Kişisel Bütçe Yönetimi


Günümüzde kişisel finansal özgürlüğü sağlamadan bir adım atabilmek mümkün olmuyor. Çağımız şartlarında bu engellenebilir bir durum değil ancak bu özgürlüğe ulaşma yolunda “En sağlıklı neler yapabiliriz?” sorusunu düşünmek bizim için en pragmatik yol olacaktır. Bu yazımda finansal özgürlüğümüzü en sağlıklı şekilde nasıl ele alabileceğimizi, elimizde olan bütçeyi en verimli şekilde nasıl yöneteceğimizi konuşacağız. Sevgili KalemlİK okuyucularına şimdiden keyifli okumalar.

1.Gelir ve Gider Kalemlerinizi Belirleyin
Gelir ve gider kalemlerinizi belirlemek öncelikle eksi artı durumunuzu belirlemenizi sağlayacak ve bu noktadan sonra hangi yönde ilerleyeceğiniz hususunda önemli bir adım olacaktır.

2.Kategorilere Ayırın
Özellikle giderlerinizi kategorilere ayırmak gelirinizin ne kadarının sizi hedefe götüren yerlere gidip gitmediğinin önemli bir göstergesi olacaktır. Bu kategoriler sizin gider önceliklerinizi açığa çıkarır ve bunların sizin için gerekliliğinin rasyonel bir şekilde yorumunu yapmanız adına bu süreci epey kolaylaştırır.


3.Hedef Belirleyin
Eğer ki bütçenizi yöneterek finansal özgürlüğü sağlamak istiyorsanız sadece harcamalarınızı takip etmeniz yeterli olmayacaktır. Bunların takipçisi olurken aynı zamanda finansal hedefler belirleyin ki bir şeylere ulaşmak sizin için hayal olmaktan öteye geçsin. Bu hedeflere ulaşmak beraberinde plan yapmayı da gerektirir, bu yönde kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemeniz sizin yararınıza olacaktır. Örneğin:
Kısa Vadeli Hedefler: Borçları kapatmak, acil durumlar adına birikim yapmak, sizin için gereksiz giderleri en aza indirgemek vb.
Uzun Vadeli Hedefler: Ev almak, Borsadan hisse senetlerine yatırım yapmak, emeklilik planı oluşturmak vb.

4.Gelir ve Gider Dengesini Sağlayın
Önceki adım olan hedeflerimize ulaşabilme konusunda yegane sürdürmemiz gereken nokta gelir-gider dengesidir. Çoğu insan gelirinden çok harcama yaparak kendini zora sokup sonsuz bir borç döngüsüne girmektedir. Bunun yerine gelirine göre harcama yaparsa borçlanma hususu noktalanacak, hatta birikim yapma şansı yakalayarak hedeflerine ulaşma adına önemli bir adım atmış olacaktır.


5.Kredi Kartı Tipi Kullanımlara Dikkat Edin
Kredi kartları her ne kadar hayatımızı kolaylaştırıcı nitelikte gözükseler de soyut bir şekilde yapılan harcama şeklinden dolayı insanlarda gerçek bir harcama hissiyatı yaratmaz. Yani insanlar ceplerinden o an için bir para çıkmadığından dolayı ister istemez harcamalarının büyüklüğünü ve gerekliliğini yeteri kadar ölçemiyor. Bu yüzden kredi kartlarınızı dikkatli kullanın, hatta gerekmediği sürece kredi kartlarına yönelmemek uzun vadede sizin yararınıza olacaktır.

6.Acil Durumlar İçin Fon Oluşturun
Acil durum fonu oluşturmak size olası deprem, iş kaybı, sağlık sorunları vb. durumlarda kaynak sağlar. Hayatta her an her şeyin olabileceğini unutmayıp kenarda bu tip kişisel bir fonunuzun olması zor durumlarda size önemli bir destek olacaktır.

7.Birikim ve Yatırım Yapın
Biriktirdiğiniz parayı yalnızca acil durumlar için değil size finansal özgürlük sağlaması adına aynı zamanda yatırım yaparak paranızı artırmak için de kullanmalısınız. Yatırımlar genel de uzun vadede size kar sağlar. Örneğin bunlar içerisinde hisse senetleri, gayrimenkul, girişim fikirleri, kripto para bulunmaktadır. Yatırım yaparken asıl önemli olan riskleri doğru ölçüp ona göre yatırım yapmaktır.

8.Bütçenizi Düzenli Olarak Gözden Geçirin
Kişisel bütçe yönetimi adını verdiğimiz unsur süreklilik ve plan gerektirir. Bundan dolayı belirli periyotlarla düzenlemeler yapmak önemlidir. Özellikle de önceki planlarınızdan farklı gelir ve gider kalemleriniz oluştuysa mutlaka revize etmeniz gerekir.
Unutmayın kişisel bütçe yönetimi için fazlasıyla disiplin, sabır ve planlama gerekir. Sakın pes etmeyin , devam edin. En nihayetinde finansal özgürlüğe ve sonucu olarak da refaha ve huzura ulaşacaksınız.

İlginizi çekebilir: Tüketim Çılgınlığı: İhtiyaç mı, Gösteriş mi?

Genel
Mars Gezegenini Dünyalaştırmak
Kariyer
Kriz Yönetiminin Önemi
Genel
Kapadokya’nın Tarihî Derinlikleri
Henüz bir yorum yok.