Genel

Save Ralph: Her Gün Acı Çeken Sayısız Hayvanın Temsili


Son günlerde sosyal medyanın gündemine oturan Save Ralph kısa filmini izlemeyen yoktur değil mi? Hani şu hepimizin merakla başlayıp sonrasında pişmanlık ve üzüntüyle izlediği kısa film. Biz yine de kısaca bahsedelim ve izlemeyenler için de videonun linkini buraya bırakalım.

Birkaç dakikalık Save Ralph filmi, kobay bir tavşanın hayatından kesiti konu alıyor. Daha doğrusu hayatının elinden nasıl alındığını anlatıyor da diyebiliriz. Ünlü yönetmen Taika Waititi’nin seslendirdiği Ralph, denek olarak kullanıldığı sıradan bir iş gününü kendisiyle yapılan röportaj ile bizlere aktarıyor. Ama yaşadıklarını öyle bir normalleştirerek anlatıyor ki tıpkı bizlerin her sorun karşısında yaptığı gibi. Peki, bu durumdan gerçekten kaçımız rahatsız olduk? Kaçımız kullandığımız ürünlerin cruelty free olduğuna baktık? Kaçımız bizi memnun eden ürünlerden vazgeçtik? Gelin biraz buna değinelim.

save ralph

Kozmetik ürünlerin insanlar için daha kullanışlı ve iyi olması amacıyla hayvanlar üzerinde test yapan onlarca marka var. Sanki hayvanlar da birer canlı değilmiş de biz insanlar onlardan üstünmüşüz gibi. İşte tüm bunlara son verebilmek bizlerin elinde! Peki ama nasıl?

“Cruelty free” olarak bilinen sertifikaya sahip olmayan firmaları kullanmayı bırakırsak ve bu firmaları cruelty free olmaya zorlarsak işte o zaman kalıcı bir değişim başlatabiliriz. Gelelim bunu nasıl sağlayacağımıza. En basitinden bir ürünü alırken hayvanlar üzerinde test yapılıp yapılmadığını araştırabiliriz. Evet, belki bütün markaları ezberlemeniz mümkün olmayabilir, ama telefonunuza indirebileceğiniz Cruelty Cutter isimli uygulamasıyla ürünlerin barkodunu okutarak cruelty free olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra kozmetik ürünlerin sadece makyaj malzemesi olmadığını, şampuan, diş macunu, deodorant gibi ürünlerin de birer kozmetik ürünü olduğunu göz ardı etmeyerek bu ürünler için de aynı özeni göstermenizi belirtmek isteriz.

Ayırt edilemeyen bir durum daha var ki bu da vegan ürünlerin ve cruelty free ürünlerin aynı olmasıdır. Vegan ürünler gibi cruelty free ürünler de hayvanlar üzerinde deney yapmaz ama cruelty free ürünlerin içeriğinde hayvansal içerik olabilir. Buna örnek olarak cruelty free olan bir şampuanda keratin bulunması verilebilir. Alacağınız ürünlerin içindekilerine de göz atarak bu ayrımı yapabilirsiniz. Cruelty free ürünlerden bahsetmişken hangi markaların cruelty free olduğunu da sizinle paylaşalım: Essence, Note Cosmetics (V), Gabrini, Eyüp Sabri Tuncer, Kryolan, Otacı, Garnier, Anne Nature (V), Dr.Organic, Eklips, Kalyon, Ziaja, The Body Shop, Wet’n Wild, Molfix, Bee Beauty, Simple, Revolution, Duru, Molped, Cosmed, Golden Rose, The Balm Cosmetics.

save ralph

Bunların yanı sıra hayvanlar üzerinde deney yapan markaları da söylemeden geçmek istemeyiz. Çünkü bu markalar maalesef ki hepimizin sıklıkla kullandığı hatta dünyada en çok satan büyük kozmetik markalarından oluşuyor. Bu markalar: Loreal, Pantene, Neutrogena, Oral-B, Colgate, Max Factor X, Nivea, Palmolive, Maybelline, Head&Shoulders, Signal, Old Spice, Schwarzkopf, MAC, AVON, Gillette, P&G, Clean&Clean, Johnson&Johnson, Benefit, D&G, NARS…

Hayvanlara zarar vermeden yaşadığımız gezegeni kirletmeden yaşamak mümkünken neden bu şekilde yaşamaya devam ediyoruz? Neden artık buna bir dur demiyoruz? Bizi tutan nedir? Hiçbir şey. Öyleyse daha dikkatli olmaya ve daha duyarlı olmaya var mısınız? Bu yazıyı okuduktan sonra lütfen kullandığınız ürünleri kontrol edin. Evet, belki dünyamızı değiştiremeyiz. Ama nedeni olduğumuz sorunları sonlandırabiliriz. Hem de sadece seçimlerimizle! Doğanın bize değil bizim doğaya ihtiyacımız olduğunu unutmayarak harekete geçmeniz dileğiyle…

İlginizi Çekebilir: Müzik Türleri ve Arkasındaki Hikâyeler

Genel
Geç Kalmışlık Hissi: Her Şey İçin Çok Mu Geç?
Genel
Girişimcilik Ufkunuzu Genişletecek 5 Film
Genel
Doğa ile İnsanın Uyumu
Henüz bir yorum yok.