Genel

Değişen Vitrin Tasarımları


Alışveriş hiçbirimize uzak olmayan bir kavram. Yeri geliyor fiziksel olarak, yeri geliyor online olarak hepimiz ihtiyaçlarımızı karşılamak adına alışveriş yapıyoruz. Evet, ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz ama bazen de sadece mağazaları dolaşmak bile keyif veriyor. Peki mağazaları neye göre tercih ediyoruz? Mağazanın içine girmemizi sağlayan etkenler neler? Şüphesiz ki çok etkili nedenlerden biri mağazanın vitrini. Vitrin, mağazaların müşteriyle ilk temas kurduğu yerdir. İyi bir izlenim veremediği takdirde müşterinin ilgisini çekemez, bu yüzden çok önemlidir. Mağazalar için bu kadar önemli olan hatta görsel mağazacılık ve vitrin tasarımı gibi eğitimlere konu olan vitrinler dünden bugüne nasıl değişmiş? Bu yazımda sizlere vitrin tasarımlarının değişiminden bahsedeceğim.

Vitrin

Öncelikle vitrinin tanımından başlayalım. Vitrin, bir dükkânın sokaktan cam ile ayrılan yeridir. Mağazalardaki ilk vitrinler 18. yüzyılda Londra’da kuruldu. İlk cam vitrin yine 18. yüzyılda bulundu fakat o dönemlerde lüks sayıldığından o yüzyılın ortalarında yaygınlaşmaya başladı. Cam; başta küçük parçalar halinde kullanılırken, 19. ve 20. yüzyıllarda tüm yüzey cam halini aldı. Sanayi Devrimi sonrasında Avrupa’da çok katlı ve marka mağazalar vitrinleriyle dikkat çekmeye başladı. Başta amaç sadece ürünleri sergilemek iken bu durum yerini sanatsal tasarımlara bıraktı. Çeşitli ışıklandırmalar ve yapılan ilginç tasarımlarla, insanların üzerinde oldukça büyük etkiler yaratmak amaçlanmaktaydı. Birleşik Krallık’ta kurulan en büyük ve üst düzey mağazalardan biri olan Selfridges; farklı ve ilginç vitrin dekorasyonları, etkinlikleri ile vitrin tasarımlarının değişmesine yol açan öncü mağazalardan biridir. Aynı zamanda Selfridges; müşterinin halini anlamak mottosuyla mağazanın üst katında teraslar, golf sahaları gibi alanlara yer vermiştir. Bunlara ek olarak vitrin ışıklarını gece açık bırakmak, mağazada eser sergilemek gibi fikirlerle de 20. yüzyılda diğer mağazalara örnek olmuştur.

vitrin

20.yüzyılın ortalarına kadar sanat akımları vitrinler üzerinde etkili oldu. Vitrin tasarımlarını da sanatçılar yaptı. Günümüzde ise, vitrinler eski dönemlere kıyasla iç mekanla oldukça bütünleşti. Vitrine bakan bir müşteri mağazayı daha iyi inceleyebilme fırsatı bulmaya başladı. Son dönemlerdeki global dijitalleşme vitrinlere de yansımış durumda. Dünya çapında en popüler mağazalar dekorasyonlarında dijital ekranlara yer veriyor. Bu ekranlar mağazalara ilgi çekici, dinamik ve modern bir görünüm sağlıyor.

Bakalım son trend olan dijital ekranlardan sonra biz müşterileri ne gibi vitrinler bekleyecek? Biz tahminlerimizi yapalım, belki de sıradaki akım siz okurlarımızdan çıkar.

İlginizi Çekebilir: Yunan Mitolojisi: Antik Çağ ve Evrenin Oluşumu

 

Genel
Mindfulness: Bilinçli Farkındalık
Genel
“Gibi” Neden Kült Hâline Geldi?
Genel
Efsane Dizi The Office’in En İyi 8 Bölümü
Henüz bir yorum yok.