Genel

2020 Yılının Enleri: “Ne Yaşadık Biz?”


Dünya tarihinin akışını değiştirecek, 21. yüzyıl hakkında yapılan akademik araştırmalarda önde gelecek 2020 yılının; “Çoğu gitti azı kaldı, ha gayret!” diye diye son günlerini yaşıyoruz. “Daha ne olabilir?” dedikçe daha beteriyle karşılaştığımız, adeta sınav silsilesi gibi geçen bu yılın enlerini sizler için derledik, umarız keyifle okursunuz. Hepinize şimdiden iyi seneler!

2020’nin Kelimesi:

Cambridge Sözlüğü, her yıl olduğu gibi bu yılın da kelimesini belirledi. Hem yılın büyük bir kısmını özetleyen hem de arama artışı ve arama sayısı bakımından her dilde ilk 5’te yer alan tek kelime: “KARANTİNA” oldu.

En Çok Aratılanlar:

Türkiye’de en çok aratılanlar sırasıyla EBA, “Dolar Kaç TL?” ve Covid-19 olurken “HES Kodu Nasıl Alınır?”, Sadakatsiz ve ekmek yapımı gibi aramalar onları takip etti.

En Çok Konuşulan Sosyal Olaylar:

Ölümcül salgından ırksal adalet için küresel bir harekete kadar, dünya basınında yer alan ve en çok konuşulan sosyal olayların başında sırasıyla şunlar geliyor: Covid-19 pandemisi, Black Lives Matter protestoları ve Beyrut Patlaması. Listenin devamına ise buradan ulaşabilirsiniz.

En Çok Haber Olan Konular:

Tüm dünya için oldukça zor bir yıl geride kalırken Türkiye’nin birinci gündemi Covid-19 oldu. Covid-19 pandemisiyle ilgili günde ortalama 40.000 haberle, dijital basın tarihinin rekoru kırıldı.

2020 Yılında En Çok Haber Olan Konular

 

Twitter’da En Çok Konuşulanlar:

Bu sene her Twitter’a girdiğimizde bambaşka olaylarla karşılaştık ama içlerinden bazıları var ki işte onları konuşmaya doyamamışız:

2020 Yılında Twitter'da Popüler Olan Konular

 

En Çok Satan Kitaplar:

2020 yılında yeni çıkan kitaplarla birlikte, Türk ve Dünya Edebiyatı’ndan klasikler de bu sene pek çok okuyucuya ulaştı ve “çok satanlar” listesine girdi. İşte sırasıyla 2020’de en çok satan kitaplar: Bunu Herkes Bilir-Emrah Safa Gürkan, Körlük-Jose Saramago, Son Av-Jean-Christope Grange, Şeker Portakalı-Jose Mauro de Vasconcelos, Bir Ömür Nasıl Yaşanır?-İlber Ortaylı.

En Çok Dinlenen Şarkılar:

Geçtiğimiz günlerde Spotify kullanıcılarının verilerini paylaştı. Evdeki çiçekler hariç yanımızda kimsenin olmadığı bu yılda en çok neleri mi dinlemişiz? İşte sıralı liste:

Dünya Genelinde En Çok Dinlenen Şarkılar: Blinding Lights-The Weeknd, Dance Monkey-Tones and I, The Box-Roddy Ricch.

Türkiye Genelinde En Çok Dinlenen Şarkılar: Bi Sonraki Hayatımda Gel-Murda ve Ezhel, Unutulacak Dünler-Gazapizm, Uslanmıyor Bu-Zeynep Bastık.

En Çok İzlenen Twitch Yayıncıları:

Sırasıyla Tuğkan Gönültaş (Elraenn), Tuna Akşen (PintiPanda), Pelin Baynazoğlu (Pqueen) ve Gözde Demiral (Miafitz) bu listenin ilk dört ismi oldu.

En Çok Oynanan Oyunlar:

Evde zaman geçirecek bir şeyler arıyorduk. Bu oyunlar da yeni arkadaşlarımız oldu diyebiliriz: PUBG, World of Warcraft, Call of Duty: Mobile.

En Çok Gişe Yapan Filmler:

Bu yıl çok fazla film izlemiş olmamıza rağmen sinema salonlarının kapanması nedeniyle, elimizde maalesef sadece koronadan önceki veriler var. Bu verilere göre Türkiye’de Eltilerin Savaşı, 63.432.055 TL ile dünyada ise Sekiz Yüz, 426,5 milyon $ ile en çok gişe yapan filmler olmuş.

En Çok Beğenilen Tweet:

Black Panther oyuncusu Chadwick Boseman’ın ölümü, dünya gündemi üzerinde büyük bir etki yarattı. Bu sebeple Boseman’ın son tweet’i, yılın en çok retweet alan; tüm zamanların ise en çok beğenilen tweet’i oldu.

2020 Yılında En Beğenilen Tweet

En Çok Yükselişe Geçen Markalar:

2020, bazı markaların iflas için başvurdukları bir yıl olurken bazıları da büyüyerek müşterilerine hizmet etmeye devam etti. İşte o markalardan bazıları: Amazon %60 büyüme, Microsoft %53 büyüme, Spotify %52 büyüme, Netflix %41 büyüme, Adobe %41 büyüme, PayPal %38 büyüme, Apple %38 büyüme, Salesforce %34 büyüme, Nintendo %31 büyüme ve MasterCard %17 büyüme.

En Çok Kullanılan Uygulamalar: 

2020 Yılında En Çok İndirilen Uygulamalar

 

En Çok Satılan Ürünler:

Pandemi her şeyi değiştirdiği gibi tabii ki tüketim alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Telefon aksesuarları, akıllı saatler, yüz maskeleri, spor kıyafet ve ekipmanları, hamile elbiseleri ve bebek hediyeleri en çok satılan ürünler oldu.

En Çok Dinlenen Podcast Yayınları:

Dünya Genelinde En Çok Dinlenen Podcast Yayınları: The Joe Rogan Experience, TED Talks Daily, The Daily, The Michelle Obama, Call Her Daddy.

Türkiye Genelinde En Çok Dinlenen Podcast Yayınları: Kendine İyi Davran, Umarım Annem Dinlemez, O Tarz Mı?, Zihnimin Kıvrımları, Fularsız Entellik.

En Çok İzlenen Videolar:

Son yıllarda tüm sosyal medya platformlar giderek büyüyordu ancak koronanın hayatımıza girmesiyle birlikte video izlenmelerinin daha da artırdığını söylemek mümkün. İşte 2020 yılında Türkiye’de en çok izlenen videolar: Enes Batur-Dolunay Tiktok Videoları Tepki, Hurvivor (46.Bölüm)-Çok Güzel Hareketler 2, Whatsapp’ın 10 Gizli Özelliği (Silinen Mesajları Okuma, Mavi Tik Hilesi, Engeli Anlama), Konuşan Kediler 20-En Komik Kedi Videoları, Masumlar Apartmanı-1. Bölüm.

IMDB’ye Göre En Beğenilen Filmler:

Film eleştirmenlerin beğendiği ve mutlaka izlenmesi gereken, IMDB puanı yüksek 2020 filmleri: Hamilton (8.6), The Trial of The Chicago Seven (7.9), Tenet (7.7), Mank (7.4), Onward (7.4), 2020’de Bilimin Enleri (7.3)

İlginizi Çekebilir: Atıksız Yılbaşı Ağacı Nasıl Hazırlanır?

Genel
Ara Güler: Kadrajıyla Tarih Yazan Sanatçı
Genel
Maymun Çiçeği Virüsü
Genel
Yapay Zekânın Bilinmeyen Kullanımı
  • Ellerinize sağlık✨ Bitmeyen yılı tek yazıya sığdırmışsınız.
    Gerçekten düşündürdü, bu yıl neler yaşadık biz öyle.. Sonunda bitti🎉