Selam KalemlİK okurları; dinlediğiniz müziklerde sizi en etkileyen, o müziği beğenmenize ve defalarca dinlemenize sebep olan unsur nedir? Mesela ritim mi yoksa sözler mi? Biz iki arkadaş bu konuda konuşurken bizi etkileyen unsurlardan birinin müzik türlerinin arkasındaki hikâye olduğunu keşfettik. Bu yazımızda da müzik türleri ve oluşum serüvenlerini anlatıp kimsenin bilmediği noktalara değindik. Aynı zamanda sizler için sevdiğimiz şarkılardan bir liste oluşturduk.
Rock Müzik:
Rock müzik ilk ortaya çıktığında bir sürü tür ve stilin nahoş bir karışımıydı. Olgunlaşması ve günümüzde bildiğimiz rock müzik olarak anılması zaman aldı. Rock müziğin olgunlaşmasında ve gelişmesindeki en büyük etmenler ise toplumsal barışın tesis edilmesine ve ayrımcılığın kalkmasına yönelik beklentinin olmasıdır. 2. Dünya Savaşı sonrasındaki umulan barış ortamının sağlanamaması ve ırkçılık ile yoksulluğa son verecek gelişmelerin yaşanmaması, rockçıları devlete karşı devrim yapmaya ve bir şeyleri değiştirme iç güdüsüne itmiştir. Bu hareket daha sonra Avrupa’ya hızla yayılmaya başlamış ve rock müzik de tarihî bir rol üstlenerek protesto için kullanılan bir araç hâline gelmiş, etkisini de 1965 sonrası bir hayli artırmıştır. 1965’e kadar biraz daha sakin bir dil ile yazılmış aşk temalı rock müzik, zamanla yerini protesto amacıyla kullanılan sert sözleriyle ilgi çeken bir tür olan hardrock’a bırakmıştır. Ve günümüzdeki hızlı dijitalleşmeyle rock müzik şekil ve stil değiştirerek varlığını ve popüleritesini sürdürmeye devam ediyor. O zaman hadi gelin güzel rock parçalarını derlediğimiz listeye buradan bir göz atalım.
Klasik Müzik:
Klasik müzik, Rönesans dönemiyle birlikte aydınlanma sürecine giren ve her alanda daha iyiyi, güzeli ve estetiği hedefleyen Avrupa’nın yaklaşık 200 yıllık dönemini yansıtan bir müzik türüdür. Rönesans’ta müzik kişisel bir ifade için bir araç hâline gelmiştir ve Kilise’nin sanat üzerindeki etkisi zayıflamıştır. Rönesans çağında ilk adımlarını atan klasik müzik, 17. yüzyılda barok öneme giriyor. 18. yüzyıl ortalarında klasik dönemini yaşayan bu tür, bu dönemde sadeleşmeye gidiyor ve özellikle piyanonun icadıyla iyice zenginleşen ve imkânları genişleyen klasik müzik; klasik çağda üretkenlik ve dinlenme anlamında zirve dönemini yaşarken 19. yüzyıl ortalarında ise romantizm akımının etkisi altında kalıyor. Biraz daha dikkatli dinlerseniz günümüzdeki klasik müzik algısının yanı sıra bestelenen her şarkıda aydınlanmanın izlerini görebilirsiniz. Klasik müziğe ön yargılı olanları klasik müziği sevdirecek, ilgisi olanları ise içine çekecek listemize buradan bir göz atalım.
Pop Müzik:
Pop dediğimiz zaman aklınıza ne geliyor? Benim aklıma en çok dinlenenler listesi geliyor. Yaptığım araştırmalarda da başındaki “pop” kelimesinin “popüler” kelimesinden geldiğine dair yaygın bir inanış olduğunu gördüm ve müzik literatüründe de pop kelimesi bu anlamda kullanıyor. Fakat bu kelimenin çıkışı esasen İngilizce’de “bir anda patlamak” anlamına gelen “pop” fiilinden geliyor. Müzik yapımcılarının isteği doğrusunda hızlı bir üretim sürecine girilmesi birçok şarkının üretilip piyasaya sürülmesiyle müzik sektörü büyük bir endüstri haline geliyor. Geniş kitlelere hitap edecek ve yüksek satış rakamlarına ulaşacak şarkılara ihtiyaç duyuluyor. Ve bu ihtiyacı karşılamak için pop müzik 1960’lı yıllarda ortaya çıkıyor. 1980’li yıllarda altın çağını yaşayan pop müzik, günümüzde de en çok dinlenen müzik türleri arasında yer almaya devam ediyor. Hepimizin hakim olduğu bu tür için hazırladığımız eğlenceli listeye buradan göz atmayı unutmayın.
Jazz Müzik:
Jazz müzik her ne kadar 1880’lerde New Orleans’ta gelişmeye başladıysa da asıl vatanı Afrika’dır. Sömürgenin yaygın olduğu dönemlerde Amerika’ya kölelik amacıyla getirilen siyahilerin tarlalarda çalışırken kendi aralarında söyledikleri şarkılar bu müziğin temelini oluşturur. Arka planında siyahilerin yaşadıkları zorlukları, özgürlük özlemini bulabileceğiniz bu tür 1920’li yıllarda Amerika’da son hâlini almıştır. Ve 1920-1930 yılları arasında jazz altın çağını yaşamıştır. Bu türün ülkemizde yaygın olarak dinlenmediğini düşünsek de dinlediğimiz çoğu müzik jazz esintileriyle doludur. Peki, siz Jazz’a buradaki listeyle bir şans vermeye ne dersiniz?
Rap Müzik:
Fark ettiniz mi müzik türleri bir acının ya da tutkunun sonucu olarak ortaya çıkmış. Jazz özgürlük özlemini ve boyun eğmenin hüznünü anlatırken rock müzik bunu biraz daha protestoya döndürmüştü. Peki ya rap? Rap, 1970’lerde New York başta olmak üzere siyahilerin yaşadığı ghetto’lardan ortaya çıkan mücadelenin asıl sembolü olan müzik türüdür. Ülkemizde ise rap müziği bir grup Alman göçmen olan Cartel tanıtmıştır. Ve o günden sonra hızlı bir ivmelenme yakalayan bu müzik türü, birçok veriye göre günümüzde en çok dinlenen müzik türleri arasındadır. Türkçe rap müziğinin yeni bir dinleyicisi olarak en sevdiğim şarkılardan oluşan listeyi buraya ekledim.
İlginizi Çekebilir: Voyager: Dünya Manzaralı İlk Uzay Oteli
Yorumlar