Futbol, ortaya çıkışından bu yana en fazla rağbet gören sporların önünde gelmektedir. Her geçen gün günümüzde de takipçisini artırmaya devam eden futbol sporunun gerek ekonomik gerek sosyal açıdan büyük etkileri vardır. Sosyal açıdan etkilerine bakacak olursak hem her yerde ve sadece bir topla oynanabiliyor olması hem de kültür olarak ülkeler arasında bir köprü görevi görüyor olması bu kadar popüler olmasına neden olmuştur çünkü futbol evrenseldir. Ekonomik açıdan da ülkelere ve kulüplere astronomik değerlerde yararı vardır. Örneğin, son olarak Katar’da gerçekleşen 2022 Dünya Kupası etkinliğine 4 milyon kişi seyirci olarak katılmıştır. Ülkeye bu turnuva için gelen seyircilerin yaptığı harcamaların ülke ekonomisine de gözle görülür bir etkisi olduğuna şüphe yoktur.
Futbol sektöründeki ücretlerde özellikle son dönemlerde yaşanan inanılmaz artış futbol sektörünün kendine ait bir ekonomisinin oluşmasına neden olmuş ve dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu sektörde çok yüksek meblağlarda paraların dönmesi kulüpleri ve oyuncuları teşvik etmektedir. İlk dönemlerde eğlence aracı olarak ortaya çıksa da futbol artık insanların işi ve geçim kaynağı olmaya uzun yıllardır devam etmektedir.
Her şey bir yana futbol tabii ki paranın ötesindedir. Milyonlarca taraftarın futbola bu denli bağlı olmasının birçok nedeni vardır. Bunlardan en önemlisi futboldaki önemli kişiliklerdir. Bu kişiler insanları sadece futbola bağlamakla yetinmeyip onların kendilerini belli bir takımın taraftarı olarak nitelendirmelerini de sağlarlar. Dünyanın her yerinde bu şekilde önemli kişilikler, yani kendi ülkelerinde ya da dünyada tanınmış ikonik futbolcular vardır. Bu ikonik futbolcular birçok çocuğun belki de ilk kurduğu hayallerinin şekillenmesinde başrol oynamışlardır. Bu oyuncuların çoğu, kötü şartlardaki yaşamlarından kurtulup ünlenmiş isimler oldukları için bu şartlardaki her çocuğun veya gencin umudu ve idolü olmuşlardır. Özellikle Afrika’da olan zor yaşam koşulları bu kişilerin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Örneğin, Didier Drogba Fildişi halkı için çok önemli bir kişiliktir. Hatta Didier, iç savaşı durduran futbolcu olarak da bilinir. 2006 Dünya kupası eleme maçından sonra barış dileklerini bir canlı yayında dile getiren futbolcunun çağrısı üzerine taraflar ateşkes imzalar. Bu bir futbolcunun ne kadar değer görebileceğinin canlı bir kanıtıdır. Futbolun önemini eski futbolcu Bill Shankly’nin bir sözüyle pekiştirecek olursak bu söz “Futbol ölüm kalım meselesi değildir. Daha da önemlisidir.” olmalıdır. Kısacası futbol bir tutkudur ve önemli bir kültürdür. İnsanlar bu değeri yaşatarak ve geliştirerek nesiller boyu devam ettirmektedir.
Futbolun duygusal yanları her ne kadar önemli olsa da son dönemlerde bu yönü eskiyle kıyaslanamayacak düzeyde azalmıştır çünkü insanlar futbolu bir eğlence aracı olarak görmektense bir geçim kaynağı olarak görmeye başladığından beri futbol endüstrileşmeye başlamıştır. Bu durum seyir zevki düşük ve sonucu belli olan maçların oluşmasına sebep olmuştur. Birçok futbolseverin göz göre göre oluşan bu durumdan rahatsız olmasının bu durum üzerinde herhangi bir değişiklik yaratamaması futbolseverleri futboldan uzaklaştırmaya itmektedir. Bu olayların bu şekilde devam etmesi halinde futbol kitlesinin artışının yavaşlaması hatta gerilemeye başlaması da ihtimaller arasındadır. Futbol kitlesinin gidişatı ne yönde olacak bekleyip görelim.
İlginizi çekebilir: Çocuk Psikolojisi
Yorumlar