Kariyer

Kriz Yönetiminin Önemi


Sevgili KalemlİK okurları bu yazımızda kriz yönetiminin önemi üzerine değerlendirme yapacağız.

Kriz yönetimi denilince herkesin aklına bir şeyler geliyordur. Peki kriz nasıl yönetilir ya da nasıl yönetilmez? Aslında günlük hayatta karşılaştığımız çoğu durumda aldığımız reaksiyonlar bizim kriz yönetimi becerimizi göstermektedir. Bu çok basit bir şey de olabilir, çok önemli derecede bir kararın verilme süreci de olabilir. Sorunlar hayatın bir parçasıdır ve asla göz ardı edilmemesi gereken noktalardan biridir. Krizlerin nedenini dış faktörler ve iç faktörler olarak ikiye ayırabiliriz. Doğal faktörler, ekonomik faktörler, teknolojik faktörler gibi nedenler dış faktörlere girerken yönetim zafiyetleri, örgüt yapısı, iletişim sorunları, yönetici sorunları, kurum kimliğinin henüz oluşmaması, motivasyon eksikliği gibi nedenler de iç faktörler kategorisinde yer alır.

Peki hayatımıza bu kadar nüfuz etmiş olan krizle nasıl başa çıkmamız gerekiyor? Kriz yönetiminin en önemli noktası sakin olmak ve plan yapmaktır. Bir kriz yönetiminin amacı, sıfır krizle süreci atlatmak değil olası ihtimalleri de düşünerek tedbir alma sürecidir. Çünkü krizler aniden belirebileceği gibi adım adım sinyallerle de gelebilir. Bu süreçte, planların olasılıkları ortaya çıkarılarak herhangi bir durumda nasıl hareket edilmesi gerekildiğinin üzerine düşünülmelidir. Ayrıca tüm olasılıkları hesaplamak için ilk başta gözlem ve sorunların farkına varmak gerekir. Şirketin farkında olmadığı veya görmezden geldiği bir problem, ilerideki bir krizin habercisi niteliğinde olabilir. İlk başta hesap edilmeyen belki de küçük durumlar büyük şirketlere bile aşırı büyük sıkıntılar çıkarabilir.

Kriz yönetiminin tüm planlarını ve süreci yönetecek bir ekibin görevlendirilmesi de faydalı olacaktır. Planlar arasında beklenmedik bir durum gerçekleştikten sonra şirketin normal sürecine dönüş ve kendini iyileştirme çalışmaları yapması gerekiyor. En sonda ise bu deneyim bize ne kattı, nasıl dersler çıkarabiliriz sorularını kendilerine yöneltip aslında zarardan kâr sağlamaya çalışmak çok faydalı olacaktır. Çünkü herhangi bir durumun tekrardan oluşmayacağının garantisi yoktur. Birkaç sorunun öneminden bahsetmek istiyorum:

Kriz Nereden Kaynaklı?

Krize Kimler Sebebiyet Verdi?

Krizin Doğurduğu Durumun Seviyesi Ne?

Krizin Ana Çözümleri ve Alternatif Çözümleri Neler?

Krizi Fırsata Çevirebilecek Yönler Var mı?

Durumdan Yararlanacak Rakipler Kimler?

Art arda sorduğum bu sorular aslında doğru bir stratejinin ürünleri. Çözüm odaklı ilerlemek istiyorsak bu soruları doğru cevaplandırmamız gerekiyor. Sonuç olarak kriz yönetimi aslında şirketlerin can alıcı noktalarından biri. Bir şirkette reklamın önemi ne kadar büyükse kriz yönetiminin de önemi bir o kadar fazla. Genelde şirketler üzerinden gittik ama bir insanın hayatındaki kriz yönetimi de günlük hayatınızı etkileyen faktörlerin başında geliyor. İkisini de kontrolden kaybetmemek dileğiyle…

 

İlginizi çekebilir: Sanal Gerçeklikte Koku Duyusu

 

Kariyer
Avrupa Gönüllülük Projeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kariyer
Erasmus Programında En Çok Tercih Edilen Ülkeler
Kariyer
İş Dünyasında Fark Yaratacağınız Değerler Sistemi: Kişisel Markalaşma
Henüz bir yorum yok.