Öncelikle sizi tanımak isteriz, bize kendinizden ve eğitim hayatınızdan bahsedebilir misiniz?
Türkiye’de Bilkent Üniversitesi’ni bitirdikten sonra ABD’de burslu olarak eğitimime devam ettim. Amerika’da yaşıyor ve çalışıyorum. Google’da Uzman Yönetici olarak tam zamanlı çalışmama ek olarak Stanford Üniversitesi’nde yarı zamanlı olarak Öğretmenlik yapıyorum. YouTube’da ise “Kariyer Kılavuzu” adında ABD’de burslu eğitim ve nasıl işe girilebileceğine dair içerikler üretiyorum. Bunların hepsine ek olarak, 1 aydır her hafta yayında olan kişisel gelişim ve iç motivasyon temalı podcast yayınlarım bulunmakta. Onları da bilinen tüm podcast kanallarından dinleyebilirsiniz.
Google’da çalışmaya nasıl başladınız, bu süreç nasıl ilerledi? Şu an Google’da bulunduğunuz pozisyon nedir?
Google’da yaptığım iş strateji üzerine. Giriş sürecim, 11 mülakat ve 7 aylık bir serüven kadar sürdü. Silikon Vadisi gibi yüksek teknoloji şirketler için çok normal karşılanan bir süre. Kimse bugün size iş görüşmesine girip “Hadi yarın gel başla!”demiyor. Mülakatlar ve belirli sınavlara tabi tutuluyorsunuz. Daha önce de Forbes ve LinkedIn şirketlerinde çalıştım.
Stanford Üniversitesi’nde Öğretmen olarak görev alıyorsunuz. Bize Stanford Üniversitesi’nin eğitim sisteminden bahsedebilir misiniz? Türkiye’deki eğitim sistemiyle karşılaştırdığınızda ne gibi farklar var?
Açıkçası en büyük fark öğrencilerin hazırlıkları. Öğretmen daha çok bir orkestra şefi gibi. Öğrenciler önceden araştırmalarını, sormak istedikleri soruları ve hatta “supplemental” olarak verilmiş okumaları bile okumuş olarak geliyorlar. Öğretmen ofis saatleri çok yoğun geçiyor. Her bir öğrenci girişimcilik üzerine bir projede çalışıyor fakat bunun biraz da okulun San Francisco Silikon Vadisi’nde olmasından kaynaklandığını söylemeliyim. Stanford Üniversitesi’nde sınıflarda çok büyük kalabalıklarla eğitim yapılmıyor. Dolayısıyla öğretmenin her öğrenciyi tanıması çok kolay oluyor.
Amerika’ya gelmek, burada eğitim görmek isteyen öğrencilere tercih sürecinde hangi kriterleri göz önünde bulundurmalarını önerirsiniz? Sizce, bir öğrencinin Amerika’ya gelmesi gereken en doğru yaş aralıkları nelerdir?
Yaş sorusu o kadar çok soruluyor ki. Ben kendi görüşümü paylaşacağım. “Doğru yaş” bence yok. Bana ulaşan birçok öğrenci “ABD’de kuzenim, tanıdığım, akrabam, komşumuzun tanıdığı var, o şekilde gelmeyi düşünüyorum. Onlar bana yardımcı olacak.” gibi mesaj atıyorlar. Açıkçası birilerine güvenip gelmek yerine, burslu olarak okul üzerinden destekle gelmenin daha iyi olacağını düşünüyorum. Burs almanın zor olduğunu düşünen çok mezun da bulunmakta. Yüksek lisans ve doktorada burs almak, lisansa göre çok daha kolay.
Günümüz dünyasında yabancı dil bilmek oldukça önemli iken sizce yabancı dil öğrenmenin veya geliştirmenin püf noktaları nelerdir?
Çok istemek ve disiplinli çalışmak. Her gün, bıkmadan…
Stanford, Yale, Princeton, Harvard, MIT, UC Berkeley gibi çok değerli üniversiteleri anlattığınız ve kampüs turları yaptığınız videolarınız var. Sizce ayrı ayrı sayısal ve sözel alanlarında öne çıkan üniversite hangisi?
Açıkçası sayısal olarak MIT gerçekten çok başarılı, sanat konusunda ise Yale diyebilirim.
Takipçileriniz tarafından büyük ilgi gören motivasyon paylaşımları yapıyorsunuz. Okurlarımıza hayalleri için çabalarken nasıl doğru planlama yapmaları gerektiği ve motivasyonu korumaya dair ipuçları verebilir misiniz?
Motivasyonunuzu düşüren arkadaşlardan ve çevrenizde sizi aşağıya çekmeye çalışan insanlardan uzak durun. Mutsuz insanlar, etrafındaki insanları da mutsuz etmeyi severler. İçinizdeki o motivasyon ateşinin sönmese izin vermeyin.
Öğrenci olarak Amerika’ya gelindiğinde nasıl finansal sorunlar yaşanabiliyor? Aile desteği olmadan Amerika’da hem çalışıp hem okumanın dezavantajları ve avantajları neler?
Öğrenci vizesi ile ABD’ye geldiğinizde hükümetin çalışma konusunda birçok kısıtlaması olduğunu bilmeniz gerek. YouTube’da bazı kişileri görüp “O yasa dışı çalışıyormuş, ben de yaparım.” kafasına girmemenizi öneririm. Burslu olarak gelindiğinde okul zaten sahip çıkıyor fakat bursu almak için de gerçekten çok disiplinli çalışmanız ve çok istemeniz gerek.
İlginizi Çekebilir: İş Dünyasında Fark Yaratacağınız Değerler Sistemi: Kişisel Markalaşma
Yorumlar