Genel

Peter Pan Sendromu: Gerçek Dünyaya Uyanma Korkusu


Büyümeyi reddeden ve hep çocuk olarak kalmak isteyen Peter Pan’ın sürükleyici hikâyesini hepimiz hatırlıyoruz değil mi? Maceradan maceraya atlayan, kaptanlarla kapışacak kadar gözü pek bir kahraman. Aslında iç dünyasında sorunlarıyla yüzleşmekten korkan ufacık bir çocuk. Yetişkinlerin evreniyle yüzleşecek kadar cesur değil.

Günümüz toplumunun Peter Pan’ları da tahmin edebileceğiniz üzere yetişkin olmanın sadece olumsuz yönlerine odaklanan ve bir çocuk zihniyetine sahip insanlardan oluşuyor. Yetişkin yaşamına ait temel becerilerin çoğunu yerine getirmekte zorlanıyorlar. Pratik Psikoloji Uzmanı Hack Spirit’in de dediği gibi Peter Pan sendromu yaşayan bireyler, genellikle faturalarını ödemekte bile oldukça yetersiz kalıyorlar.

“Sakın büyüme! Bu bir tuzak.”
                                    Peter Pan, J.M Barrie

Peter Pan’ın o ışıltılı, peri tozlarının havada uçuştuğu, serüvenlerle dolu ülkesi: Neverland. Sonsuza kadar var olmayan büyülü dünyada keyif sürmeyi ve çocuk olarak kalmayı arzular. Günümüz Peter Pan’ları da hayatın önemli evrelerini gerçekleştirerek bu sisteme dâhil olmak istemezler. Kendi dünyalarında sorumluluk almaya yer yoktur. Hâlâ yemekleri onlar için servis eden, çamaşırlarını katlayan ve odasını toplayan anneleri vardır. Tıpkı Peter Pan’ın, işi her zaman Tinkerbell ve Wendy’ye bırakması gibi…

Peter Pan sendromu

Önceliklerinde her zaman bir tutarsızlık vardır. Örneğin, zamanlarında büyük bir çentik açacağına inandıkları için markete kadar gitmekten şikayet ederler. Fakat mevzu sevdikleri bir film serisini tekrardan izlemek ise bunun için bir gün harcamak onlar için sorun teşkil etmez.

Peter Pan, karadan karaya uçarken bu sendromu sergileyen kişiler de eğlenceden eğlenceye koşar. Sosyal hayatlarında aktiflerdir, hiçbir aktiviteyi kaçırmazlar. Yalnız kalmaktan endişe duyarlar. Bu yüzden çevrelerini geniş tutarlar. Girişken ve neşe dolu insanlardır. Her gün uğraştığınız tüm ciddi, yetişkin streslerinden kurtulmanıza yardım ederler. Wendy’yi gerçek dünyadan çekip çıkaran Peter Pan gibi… Evet, sizi güldürüp iyi hissettirebilirler ama ilerleyen zamanlarda sizi hayal kırıklığına uğratmaları kaçınılmazdır. Ne yazık ki Peter Pan sendromu gösteren kişiler, çevresine verdiği zararın farkında değildir. Kendilerini sorunun bir parçası olarak görmezler. Bu sendrom, ne bir hastalık ne de psikolojik bir bozukluk olarak kabul edilir. Aslında temel bir davranış bozukluğudur. Çeşitli terapi yöntemleriyle tedavi edilebilir ve zihinde yetişkinlik algısı oluşturulabilir.

Suretler Band’ın “Sanki hiç değişmemişim, hep çocuk kalmışım; tam büyüyeceğimi anladığımda hayat dersinden kaçmışım.” sözleriyle betimlediği Peter Pan Sendromu’nu dinlemenizi de tavsiye ederim.

İlginizi Çekebilir: Kamp Yapmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Genel
#ListeledİK Evde Verimli Çalışmak İçin Öneriler
Genel
Koku Hafızasının Arkasındaki Bilim
Genel
Çalışmak İçin Birebir Mekân Önerileri