Genel

Podcast: Dijital Çağın Radyosu


Merhaba sevgili KalemlİK okurları! Günlük hayatta Spotify, Youtube, Storytel gibi uygulamaları sıklıkla kullanıyoruz. Bu maalesef çoğunlukla müzik dinlemeyle sınırlı kalıyor ama aslında baktığımızda bu tarz uygulamaların bizlere sunulan dopdolu bir evrene geçişin de kapılarını araladığını söylemeliyim. O zaman haydi gelin sizlerle podcast, nam-ı diğer dijital radyoları birlikte inceleyelim.

Çoğumuz hatta bence hepimiz günün büyük bir bölümünü yolda, okula ya da evde müzik dinleyerek geçiriyoruz. Muhtemelen de hepimizin bir hevesle hazırladığı ama dinleyemediği podcast listesi ya da listeleri var. Ben bahsettiğim gibi listeler hazırlasa da bunları bir türlü dinleyemeyen ve açık konuşmak gerekirse de bu konu hakkında çok bilgisi olmayan biriydim. Araştırdıktan sonra podcastlere bakış açımın değiştiğini söylemeliyim. Mesela podcast isminin nereden geldiğini biliyor muydunuz? Eminim duyunca sizler de çok şaşıracaksınız. Podcast sözcüğü küçük kapsül anlamına gelen “Pod”, bir müzik dinleme aracı olan iPod ve yayın anlamına gelen “broadcast” kelimelerinin birleşmesiyle oluşuyor. Dijitalleşen dünyada radyo ve televizyonun yerini telefon ve bilgisayarın aldığının farkındayız. Bununla beraber hayatlarımızda pek çok şey de yaşamımız gibi dijitalleşti bunun en iyi örneklerinden biri de podcastler gibi duruyor. Onlara dijital dünyanın radyoları desek pek de haksız olmayız bence. Ama klasikleşmiş radyolardan farklı olarak herkese hitap eden birbirinden farklı konularda içerikler olduğunu eklemeliyim.

podcast

Dediğim gibi burada herkese uygun içerikler var. Kişisel gelişim meraklıları için vazgeçilmez kanal ve aynı zamanda 2021 yılı en iyi podcast ödülünü alan “Merdiven Altı Terapi”yi hiç düşünmeden önerebilirim sizlere. Burada hem aklınızdaki sorulara cevap bulabilir hem de olası sorunlarla nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Yine benzer konularda içerikler üreten ve benim de severek takip ettiğim “Psikiyatri ve Duvar’ın Ardı” da mutlaka dinlenmesi gerekenler arasında.

Güncel konu ve sorunları popüler kültürle özdeşleştirerek işleyen bu kanalı dinlerken çok keyif alacağınıza eminim. Bu tarz içerikler dışında yabancı dildeki podcastleri dinleyerek dilinizi de geliştirebilirsiniz. Pek çoğumuzun hayranlıkla izlediği ve son bölümlerini izlerken içimizi burkan sitcomların podcast versiyonlarını bulabilmemiz ilgi çekmiyor değil! Polisiye meraklıları için de adeta koca bir hazine diyebilirim. Bunlar içinden de favorimin kesinlikle “Unsolved Murders” olduğunu belirtmeliyim. Mitoloji ve tarihe ilgisi olanlar için de özenle hazırlanmış içerikler sizleri bekliyor. Şiir, roman ve hikâye gibi konularda başta kulübümüzün de içerikler paylaştığı “AlegorİK” olmak üzere seslendirilmiş eserleri dinlemenizi de şiddetle tavsiye ediyorum.

Gelelim benim en sevdiklerim arasında yer alan, hepimizin aşina olduğu masalları günümüz dünyasının getirileriyle harmanlayıp bizlere sunan “Mor Masallar”a. Toplumsal olgulara yaklaşımı ve masalları ele alış biçiminin beni çok etkilediğini söylemeliyim. Sadece bir podcast dinleme hakkım olsa sanırım bu kesinlikle “Mor Masallar” olurdu. Bütün bu içeriklerin dışında podcast severlerin mutlaka duyduğunu hatta severek dinlediğini düşündüğüm “Bu Mu Yani?” kanalından yazımda bahsetmesem olmazdı. Bu muhteşem kanalın gerek anlatımı gerek konuların işleniş biçimi olsun başarısının pek de tesadüf olduğu söylenemez.

podcast

Yazımı sonlandırırken umarım podcastlere karşı bakışınızı ufak da olsa değiştirebilmişimdir. Bu kadar konu ve içerikten bahsetmişken sizler için bir çalma listesi hazırlamazsam bu yazının eksik kalacağını hissettim. Tüm bu bahsettiğim içeriklere ve kanallara buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Sihirli Annem’in Ceren’i Gizem Güven Röportajı

 

Genel
Startup Nedir?
Genel
96. Oscar Ödül Töreni
Genel
Bun Design: Çağdaş Tasarımlar ve Kişisel Dokunuşlar
Henüz bir yorum yok.