Sosyal medyanın günümüz dünyasına etkisi yadsınamaz. Bilişim çağıyla beraber hepimiz sosyal medyayı duygularımızı ve düşüncelerimizi ifade etmek için bir araç olarak kullanmaya başladık. Birçoğumuz farklı sosyal medya platformları aracılığıyla topluma “ben buyum!” diyerek gösterebileceğimiz birer imaj yaratıyoruz. Bu sosyal mecralar arasında da son dönemlerin parlayan yıldızı şüphesiz TikTok.
Peki dillerden ve ellerden düşmeyen bu uygulama ne işe yarıyor? TikTok, kullanıcılarına kısa süreli video içeriği paylaşımı sağlayan bir platform. Bu yönüyle bir dönem çok popüler olmuş olan “Vine” uygulamasına benzetilebilir. Fakat Vine daha çok mizah üzerine yoğunlaşırken, TikTok içerikleri sosyal hayattan modaya, sanattan spora kadar çok geniş bir skalada değişiklik gösterebiliyor.
Kullanıcılar, uygulamayı ilk açtıklarında “Sizin İçin” sayfasıyla karşılaşıyorlar. Bu sayfa, uygulama algoritması tarafından beğenilen, tekrar izlenilen ve hızlıca atlanan videolar vb. kriterlere göre kullanım esnasında revize ediliyor. Uygulama birçok alanda içerik sağlasa da en çok tercih edilen videolar ses/müzik ve mizah odaklı olanlar.
Peki TikTok, pazarlama için nasıl kullanılabilir? Diğer sosyal medya platformlarından farkı nedir ve hangi açılardan avantajlıdır?
İşletmesinin reklamını yapmak için TikTok kullanacak bir kişinin öncelikle bu konuda açık görüşlü ve yaratıcı olması gerekir. TikTok nispeten yeni bir market olduğundan erken davranmak aslında rakip firmalara karşı büyük bir avantajdır. İki milyardan fazla indirmesi ve günlük bir milyardan fazla kullanıcısı olan uygulama, doğru bir kullanımda işletmeciye çok büyük bir pazar sağlayabilir.
Doğru kullanım nasıl olur?
Söz konusu işletmenin öncelikle hedef kitlesini iyi belirlemesi gerekir. TikTok kullanıcılarının büyük çoğunluğu 13-29 yaş arasındadır. Z kuşağı ve Milenyum Çocukları olarak adlandırılan bu iki nesil popüler kültürle ve teknolojiyle iç içe büyümüş, kendileriyle empati kuramayan şeylerle aralarına mesafe koyan nesillerdir. Bu sebeple içerik araştırması TikTok pazarlamasında büyük önem arz eder. Hedef kitlenin hoşlandığı, izlemekten zevk aldığı ve tekrar tekrar görüntülemek isteyecekleri içerikler titizlikle analiz edilmeli ve kullanıcıya arzuladığı şekilde sunulmalıdır. Bu noktada TikTok’u diğer sosyal medya platformlarından daha çekici kılan şey belirli bir takipçi kitlesine değil, “Sizin İçin” sayfasında bulunan milyonlarca kişiye ulaşabilme ihtimalidir. İlgi çekici bir içerik, hiç takipçisi olmayan yeni bir işletme sayfasından paylaşıldığında on binlerce kişiye ulaşabilir.
Yukarıdakine benzer bir sebeple influencer araştırması da büyük bir yer tutar. Genç kuşak yeni bir ürüne veya hizmete şüpheci yaklaşmaya müsaittir. Bu sebeple Instagram vb. platformlarda da olduğu gibi influencer anlaşmaları ürünü bir arkadaştan tavsiye alıyormuşçasına daha dikkat çekici hale getirir. Burada işletmeler, bütçe planlamasına göre “mikro-influencerlar”ı ve hatta “nano-influencerlar”ı tercih edilebilir.
Kullanılabilecek bir başka yöntem uygulamanın kendisine reklam vermektir fakat TikTok’un reklam ücretleri çok büyük rakamlardan başladığı için bu, küçük işletmelerin veya “start-up”ların tercih edebileceği bir yöntem değildir.
Birçok küçük işletme, hâlâ içerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde ürünlerinin ve hizmetlerinin tanıtımını yapmak için TikTok’un nimetlerinden faydalandı ve aslında kendilerini batmaya bile sürükleyebilecek bir süreci lehlerine çevirdi. Bunun yanı sıra Microsoft gibi global şirketler dahi tanıtım için uygulama ile anlaşma sağladı. Yurt dışında bazı ulusal gazeteler TikTok üzerinden yeni jenerasyon ile bağlantı kurdu ve birçok işletme satışlarını iki hatta üç katına çıkarma şansı elde etti. Super Bowl’da, (Amerika Birleşik Devletleri futbol liginin şampiyona maçı) Amerika’nın en yüksek bütçeli reklam yayınında birçok tanıdık yüz, TikTok ünlülerine aitti.
TikTok bugün, en büyük ivmeyle büyüyen sosyal medya platformu olmaya devam ediyor. Ülkemizdeki içerik üreticileri ve içerik skalası henüz geniş olmasa dahi önümüzdeki birkaç sene içerisinde sosyal mecralar arasında hiçbir rakibi olmayacağı su götürmez bir gerçek. Bu sebeple uygulama, pazarlama amacıyla bünyesine dahil olmak isteyen işletmeler için avantajlı bir dönem sunuyor.
İlginizi Çekebilir: Şubat Ayı Etkinlik Takvimi #Ajanda
Yorumlar
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık
Çok güzel bir yazı olmuş